Het Rett syndroom: behandeling & therapie

Het Rett syndroom: behandeling & therapie In een ander artikel staat geschreven wat het Rett syndroom nou eigenlijk is, met de daarbij horende symptomen. In dit artikel komt de eventuele behandeling en verschillende therapieën aan bod. Het is niet mogelijk om het Rett syndroom te genezen. Het Rett syndroom is een regressieve ziekte. De ontwikkelingen kunnen achteruit gaan, maar af en toe kunnen er vorderingen voorkomen van hele kleine stapjes. De behandelingen en therapieën zijn erop gericht om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Hieronder volgen een aantal soorten therapieën en behandelingen, met daarbij een korte uitleg:

Bobath therapie

Deze therapie is gericht op de spieren en de motoriek en de meest gebruikte therapie op het gebied van bewegingsstoornissen die veroorzaakt zijn door een beschadiging van de hersenen. In grote lijnen bestaat deze therapie uit twee onderdelen. Ten eerste het stimuleren van goede reflecties en bewegingen/bewegingspatronen en ten tweede het verminderen van de te hoge spierspanning. De behandeling kan onder andere bestaan uit massage (druk uit oefenen en goede lichaamshoudingen en bewegingen aanleren), spraakoefeningen, bewegingsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Psychomotorische therapie

Bij deze therapie gaat het voornamelijk om bewegingsoefeningen en het beleven van het eigen lichaam. Dit heeft een invloed op het gehele gedrag door middel van bewegen en zich kunnen uiten. De bewegingen bevorderen de relatie tussen kind, ouders en omgeving. Met het kind worden activiteiten ondernomen op het gebied van motoriek en sociale aspecten. Op deze manier ontwikkelt het kind zich steeds meer.

Hippotherapie en hydrotherapie

Het gaat hier om paardrijden en zwemmen. Deze therapieën zijn niet alleen bedoeld voor ontspanning en plezier, maar ook voor het lichaam en de bewegingsaspecten. Het paardrijden (hippotherapie) bevorderd de houding van het lichaam, wat belangrijk is voor kinderen met het Rett syndroom. Een kenmerk is namelijk dat ze scoliose hebben (vergroeiing van de rugwervel). Door middel van paardrijden kan de lichaamshouding verbeteren, waardoor ze bijvoorbeeld ook minder pijn hebben. Bij het zwemmen (hydrotherapie) gaat het voornamelijk om spiertraining en bewegingen. Door het water worden de kinderen licht en beweegt het lichaam soepeler mee. De motorische ontwikkeling wordt dus op deze manier gestimuleerd.

Osteopathie

Osteopathie is een therapie die gericht is op pijnafname en ontspanning. Het hele lichaam wordt in de behandeling betrokken, omdat verschillende symptomen en lichaamsonderdelen effect op elkaar kunnen hebben. De wervelkolom is het belangrijkste in de behandeling, omdat van hieruit alle zenuwbanen gestuurd worden. De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam en kijkt waar er spanningen zitten. Door middel van corrigerende handgrepen maakt hij deze spanningen los en verhelpt op die manier een hoop pijn.

Reflexzonetherapie

Deze therapie wordt gebruikt bij veel verschillende aandoeningen. Tijdens de behandeling wordt er druk uitgeoefend op de voeten, oren en de handen. Deze staan in verband met allerlei andere lichaamsdelen en worden daardoor reflex-zones genoemd. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten, kan de therapeut opmerken hoe de cliënt erop reageert en welke lichaamsdelen goed of minder goed functioneren. De therapeut kan zo klachten behandelen. Ook wordt deze therapie gebruikt voor het opbouwen van een goede lichamelijke conditie.

Dit was maar een kleine greep uit de verschillende mogelijkheden van therapie. Een kleine opsomming van nog meer mogelijke therapieën: Fysiotherapie, Logopedie, Muziektherapie, Massagetherapie en Speltherapie.
© 2007 - 2024 Ellenm87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het Rett syndroom?Wat is het Rett syndroom?Het Rett syndroom zal de meeste mensen weinig zeggen. Als je vraagt wat een syndroom is, zullen ook hier maar weinig men…
Syndroom van RettSyndroom van RettHet syndroom van Rett is een zeer zeldzame aandoenig die gekenmerkt wordt door een aanvankelijk schijnbaar normale ontwi…
Vijf verschillende syndromenEr bestaan verschillende syndromen. In dit artikel ga ik er 5 beschrijven, namelijk het syndroom van Prader-Willi, het s…
Pervasieve ontwikkelingsstoornissen: inleidingPervasieve ontwikkelingsstoornissen: inleidingPervasieve ontwikkelingsstoornissen zijn stoornissen waarbij de ontwikkeling ernstig verstoord is op het gebied van soci…

Afwijkingen van het rode bloed (anemie / bloedarmoede)Afwijkingen van het rode bloed (anemie / bloedarmoede)Het rode bloed bestaat uit erytrocyten (rode bloedcellen) gevuld met ijzerhouden hemoglobine (verantwoordelijk voor het…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?Ehlers-Danlos Syndroom, afgekort EDS, is een erfeliijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Waar…
Bronnen en referenties
Ellenm87 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.