Kwakzalverij herkennen

Kwakzalverij herkennen Als men pocht met kennis van genezing zonder die kennis te bezitten, noemt men dat kwakzalverij. Tegenwoordig maken adverteerders zich vaak schuldig aan kwakzalverij. In hun reclameboodschappen beloven ze meer dan hun geadverteerde producten kunnen waarmaken. Hoe we moderne kwakzalverij kunnen herkennen.

De slogan 'zonder bijwerkingen'

Er is één eeuwenoude ervaring met geneeskunde. Die leert dat er in de geneeskunst geen werkzaamheid bestaat zonder het risico van bijwerkingen. Een middel dat adverteert met de leus "zonder bijwerkingen", bezit met hoge waarschijnlijkheid ook geen werking.

'Garantie op succes' en 'milde werking'

Beloofd wordt er veel, maar wordt het ook waargemaakt? Bij geneesmiddelen kan er geen garantie op succes zijn. En dat geldt met name voor vaak slecht gedocumenteerde alternatieve heilmiddelen. Vaak prijst men dergelijke succesmiddelen aan met de bewering "milde werking”. Men suggereert daarmee dat ze beter zouden zijn dan "normale" medicamenten. Dat heeft het gevaar dat een patiënt een bewezen therapie omwille van een methode van een kwakzalver staakt.

Veelzijdige werkzaamheid

Wanneer is bijzondere voorzichtigheid geboden? Als een middel pretendeert een remedie te zijn voor meerdere aandoeningen met totaal verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een middel tegen hoge bloeddruk, AIDS en kanker. Een dergelijke “allround-pil” is helaas een utopie.

Exotische herkomst

Algen uit Hawaï of kristalzout uit de Himalaya? Een product wordt door zijn herkomst tot een succes. De aanbieders waarderen hun producten vaak op door de uitstraling van exotische natuurparadijzen te gebruiken. Meestal bestaat er geen enkel bewijs voor de bijzondere werking van dergelijke exclusieve heilmiddelen. En niets rechtvaardigt dan ook hun hoge prijs.

Beter dan reguliere geneesmiddelen

De aanbieders van menig middel beloven ook dán genezing, als alle mogelijkheden uit de reguliere geneeskunde zijn uitgeput. Maar dergelijke beloften zijn in de regel niet door een neutrale, betrouwbare instantie gecontroleerd. Dubieuze kwakzalvers bedienen zich desondanks van dergelijke beloften. Zo willen ze in uitzichtloze situaties, bijvoorbeeld bij vergevorderde kanker, hun dubieuze producten aan de man te brengen. En voor deze als "laatste strohalm" te koop aangeboden preparaten, moet meestal veel geld worden betaald.

Kreten als "bewezen werking"

Juist als controleerbare gegevens uit wetenschappelijke studies ontbreken, verwijzen fabrikanten graag naar uitgebreide ervaringen met hun producten. Wees op uw hoede voor claims die worden gerechtvaardigd met enthousiaste succesverhalen van vermeende patiënten. Die zeggen even weinig over het werkelijke nut en de risico's van een geneesmiddel of voedingssupplement dan claims op basis van verkondigde wereldbeelden.

Beproefd sedert tientallen jaren

In plaats van "beproefd sedert tientallen jaren" zou "sedert tientallen jaren aangeboden en verkocht" beter op zijn plaats zijn. Maar niet alles wat vaak verkocht is, is ook effectief en veilig.

Nadruk op herstel van tekorten in de voeding

Klaarblijkelijk ontbeert onze voeding essentiële stoffen. Deze tekorten kunnen niet worden gecompenseerd door de dagelijkse inname van voedsel. Terwijl de voedselvoorziening in onze regio nog nooit zo gevarieerd en compleet is geweest.
Voor onze gezondheid zijn vitamine- en mineralensupplementen doorgaans overbodig en soms zelfs schadelijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen in Nederland over het algemeen voldoende vitaminen en mineralen tot zich nemen. Tekorten zijn zeldzaam en worden meestal veroorzaakt door ziekten. En die moeten medisch worden behandeld.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwakzalverij: onbevoegde uitoefening van de geneeskunstKwakzalverij: onbevoegde uitoefening van de geneeskunstKwakzalverij: vereniging, dr Frank, betekenis. Kwakzalverij: het bestaat al eeuwen. Het is het onbevoegd uitoefenen van…
mijn kijk opMedische wetenschap blijkt kwakzalverijHet gezaghebbende British Medical Journal heeft een onderzoek laten uitvoeren naar 2500 van de meest voorgeschreven regu…
Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
IOCOB de vraagbaak over complementaire geneeswijzenIOCOB de vraagbaak over complementaire geneeswijzenDe complementaire geneeskunde biedt therapieën aan die in de zogeheten reguliere geneeskunde niet erg gangbaar zijn. Toc…

Van gezond naar ziek en terug volgens ReckewegVan gezond naar ziek en terug volgens ReckewegSteeds meer mensen raken geïnteresseerd in betere voeding om het lichaam gezonder te maken. Erg populair zijn op het mom…
Osteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachtenOsteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachtenOsteopathie behoort tot de manuele geneeswijzen. Het is een wetenschap waarbij grondige medische kennis vereist is. Oste…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.