Van gezond naar ziek en terug volgens Reckeweg
Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in betere voeding om het lichaam gezonder te maken. Erg populair zijn op het moment super foods. Om gezonder te leven is het dan ook handig om eerst te weten hoe je lichaam werkt. De Duitse arts Reckeweg heeft het verloop van processen in ons lichaam beschreven.
De Duitse arts Reckeweg ontdekte de oorzaak van het ontstaan van ziekten door de inwerking van toxinen op de weefselstructuren. Dit gebeurt via chemische reacties. Als het lichaam voldoende kracht heeft kan het toxinen weren en uitscheiden, het natuurlijke evenwicht herstelt zich en is men gezond. Wanneer toxinen in het lichaam blijven krijgen ze de kans om via sluipende processen ernstige ziekten veroorzaken.
Je lichaam ontdoet zich regelmatig van gif- en afvalstoffen. De lever, de nieren (urine), de huid (transpireren), de darmen (ontlasting), de longen (koolzuur) en de baarmoeder (menstruatie) spelen hier een grote rol in. Hoe meer afvalstoffen er zijn des te groter is de kans op ziekten. Als het lichaam de afvalstoffen niet (goed) kan afvoeren, slibt het weefsel dicht. De cellen gaan dan minder goed functioneren, omdat voedingsstoffen de cel niet meer kunnen bereiken en afvalstoffen niet meer kunnen worden afgevoerd.
Aandoeningen door een niet goed functionerende ontgifting ontstaan eerst ongemerkt en geleidelijk. Door het gebrek aan symptomen is dit een gevaarlijk stadium, omdat diverse schadelijke stoffen zich ophopen in de weefsels, totdat de ziekte uitbreekt.
Bij het systeem van Reckeweg zijn de vervuilingsgraden in zes fasen onderverdeeld. Fase 1 is de meest gezonde fase en fase 6 de meest ongezonde. In dit proces is het niet zo dat je alle fasen hoeft af te lopen. Je kan ook van fase 3 naar 6 gaan bijvoorbeeld.
Fase 1: Uitscheidingsfase
Deze fase is te herkennen aan:
- Onaangenaam ruikend zweet
- Sterk ruikende urine of ontlasting
- Diarree
- Slijmvorming
- Vaak moeten plassen
- Een loopneus
- Gebrek aan eetlust
- Transpireren
- Vermoeidheid
- Verkoudheidsaanvallen
- Griep
- Tranende ogen
- Niezen
- Koorts
- Slaapstoornissen
- Ademhalingsproblemen
- Witte vloed
Fase 2: Reactiefase
De uitscheiding wordt versterkt door symptomen als:
- Huiduitslag
- Koorts
- Overgeven
- Hoesten
- Verkoudheden
- Griep
- Abcessen
In deze fase komen vooral ontstekingen voor.
Fase 3: Verslakkingsfase
Het lichaam slaat de afvalstoffen op in de weefsels. Het uit zich in:
- Vochtophoping
- Stijve spieren en gewrichten
- Overgewicht
- Levervlekken (ouderdomsvlekken of lentigo)
- Nierstenen
- Galstenen
- Jichtknobbels
- Reumatische aandoeningen
- Goedaardige tumoren
- Poliepen
- Wratten
- Vleesbomen
- Aderverkalking
- Grijze staar
In deze fase kun je je ogenschijnlijk gezond voelen. Er is sprake van vage klachten en vaak een gevoel van niet echt fit zijn.
Fase 4: Impregnatiefase
De fase van opnieuw vergiftigen. De organen raken beschadigd door verhoogde toxinengehalten. Dit uit zich in:
- Maag- en darmzweren
- Leverschade
- Hartgebreken
- Astma
- Botontkalking
- Vleesbomen
- Lymfekliergezwellen
- Migraine
Fase 5: Degeneratiefase
De schade tast de orgaanstructuren aan, waardoor het volgende kan gebeuren:
- Levercirrose
- Schrompelnieren
- Multiple sclerose
- Verlammingen
- Doofheid
- Blindheid
- Werveldegeneratie
- Steriliteit
Volledig herstel is nu vaak niet meer mogelijk.
Fase 6: Kankervormende fase
In deze fase gaat de cel woekeren vanwege de enorme berg met gif. De toxinen zijn diep in de cel doorgedrongen, waardoor genezing steeds moeilijker wordt.
Om te zorgen dat je weer gezonder wordt is de hoeveelheid en de kwaliteit van de voeding belangrijk, maar ook of er genoeg gekauwd is zodat het voedsel goed verwerkt kan worden. Belangrijk is ook voldoende rust om de stofwisseling de tijd te geven om z'n werk te doen. De darmen spelen hier een belangrijke rol. Reiniging van de darm door gezonde voeding en het drinken van voldoende water zijn nodig voor een effectieve uitscheiding van afvalstoffen.
Wanneer de levenskracht weer sterker wordt, komen eerst de oude ziektebeelden of symptomen terug. Dit hoort bij het herstel.