Eczeem behandeling

Eczeem behandeling Eczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aandoening treft vaak mensen met een droge en ruwe huid en kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van allergenen.

Eczeem

Eczeem veroorzaakt droge, hevige jeukende plekken op de huid, meestal op gezicht, handen, polsen en hoofdhuid, en in knie en elleboogholten. Krabben kan de huid beschadigen en vatbaar maken voor infectie. Eczeem heeft vaak te maken met allergieën en astma. Het ontstaat meestal in de kindertijd en verdwijnt in de vroege puberteit maar kan bij volwassenen terugkeren door stress, huisstofmijten en sommige voedingsstoffen.

Eczeem bestrijden

Er is geen remedie tegen eczeem maar de volgende maatregelen helpen de symptomen te bestrijden:
 • Neem dagelijks één warm maar niet heet bad en gebruik geen geparfumeerde badproducten. Gebruik geen zeep maar vochtinbrengende créme of doe badwaterverzachter in het water. Gebruik daarna vochtinbrengende créme om je huid te verzachten en vocht te laten vasthouden. Doe dat elke dag nog enige keren op de aangetaste huid.
 • Knip je nagels of draag 's nachts katoenen handschoenen om krabben te voorkomen. Neem een kalmerend middel tegen de jeuk om beter te slapen.
 • Draag katoenen kleding op de huid en vermijd kunststof en wol. Was je kleren met niet-biologisch waspoeder en spoel ze goed uit.
 • Gebruik voor kleine, hardnekkige eczeemplekjes een milde zalf tegen de infectie.

Ga naar de dokter als:
 • Het eczeem na een week behandelen niet minder , rood, vochtig of pijnlijk wordt.
 • Je denkt of zeker meent te weten dat je eczeem hebt.
 • Vermijd eczeem opwekkende stoffen
 • Sommige stoffen kunnen eczeem bij je veroorzaken, zorg dat je er niet mee in aanraking komt:
 • Draag beschermende handschoenen bij contact met chemische stoffen als reinigingsmiddelen en verf.
 • Volg adviezen op om allergenen in huis te beperken.
 • Als je bepaalde voedingsmiddelen eczeem krijgt, vermijd ze dan tijdelijk.

Medicatie

Vochtinbrengende créme

Kan in plaats van zeep worden gebruikt. Wrijf créme op waterbasis of emulgerende créme op je huid. Spoel goed af en dep jezelf droog. Breng de hele dag royaal créme op waterbasis aan op plekken eczeem.

Badadditieven

Bevatten een lichte vloeibare paraffine, die de huid verzacht en reinigt. Ga 10 tot 20 minuten in bad liggen weken en dep op je huid voorzichtig droog om de verzachter niet weg te wrijven.

Eczeemzalf

Kan tegen eczeem worden gebruikt, maar niet langer dan een week. Gebruik de zalf met mate en tenzij de dokter anders adviseert niet op het gezicht en niet bij kinderen onder 10 jaar.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…

Aften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesAften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesPlotseling heb je kleine witte vlekjes met een rode rand in je mond die heel pijnlijk zijn. Waar worden die plekjes door…
Ontsteking oorschelp: Chondrodermatitis Nodularis HelicisOntsteking oorschelp: Chondrodermatitis Nodularis HelicisEen korstje of bultje op je oorschelp kan wijzen op chondrodermatitis nodularis helicis (CHN), een veelvoorkomende, goed…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.