Eczeem: wat is het precies?

Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel mensen denken bij het woord eczeem alleen maar aan rode, droge plekken. Soms kan eczeem, of ook wel dermatitis, echter veel meer klachten geven. Weten de mensen eigenlijk wel wat eczeem precies is en wat het kan doen?

Eczeem, wat is dat?

Bij een eczeem, ook wel dermatitis genoemd, is er sprake van een ontstekingsreactie waar zowel de opperhuid als de lederhuid bij betrokken zijn. Eczeem geeft aanleiding tot jeuk, en kenmerkt zich verder door roodheid met papels en vesikels. Een papel is een duidelijke weefselvermeerdering op de huid. Een vesikel is een holte in de opperhuid, gevuld met helder vocht en is kleiner dan een blaar, ongeveer 1 cm.

Deze vesikels kunnen barsten, waardoor het vocht eruitloopt. Dit heet ook wel nattend eczeem. Dit vocht kan weer indrogen en korstjes geven. Een eczeem is vaak langdurig aanwezig en kan vele oorzaken hebben. Daarom kennen we ook vele soorten eczemen. Hieronder zijn er vier genoemd: het constitutioneel, het contact-, het seborroisch en het dyshidrotisch eczeem.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem komt voor bij atopici ( mensen die overgevoelig zijn) en is endogeen bepaald. Plekken waar het veel voorkomt zijn de elleboog- en knieplooien, de onderbenen en polsen. Het kan langdurig aanwezig zijn en op den duur aanleiding geven tot lichenificatie van de huid (huidverdikking). Constitutioneel eczeem is niet besmettelijk. Het wordt vooral bij kinderen gezien, bij kleine kinderen het meest in het gezicht. Personen met aanleg voor constitutioneel eczeem hebben ook vaak een verlaagde drempel voor jeuk aan de huid. Zij kunnen bijvoorbeeld na het douchen veel last hebben van jeuk.

Contacteczeem

De aanleiding voor het ontstaan van contacteczeem is het in aanraking komen van de huid met een stof waarvoor overgevoeligheid bestaat. Voorbeelden zijn nikkel (oorbellen) en chroom, maar ook veel schoonmaakmiddelen, cosmetica en kleefpleisters. Contacteczeem komt vaak voor aan de handen en plaatsen waar vaak contact is geweest met het materiaal waarvoor de overgevoeligheid bestaat.

Seborroisch eczeem

Seborroisch eczeem komt vaak voor bij mensen met een vettige huid, vooral aan weerszijden van de neus en op de hoofdhuid (roos). Verder komt het ook nogal eens voor op de rug en op de borst. Het is niet besmettelijk.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem komt veel voor, vooral aan de handpalmen, de zijkanten van de vingers en de voetzolen. De oorzaak ervan is niet helemaal duidelijk. Het komt vaak voor in de herfst en de lente. Stress zou de klachten kunnen verergeren. Dyshidrotisch is ook niet besmettelijk.
© 2009 - 2024 Rensje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…

Braken (overgeven): oorzaken van braken en misselijkheidBraken (overgeven): oorzaken van braken en misselijkheidBraken (overgeven, spugen) en misselijkheid kunnen voorkomen bij een baby, (jonge) kinderen en volwassenen. Bijna iedere…
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Bronnen en referenties
  • Bronnenboek Algemene Ziekteleer
Rensje (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.