Beauty: Couperose

Relatief veel mensen hebben in meer of mindere mate last van couperose. Soms hebben mensen niet eens in de gaten dat ze couperose hebben en realiseren zich dus ook niet dat het zich relatief eenvoudig uitbreid op je gezicht. Soms valt het nauwelijks op en soms is het ontsierend. Wat te doen?

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening die zich uit door kleine of grote(re) rode vlekken in het gezicht, niet gevaarlijk maar wel vaak ontsierend. Het rood wat door de huid schijnt zijn de rode bloedvaatjes die zich uitzetten en waarbij je de vorm (vaak beetje gekronkeld) goed kunt zien.
De bekendste plaats die we kennen zijn de wangen, maar ook op het voorhoofd en op de neus kunnen deze rode bloedvaatjes uitzetten.

Oorzaak

Eigenlijk weten we het niet waarom de een wel last krijgt van couperose en de ander niet. Er worden wel linken gelegd naar voeding, zoals sterk gekruid eten, vet eten en ruim alcohol gebruik. Maar er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen.

Behandeling

Behandeling is altijd lastig als je de oorzaak niet exact weet, maar vaak schrijven huisartsen antibiotica voor. Lasertherapie is een andere mogelijkheid die steeds vaker toegepast wordt en het nieuwste is thermocoagulatie.
Bij dit laatste wordt een zeer dunnen naald op de betreffende plek in de huid aangebracht en wordt er door die naald een radiofrequentie gestuurd die de couperose onmiddellijk doet stoppen. De behandeling is niet pijnlijk.

Natuurgeneeskunst

Ook via de natuur geneeskunst zijn er mogelijkheden. Er zijn middeltjes op de markt die de doorbloeding stimuleren en ontstekingsremmend zijn. Combineer bij voorkeur niet als je via de huisarts met antibiotica aan de slag gaat.

Cosmetica

Heb je wat adertjes die (vooralsnog) te hardnekkig zijn om ze weg te halen, dan kan je met een beetje cosmetica heel wat doen. Het gaat er om dat je onder je foundation een laagje aanbrengt die het rood neutraliseert. In het verleden was hier de groene crème voor, maar de crème die er tegenwoordig is om donkere kringen onder de ogen of vlekjes in het gezicht weg te werken (concealer) kan ook prima dienst doen om de rode bloedvaatjes qua kleur te neutraliseren en ze daarmee onzichtbaar te maken.
Kies altijd wel de juiste kleur, want als je een te donkere of lichte kleur neemt, gaat het er alleen maar lelijker uitzien. Vraag advies in de speciaalzaak of schoonheidsspecialiste en de regel is grofweg dat je een tint lichter moet nemen dan je eigen huidskleur is.

Goede voeding voor de huid

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en dus wat zaken op rij die goed zijn voor een mooie huid.

Groenten en fruit

Het is wellicht een open deur, maar fruit en groenten zijn gewoon goed voor de huid. De antioxidanten in groente beschermen ons tegen schadelijke invloeden van buiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld milieuverontreiniging.
Betacaroteen geeft de huid glans en betacaroteen is terug te vinden in rode groenten en fruit. Ga bij groeten en fruit altijd uit van hoe rijper hoe meer stoffen het bevat (bij overrijp gaan we natuurlijk weer de verkeerde richting op). Van belang dus dat als je fruit en groenten koopt, je zorgvuldig bent in hetgeen je koopt. Overigens is caroteen vetoplosbaar, wat vet erbij eten kan dus geen kwaad.

Vis

Dat vis goed voor ons is, weten we wel. Maar onverzadigde vetten in de vis is prima om de conditie van de huid goed te houden. Het geeft tevens bescherming tegen uitdroging en reden voldoende dus, om zon tweemaal per week een mootje zalf, stukje tonijn of makreel te eten.

Alcohol en noten

Te is altijd verkeerd, met alles, maar een glas rode wijn met een handje nootjes is niet verkeerd. Denk hierbij aan hazelnoten, amandelen of paranoten niet gezouten uiteraard is prima voor de huid.

Tot slot

Voorkomen is altijd het beste maar werkt niet altijd. Anders is er een mogelijkheid via de huisarts en wat make-up. Verder is het goed voor de toekomst om couperose te voorkomen, let dus goed op je voeding. Behalve voor de couperose is het sowieso goed voor je algehele conditie. Meer kun je niet doen om je huid optimaal te houden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Couperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose komt vaak voor, vooral bij ouderen en dan met name vrouwen. Op de huid van het gezicht komen vele kleine zicht…
Gezondheid: Rode vlekkenGezondheid: Rode vlekkenRode vlekken, in het gezicht of op het lichaam, kunnen van verschillende oorsprong zijn. Meestal niet kwaadaardig en som…
Couperose: hoe kun je roodheid in gezicht verminderen?Couperose: hoe kun je roodheid in gezicht verminderen?Couperose is een huidaandoening die leidt tot roodheid en zichtbaarheid van rode of blauwe bloedvaatjes in het gezicht.…

Wat moet je doen tegen een droge huid?Wat moet je doen tegen een droge huid?Een droge huid is geen zware medische aandoening, maar het is toch iets vervelends. Gelukkig bestaan er genoeg oplossing…
Je haar in topconditie door conditionerAls je haar in topconditie is, zit het altijd zoals jij wilt en is het mooi vol, glanzend en zacht. In dit artikel lees…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.