Rode vlekken of couperose

Wie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken voor behoorlijk wat ‘overlast’ zorgen.

Waar hebben we het over?

Couperose of rode vlekken in het gezicht wordt veroorzaakt door uitzetting van de kleine bloedvaten (teleangiëctasieën) vlak onder de gezichtshuid en voelt vaak wat gespannen aan. De plaatsen waar we het het meeste zien is het middelste gedeelte van het voorhoofd, de kin en de wangen wat tot over de neusbrug kan doorlopen. In ernstige gevallen kan het gehele gezicht bedekt zijn met deze uitgezette bloedvaatjes.

Waarom de een het wel heeft/krijgt en de ander is nog steeds niet bekend, wel is het zo dat vrouwen van middelbare leeftijd er gemiddeld genomen meer last van hebben dan mannen of jongere vrouwen. Dit staat los van de ‘opvliegers’ die in de overgang op kunnen treden en ook een rood gezicht kunnen geven. Verder is bekend dat veelvuldige blootstelling aan de ultraviolette straling van het zonlicht een ernstige risicofactor is, het met name op de lichtblanke huid voorkomt en een erfelijke factor een nadrukkelijk rol speelt.

Wat is er tegen te doen?

Werd het in het verleden nog alleen gecamoufleerd met speciale crème (‘groene’ crème), crème die het rode neutraliseert (opheft) en er daardoor een ‘normale’ huidskleur ontstaat. Verder is er inmiddels goed dekkende make-up tegen de rode adertjes zonder meteen een pancake op het gezicht te dragen. Zorg altijd dat de huid zacht behandeld wordt en geen uitgebreide gezichtsmassages of wrijfacties plaatsvinden. Dit zal het proces eerder verergeren dan afnemen. Verder zijn er zachte gezichtsreinigende middelen op de markt om de huid zonder boenen schoon te maken.

Maar behandelen van binnenuit is tegenwoordig ook een mogelijkheid. Er wordt dan over het algemeen antibiotica voorgeschreven. Verder is er ook nog een lasertherapie waar oppervlakkige bloedvaatjes dichtgeschroeid kunnen worden. Informeer wel bij de ziektekostenverzekeraar, want er zijn er maar weinig die dit vergoeden.

Is voorkomen en optie?

Als de bovengenoemde factoren geen rol spelen dan is het goed om grote temperatuurverschillen te mijden. Naast de zon kan je ook denken aan bijvoorbeeld de kachel, de sauna of veelvuldig gebruik van bubbelbaden. Verder kan bepaalde voeding een rol spelen, denk aan pikante specerijen of alcohol. Tenslotte zijn er nog medicijnen die een rol kunnen spelen, zoals contisonen.

Als je aan voelt komen dat het gezicht weer rood wordt, is afkoeling eenvoudig maar ook het beste. Houdt een ijsblokje tegen het gezicht op neem het in de mond.
© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Rode vlekkenGezondheid: Rode vlekkenRode vlekken, in het gezicht of op het lichaam, kunnen van verschillende oorsprong zijn. Meestal niet kwaadaardig en som…
Couperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose komt vaak voor, vooral bij ouderen en dan met name vrouwen. Op de huid van het gezicht komen vele kleine zicht…
Speciale concealer en make-up voor huidimperfectiesSpeciale concealer en make-up voor huidimperfectiesBij huidimperfecties, zoals o.a. puistjes, donkere kringen onder de ogen en rode vlekjes is het gebruik van een goede co…
Beauty: CouperoseRelatief veel mensen hebben in meer of mindere mate last van couperose. Soms hebben mensen niet eens in de gaten dat ze…

Anus: anusaandoeningen of anale klachten met jeuk en pijnAnus: anusaandoeningen of anale klachten met jeuk en pijnAnusaandoeningen of anale klachten bestaan uit jeuk anus, anale jeuk, anus kloof (of aarskloof), anuskanker, abces - Het…
Aambeien zijn vervelendEr zijn veel mensen die last hebben van aambeien. Hieronder wordt beschreven wat aambeien zijn, waar ze zitten en hoe u…

Reageer op het artikel "Rode vlekken of couperose"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Trice, 02-03-2019 09:18 #2
De laatste maanden heb ik kleine en grotere rood-paarse vlekken op mijn onderarm en been. Geen jeuk. Na ong.een week verdwijnen ze weer. Niet gestoten, doen ook geen pijn. Al 1,5 jaar gebruik ik de pijnstiller Zaldiar.
Mijn huisarts zegt dat dit bij ouder worden hoort. Kan iemand me hierover meer vertellen en wat kan ik hiertegen doen?

Leny, 19-12-2012 14:58 #1
Kunnen die rode vlekken ook van ouderdomssuiker zijn? Reactie infoteur, 19-12-2012
Aan de hand van "rode vlekken" is natuurlijk niet vast te stellen of dit om ouderdomssuiker gaat. Wel is het zo dat ouderdomssuiker ook donkere vlekken kan geven. Echter, couperose ziet er zeker anders uit dan donkere vlekken bij ouderdomssuiker.

Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 21-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!