Couperose: rode bloedvaatjes in het gezicht

Couperose: rode bloedvaatjes in het gezicht Couperose komt vaak voor, vooral bij ouderen en dan met name vrouwen. Op de huid van het gezicht komen vele kleine zichtbare bloedvaatjes voor; het bloed verdwijnt er niet meer uit en het gezicht ziet er voortdurend rood uit. Vooral bij de neus, op het voorhoofd en de wangen ziet men dit vaak. Het wordt veelal als ontsierend ervaren, maar er zijn behandelingen voor.

Wat is couperose?

Couperose is een aandoening van de gezichtshuid waarbij rode vlekken ontstaan. Die vlekken zijn in feite een toegenomen aantal kleine bloedvaatjes die bovendien zijn uitgezet. De plaatsen waar dit vooral voorkomt zijn de neus, het voorhoofd en het gebied van de wangen. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkels zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Als deze aandoening heel hevig is kan het gezicht er helemaal rood uitzien. De aandoening ontstaat in een tijdsbestek van een paar weken of maanden. De aandoening kan geen kwaad maar wordt vaak als hinderlijk en ontsierend ervaren.

Bij wie komt couperose voor?

Couperose komt vooral bij mensen van middelbare leeftijd voor, meestal vrouwen. De aanleg voor couperose is deels erfelijk, en daarbij zijn het vaak mensen met een lichte huid bij wie het voorkomt. Ouderen hebben meer kans dan jongeren, en mensen die vaak in de buitenlucht zijn geweest hebben een grotere kans dat zij het krijgen door de invloed van UV straling.

Verschijnselen van couperose

De roodheid kan erger worden door het drinken van koffie, thee of alcohol en door het eten van gekruid voedsel. Couperose kan als verschijnsel op zichzelf voorkomen maar het kan ook een gevolg zijn van acne rosacea, een huidaandoening waarbij ontstekingen voorkomen. Naast de rode vlekken die zijn ontstaan kunnen dan ook puistjes voorkomen. Soms kan er een ontsteking van het oogslijmvlies ontstaan, die pijnlijk kan zijn. De huid met couperose kan erg gevoelig zijn en voelt vaak strak aan, en reageert erg op temperatuurschommelingen.

De behandeling van couperose

Couperose gaat niet vanzelf over. Er zijn verschillende behandelingen voor en welke geschikt is hangt af van de ernst ervan. Hierbij gaat het om de volgende mogelijkheden:
 • lasertherapie: hierbij worden oppervlakkige bloedvaatjes dichtgeschroeid
 • flitslamp: lijkt op een laserbehandeling
 • thermocoagulatie:via een dunne naald wordt een radio frequentie signaal in het weefsel gestuurd, die wordt heel even warm waardoor de couperose verdwijnt; qua pijn wordt het vergeleken met het weghalen van haartjes in het gezicht.

Deze behandelingen kunnen in een privékliniek die hierin gespecialiseerd is gedaan worden of bij een huidtherapeut. Ze zijn nogal kostbaar, daarbij vergoeden de ziektekostenverzekeringen ze meestal niet. Er bestaan ook speciale cosmetica die de roodheid kunnen camoufleren, kies er een zonder parfum en op waterbasis. Als er ontstekingen voorkomen kan er ook een kuur antibiotica voorgeschreven worden.

Wat wel en niet te doen bij couperose

 • Was bij voorkeur met lauw water, vermijd extreme watertemperatuur
 • Droog deppen in plaats van wrijven
 • Niet doen: scrubben, zeep gebruiken; gebruik eventueel een zeepvrije wasemulsie
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, zonder parfum
 • Ga naar de dokter als er ontstekingen in de huid voorkomen, er kan dan antibiotica worden gegeven
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…
Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Rosacea en couperose oorzaken, symptomen en behandelingRosacea en couperose oorzaken, symptomen en behandelingVan alle soorten huiduitslag komen rosacea en de verschillende soorten acne het meest voor. Kenmerkend bij rosacea is de…
Hartklepoperatie en intensive careZodra de anesthesist de patient onder narcose heeft gebracht, merkt de patient niets van wat er vervolgens allemaal gebe…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsplein.nl
 • http://www.huidinfo.nl
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Couperose
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.