Acne rosacea: acne bij volwassenen

Acne rosacea: acne bij volwassenen Dacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aandoening die op het eerste gezicht veel gelijkenis vertoont met jeugdpuistjes, waardoor het dikwijls volwassenenacne genoemd wordt. Acne rosacea verschilt echter op een aantal punten met jeugd acne. In dit artikel worden de verschijnselen van acne rosacea en de behandeling van rosacea besproken. Acné rosacea wordt soms ook wel volwassenenacné genoemd. Acne rosacea is een aandoening die - de naam zegt het al - veel weg heeft van acne. Het grootste verschil met 'gewone' acne is echter dat de huid niet vet is en dat er geen mee-eters voorkomen. De oorzaak van acne rosacea is niet duidelijk. Acne rosacea ontstaat over het algemeen op middelbare leeftijd en komt met name voor bij vrouwen en bij mensen met een lichter huidtype.

Verschijnselen acne rosacea

Acne rosacea wordt gekenmerkt door huidontstekingen die gepaard gaan met bultjes, puistjes en roodheid. De roodheid wordt dikwijls versterkt door kleine adertjes, welke het gezicht een soort blozende uitstraling geeft.

Stadia van acne rosacea

Er worden een aantal fasen of stadia onderscheiden bij de acne rosacea:
  • Stadium 1: blozende wangen, het blozen kan soms wel uren aanhouden. Op de wangen worden kleine vaatjes zichtbaar welke niet meer verdwijnen. Dit worden teleangiectasieen genoemd. Wanneer de gezichtshuid in aanraking komt met wind, kou of wassen van het gezicht kan er een prikkelende pijn optreden.
  • Stadium 2: in het gezicht onstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels) op met name op de wangen, kin en neus. Bij gewoon acne worden er dan bacteriën aangetroffen, dit is bij acne rosacea niet het geval.
  • Stadium 3: er kunnen grotere pustels op de huid ontstaan en de contouren van het gezicht kunnen veranderen. Door een combinatie van een aantal processen kan de huid dik worden, waardoor phyma ontstaan. Rhinophyma komt het meest voor, dit is een verdikking van de neus.

Rosacea van de ogen

Bij sommige mensen slaat de acne rosacea door naar de ogen. De meest typerende klacht is het gevoel een zandkorreltje in het oog te hebben. Rosacea komt het meest voor op de oogleden, dit wordt blepharitis genoemd. Het komt tevens voor dat mensen enkel acne rosacea bij de ogen hebben, en niet in de rest van het gezicht.

Behandeling acne rosacea

Wat bij elke huid van belang is, maar vooral bij een huid met acne rosacea, is het behandelen van de huid met beleid. Gebruik zeepvrije wasgels en crèmes, dep de huid na het wassen droog en wrijf niet. Gebruik geen scrubhandschoen, gebruik geen irriterende cosmetica en wees voorzichtig met zonlicht. Wanneer deze maatregelen niet afdoende zijn, schakel dan de hulp in van je huisarts of een huidspecialist.

Antibiotica

Acne rosacea wordt in de eerste plaats behandeld met een antibioticum omdat men daarmee de onderliggende huidontstekingen behandeld. Het antibioticum heeft meestal de vorm van een zalfje of kuur met pillen. Metronidazol is een veelvoorgeschreven gel. De kleine verwijde bloedvaten kunnen behandeld worden met lasertherapie of laserchirurgie.

Vaak wordt er gestart met metronidazol gel. Wanneer deze gel niet voldoende effect geeft, kan men overgaan op een oraal antibioticum. Deze kuren moeten langer volgehouden worden en worden vaak in combinatie met metronidazol voorgeschreven. Veelgebruikte antibiotica bij acne rosacea zijn:
  • Tetracycline
  • Doxycycline
  • Minocycline

Isotretinoïne

Mensen die ernstige acne rosacea hebben welke met heftige ontstekingen gepaard gaat kunnen baat hebben bij isotretinoine, een product met de merknaam Roaccutane. Dit middel heeft echter nogal wat bijwerkingen en het is de vraag of de voordelen opwegen tegen de potentiële nadelen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…
Acne agminata: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseAcne agminata: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseAcne agminata is een zeldzame huidaandoening. De symptomen van acne agminata zijn roodbruine acneachtige knobbels en bul…
Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…
Rosacea: verschijnselen, behandelingRosacea: verschijnselen, behandelingRosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook man…

Koortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezenKoortsblaasjes of koortslip voorkomen en genezenHoe kom je aan koortsblaasjes (ook koortslip genoemd)? Kun je ze voorkomen? En hoe gebeurt de behandeling? Met onze tips…
Wat te doen met een koortslipEen branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koor…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.