Wat te doen met een koortslip

Een branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koortslip. Dit is een lastige en overdraagbare aandoening, die vaak voor de rest van het leven terug blijft komen.

Herpes

Het herpesvirus is het virus dat de koortslip veroorzaakt. Eenmaal bij je, blijft het lichaam voorgoed in je lichaam zitten. Op momenten dat er weinig weerstand is, bijvoorbeeld wanneer het extreem warm of benauwd is, kan het virus weer actief worden en ontstaat er opnieuw een koortslip. Ook zijn er gevallen bekend waarop het virus weer opspeelde tijdens de menstruatieperiode.

Blaasjes

Als het virus zich ontwikkeld heeft ontstaan er vaak blaasjes rond de mond, die een bepaald vocht bevatten. Deze blaasjes voelen – net als bij het ontstaan – branderig aan. Meestal springen ze na een paar dagen open en vormt zich er een korstje op. Dan begint de koortslip alweer af te breken, tot ze zal verdwijnen.

Besmettelijk

Het vocht dat vrijkomt bij het openbarsten is zeer besmettelijk en kan bij het zoenen of een simpele kus al worden overgebracht. Ook het drinken uit een glas waar iemand met een koortslip aangezeten heeft, kan besmetting veroorzaken. Eenmaal geïnfecteerd zal het virus zich razendsnel ontwikkelen. De kans op besmetting is het grootst wanneer er nog geen korst om de koortslip zit. Dan is het vocht namelijk sneller te verspreiden. De gehele koortslip blijft ongeveer een week zitten.

Genezen

Het genezen van een koortslip zal nooit helemaal werken. Eenmaal geïnfecteerd blijft het virus je de rest van het leven bij. Toch zijn er middelen die de koortslip sneller kunnen tegengaan en laten verdwijnen. Zo wordt het gebruik van L-Lysine in het buitenland vaak voorgeschreven. In Nederland gebeurt dat vrijwel niet. Hier is een speciale crème ontwikkeld voor koortslippen, die op te doen is op momenten dat er last van is.

Natuurlijke wijze

Maar ook bij een koortslip geldt, voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je genoeg weerstand hebt. Doe aan sport, rook niet en drink met mate. Zorg voor voldoende en goede nachtrust, eet gezond en beweeg met regelmaat. De lippen kunnen ook op voorhand al beschermd worden met de crème.

Klachten beperken

Als de koortslip er toch eenmaal is, kunnen de klachten natuurlijk ook zoveel mogelijk beperkt worden. Dat kan door de handen regelmatig te wassen, zeker na het aanraken van de lippen en de gebieden eromheen. Vermijd lichamelijk contact zoveel mogelijk, zeker met jonge kinderen en baby’s om besmetting en uitbreiding te voorkomen. Wat ook niet onhandig is, is om orale seks te vermijden. Het virus kan zich anders – in een uiterst ongunstig geval – verplaatsen naar de geslachtsdelen.
© 2009 - 2020 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
De koortslip, hoe kom je er vanaf?De koortslip, hoe kom je er vanaf?Het is vervelend, maar eenmaal een koortslip dan kom je er in principe niet meer vanaf. De koortslip kan ieder moment we…
Koortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby, wat zijn de symptomen en hoe wordt een koortslip bij een baby behandeld? Een koortslip is een virusinfec…

Acne rosacea: volwassenenacneAcne rosacea: volwassenenacneDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…

Reageer op het artikel "Wat te doen met een koortslip"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 30-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!