Coeliakie, een onderschatte voedselziekte
Coeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als je te maken hebt met coeliakie zijn algemeen van aard. Mensen kloppen aan met klachten als diarree, braken, vermoeidheid of een opgeblazen gevoel, maar deze symptomen worden niet meteen gekoppeld aan coeliakie. Dit is jammer, want als de diagnose coeliakie eenmaal is gesteld zijn de klachten zo verdwenen, met het gebruik van een glutenvrij dieet.
Wat is coeliakie?
Kort gezegd is coeliakie een chronische intolerantie voor gluten uit de voeding. De aanleg hiervoor is erfelijk. Gluten is een onderdeel van eiwit dat voorkomt in verschillende graansoorten, zoals tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij kinderen en volwassenen met een erfelijke aanleg voor glutenintolerantie leidt het eten van gluten tot een ongewenste reactie in de darmen. Hierdoor beschadigd de darmwand en zo kunnen bepaalde voedingstoffen niet meer goed worden verteerd of opgenomen. Wat vervolgens weer leidt tot verschillende klachten.
Glutenvrij dieet
Gluten zitten in bepaalde granen, die hierboven genoemd zijn. Deze granen worden verwerkt tot producten als: koekjes, pasta, brood, cake, ontbijtgranen en crackers. Coeliakiepatiënten zouden al deze producten moeten vermijden, om zo hun klachten te laten verdwijnen. Maar producten als brood en pasta zijn natuurlijk wel van groot belang binnen een gezonde voeding. Daarom worden deze producten speciaal voor coeliakiepatiënten gemaakt van glutenvrije granen. Voorbeelden hiervan zijn: maïs, rijst, sorghum, gierst, boekweit, teff en tapioca.
Begeleiding dietist
Zonder begeleiding van een diëtist is het erg moeilijk om een glutenvrij dieet samen te stellen dat voorziet in alle belangrijke voedingsstoffen en dit vervolgens op te volgen. De diëtist zorgt ervoor dat de coeliakiepatiënt voldoende geïnformeerd wordt over de voeding die wel kan worden gebruikt, om zo glutenvrij en gezond door het leven te gaan. Want niet alleen de voeding zelf is van belang, maar ook kruisbesmetting kan klachten veroorzaken. Gebruik daarom bijvoorbeeld nooit dezelfde broodtrommel voor glutenvrij brood, waar gewoon brood in gezeten heeft. Bij een aantal coeliakiepatiënten kan namelijk het kleinste korreltje gluten (uit gewoon brood), de oorzaak zijn van hevige buikpijn en diarree.
Informatie en begeleiding via internet
Op internet is al behoorlijk wat informatie te vinden over coeliakie. Kijk bijvoorbeeld eens op www.vodiservice.nl en kies voor het thema coeliakie. Begeleiding via internet op het gebied van coeliakie is uniek, maar ook dat is mogelijk. Op de website van VodiService kun je een onafhankelijke gekwalificeerde dietist vinden die je op afstand kan informeren over het glutenvrije dieet en daarnaast begeleiding kan bieden. VodiService maakt daarbij gebruik van internet, om zo mensen thuis via een videoconsult te spreken, te zien en te begeleiden. Dit scheelt moeite, tijd en het is nog efficiënt ook. Alles gebeurt online en de webdiëtist is op vele momenten van de dag beschikbaar voor vragen en begeleiding. Als de diëtist eenmaal weet wat de vraag en klachten zijn van de cliënt, kan zij aan de slag om voldoende ondersteuning te geven bij het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Want coeliakie heb je immers je leven lang, dus een goede begeleiding, om zo vervelende klachten te voorkomen, is zeer aan te raden.