Welke tekorten komen het meest voor bij Coeliakie

Jonge mensen met coeliakie hebben sneller kans op ondervoeding door deze ziekten, er ontstaan sneller verscheidene tekorten van vitamines en mineralen of voedingsstoffen. Welke tekorten vaak voorkomen bij jonge mensen met de leeftijd van 12 tot 25 jaar met coeliakie, wordt hieronder beschreven.

Wat is coeliakie

Bij patiënten met coeliakie komt ondervoeding geregeld voor. Patiënten met coeliakie zijn intolerant voor gluten. De gluten in de voeding veroorzaken een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, met als gevolg dat de darm niet meer optimaal functioneert. De gluten beschadigen het slijmvlies zodanig dat de binnenkant van de dunne darm een glad oppervlak wordt en hierdoor kan het oppervlak van de darm niet meer worden vergroot. Doordat vlokatrofie plaats vindt worden de bouwstoffen niet meer in het lichaam opgenomen. Hierdoor hebben patiënten met coeliakie vaak ondervoeding en ontstaan verscheidene tekorten, voornamelijk van vitamines en mineralen. Een andere oorzaak van ondervoeding bij patiënten met een allergie, is dat de stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, geëlimineerd worden uit het dieet. Dit kan voor een energie tekort in de voeding zorgen en leiden tot ondervoeding.

Wat doet coeliakie met je?

Wanneer je allergisch bent voor gluten heeft dat een grote impact op je leven. Gluten zitten namelijk in, tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Deze gluten zitten in voedingsmiddelen als brood, pasta, bami, couscous, crackers, paneermeel, bloem en meel van deze granen, koek, gebak, snacks en beschuit.

Iemand die coeliakie heeft en samenwoont met mensen die geen coeliakie hebben, moet oppassen met het bereiden van maaltijden. Bij de broodmaaltijd moet er voor gezorgd worden dat er aparte boter en beleg is, zodat de mensen die gewoon brood eten dit niet “besmetten”met broodkruimels. Zo moet de persoon met coeliakie ook een aparte broodplak en broodrooster hebben.

Wanneer iemand met coeliakie voedingsmiddelen eet waar gluten in zitten kunnen verschillende symptomen voorkomen zoals, chronische diaree, winderigheid, buikpijn, misselijkheid, ongewenst gewichtsverlies, vermoeidheid, bloedarmoede, humeurigheid enz.

Meest voorkomende tekorten

Geconstateerd is dat bij de vrouwelijke patiënten met anemie, een hoge prevalentie van coeliakie aanwezig is. Een relatie kan gelegd worden tussen de hemoglobine waarde van de coeliakie patiënten en de uitkomst van de studie, doordat ijzer niet goed wordt opgenomen in het lichaam door de vlokatrofie. Tevens zorgt het glutenvrije dieet ervoor dat de ijzer intake lager is dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit wordt veroorzaakt doordat brood niet gegeten kan worden vanwege de gluten.
De meest voorkomende tekorten zijn anemie, calcium, B vitamines, vitamine D en vitamine K. Het tekort die het meest frequent voorkomt is anemie, omdat bij deze doelgroep de ijzer intake lager is dan wordt aanbevolen en vanwege de opname capaciteit door de vlokatrofie. Daarnaast speelt het glutenvrije dieet ook een rol. Deze tekorten komen niet frequent voor doordat de patiënten met coeliakie op eigen initiatief vitaminen en mineralen preparaten nemen. Waardoor de kans op tekorten daalt.

Verder kan geconcludeerd worden dat in Nederland de patiënten met de leeftijd 12 tot 25 jaar, de adequate voeding binnen krijgen. De intake van bepaalde voedingsstoffen is minder dan de gemiddelde Nederlander, maar voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Advies voor mensen met coeliakie

Je moet met veel dingen rekening houden wanneer je coeliakie hebt. Vandaar dat er vaak wordt aanbevolen om contact te zoeken met een diëtist. Voor meer informatie kunt je bijvoorbeeld kijken op de startpagina van coeliakie en om zelf te kijken of je misschien coeliakie hebt kun je een test doen op de site van Vodiservice. Als uit deze test blijkt dat je waarschijnlijk coeliakie hebt kun je contact zoeken met een diëtist.
© 2011 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem extra gevoelig op bepaalde stoffen. Voorbeelden zijn allergieën voor…
Allergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testenAllergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testenEen intolerantie of allergie voor gluten kan ernstige gevolgen hebben. Helaas duurt het bij veel patiënten lang voordat…

Tropenziekte malariaHet is maar één steek, maar wel een steek die dodelijk kan eindigen. Jaar an jaar worden wereldwijd mensen met malaria g…
Heb ik kanker? Vroege symptomen en signalen van kankerHeb ik kanker? Vroege symptomen en signalen van kankerKanker is één van de meest belangrijke redenen van sterfte in de westelijke wereld. Een diagnose die vooral ook goed is…
Bronnen en referenties
  • http://www.vodiservice.nl/coeliakie/coeliakie/coeliakie.html
  • http://coeliakie.startpagina.nl/
  • NCVfolder dieetinformatie
Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.