Heb ik kanker? Vroege symptomen en signalen van kanker

Heb ik kanker? Vroege symptomen en signalen van kanker Kanker is één van de meest belangrijke redenen van sterfte in de westelijke wereld. Een diagnose die vooral ook goed is en snel gebeurd kan letterlijk levens redden. Hoe sneller de ziekte immers gevonden wordt, hoe hoger de kans op overleving.

Wat is kanker?

Om te weten waarover we praten is het misschien ook handig om te weten wat kanker nu eigenlijk is. Kanker is een aandoening die zich door een onbeheerste groei van weefsels door aanhoudende celdeling kenmerkt. Begrijpelijker vertaald betekend dit dat gezonde cellen in ons lichaam zich beginnen splitsen waardoor er een weefsel ontstaat dat vaak uitmondt in een tumor of gezwel. Er bestaan verschillende soorten kankers maar de uitwendige kenmerken zijn vaak hetzelfde.

De eerste fase

Tijdens de eerste fase van de aandoening zijn er meestal geen zichtbare symptomen waar te nemen. Ook voelbare knobbeltjes blijven meestal goed verschuild. Hoewel een inwendige tumor niet zichtbaar is zal hij uiteindelijk sowieso ontdekt worden. Een tumor blijft namelijk groeien waardoor hij druk zet op bepaalde ledematen en zenuwen, met veel pijn als gevolg. Wanneer de tumor de bloedvezels binnendringt kan hij daar ook inwendige bloedingen veroorzaken. Het meeste pijn zal een patiënt echter ervaren wanneer een tumor de functie van organen of systemen in het lichaam gaat verstoren.

De CAUTION-lijst

Het ontdekken van kanker is dus niet altijd even makkelijk, vooral niet in de eerste fase wanneer er zich meestal (nog) geen uitwendig gezwel voordoet. Natuurlijk kan enkel een arts de diagnose stellen of iemand wel of niet kanker heeft, het komt er enkel op aan om deze snel genoeg te stellen. Om die reden kan het dan ook geen kwaad om de signalen die het lichaam uitzendt wanneer het kanker heeft te kennen. In de medische wereld kent men zeven signalen die in de richting van kanker of een andere gevaarlijke ziekte kunnen wijzen. De lijst met de zeven signalen werd opgesteld door de American Cancer Society, de Amerikaanse Kankerliga. Deze liga rangschikte de signalen op die manier zodat het woord CAUTION ontstond, OPGEPAST in het Nederlands. De lijst gaat als volgt:
  • C hange in bowel or bladder habits.
  • A sore that does not heal.
  • U nusual bleeding or discharge.
  • T hickening or lump in the breast, testicles, or elsewhere.
  • I ndigestion or difficulty swallowing.
  • O bvious change in the size, color, shape, or thickness of a wart, mole, or mouth sore.
  • N agging cough or hoarseness.

Signaal 1: C.

Verandering in darm- en blaasgewoonten kunnen onschuldig op diarree of blaasontsteking lijken maar het kan ook anders. Dit kan onder andere aantonen dat u darm- of blaaskanker hebt.

Signaal 2: A.

Een wonde die reeds lange tijd geleden opgelopen is maar niet wil genezen is sowieso geen goede zaak en moet altijd behandeld worden. Er kunnen zich immers infecties beginnen voordoen. Maar veel erger, het kan ook wijzen op kanker.

Signaal 3: U.

Ongewone bloedingen moeten meteen een belletje doen rinkelen. Wie bloed urineert of bij wie bloed in de stoelgang zit wacht best niet langer om contact op te nemen met een arts.

Signaal 4: T.

Een knobbeltje is het bekendste verschijnsel van kanker. Bij iedere ongewone verschijning van een verdikking of gezwel in de borst of testikels is het aangewezen om contact op te nemen met een arts. Het kan natuurlijk nooit kwaad om andere gezwellen op andere plaatsen te laten controleren.

Signaal 5: I.

De I van indigestie. Wanneer het eten al enkele dagen niet meer goed verteerd is er vast iets mis. Wanneer iemand het dan ook nog eens moeilijk krijgt om zijn voedsel door te slikken is het helemaal fout. Zo spoedig mogelijk contact opnemen met een arts is alweer de boodschap.

Signaal 6: U.

Vele mensen hebben wratten, moedervlekken of mondwondes. Het is belangrijk om deze in het oog te houden, want iedere verandering in kleur, afmeting, vorm of dikte hiervan kan een signaal van kanker zijn.

Signaal 7: N.

Aanhoudende heesheid kan het gevoel geven dat iemand verkouden is of de griep heeft. Wanneer dit zich blijft voordoen is het echter meer waarschijnlijk dat deze persoon belast zit met keelkanker.

Andere signalen

De CAUTION-lijst bevat de belangrijkste signalen voor kanker. Vergis u echter niet, want er bestaan ook sommige andere signalen die vaak veel minder erg lijken dan men op het eerste zicht zou denken

Hoofdpijn

Wanneer iemand al lange tijd last heeft van hoofdpijn is er natuurlijk wat mis. Langdurige hoofdpijn kan wijzen op een hersentumor. Zo spoedig mogelijk contact opnemen met een arts is de boodschap.

Gewicht

Kankerpatiënten verliezen meestal ongelofelijk veel gewicht. Spectaculair gewichtsverlies op korte tijd is meestal dan ook een indicatie van een persoon die kanker heeft. Er kunnen echter ook andere ziekten aan verbonden zijn, maar normaal is dit sowieso niet.

Beenderen

Wie een chronische pijn in het beenderstel ondervindt gaat ook best even langs bij de dokter. Mergbeenkanker is erg pijnlijk en moeilijk te genezen. Een snelle diagnose is erg belangrijk.

Moe

Ook voortdurende moeheid kan een signaal van kanker zijn. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid, braakneigingen en futloosheid. Deze symptomen kunnen echter ook wijzen op verschillende andere ziektes.

Infecties

Wanneer er regelmatig nieuwe infecties opduiken, of steeds dezelfde opnieuw kan er ook sprake zijn van kanker. Geen nood, dit kan ook erg onschuldig zijn. Contact opnemen met de arts is echter wel aangewezen.

Koorts

Wie steeds weer last heeft van koorts kan ook kanker hebben. Meestal zal deze koorts constant zijn en niet weggaan ofwel komt ze soms maar is de koorts zeer ernstig.

Neem geen risico

Wees u bewust van de gevaren en van de signalen, zo kan u kanker het snelst herkennen. Indien nodig, neem dan ook zeker contact op met uw arts. Een uiteindelijke diagnose zal toch door hem gesteld moeten worden. Daarom is het belangrijk dat u al uw kwalen meedeelt aan hem. Natuurlijk moeten we ook alles relativeren, iedereen kan wel eens elk van deze symptomen meemaken. Gevaar treed er pas op wanneer één of meerdere ervan meerdere dagen duren. Wanneer u er vroeg bij bent en het gaat inderdaad om kanker is uw kans op overleven een stuk groter. Jammer genoeg kan men de leuze 'beter voorkomen dan genezen' niet gebruik voor kanker. Een studie heeft echter wel uitgewezen dat één aspirine per dag de sterfte bij kanker drastisch omlaag haalt, klik hier voor meer informatie daarover.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerKanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerHeb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid e…
Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Kanker is een levensbedreigende ziekte en het is dan ook echt van belang om zelf waakzaam te zijn op tekenen, die er op…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…
Keelkanker: symptomenKeelkanker: symptomenKeelkanker is kanker van de keel. Er zijn meerdere vormen van keelkanker. Jaarlijks komt bij ongeveer 1.500 mensen keelk…

Welke tekorten komen het meest voor bij CoeliakieJonge mensen met coeliakie hebben sneller kans op ondervoeding door deze ziekten, er ontstaan sneller verscheidene tekor…
Kanker, dodelijk of niet?Kanker, dodelijk of niet?Er is bijna geen ziekte waar we zo bang voor zijn als voor kanker. Als patiënten met deze ziekte worden geconfronteerd,…
Reacties

Darafi, 17-12-2012
Dus stel je voor, ik ga naar de arts, wordt doorgestuurd en krijg uiteindelijk te horen dat ik kanker heb in mijn kaak/wang. Wat kan ik dan allemaal verwachten? Reactie infoteur, 17-12-2012
Daar zijn verschillende antwoorden op. Alles hangt er natuurlijk vanaf of het gezwel inderdaad kwaadaardig is, want daar ben je momenteel ook nog niet zeker van. En indien het kwaadaardig is hangt het er ook vanaf hoe ver het al gevorderd is.

Darafi, 17-12-2012
Ik ben een jongen van achttien die al een tijdje last heeft van een knobbel tussen wang en kaak. Na dit uiteindelijk aan me moeder verteld te hebben zei zij dat dit een sluipmoordenaar kon zijn, dat is kanker dat je moeilijk opmerkt en pas merkbaar wordt wanneer het te laat is. Ik voel me verder prima, maar wil eigenlijk weten maar ik durf het niet om het aan te horen, want mensen die weten dat ze ziek zijn voelen zich nog zieker wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-12-2012
Hoe pijnlijk het echte antwoord op zo'n vraag kan zijn… je zal toch een arts moeten contacteren. Wat het ook is, indien het kwaadaardig zou zijn kan je er best niet te lang mee wachten.

Dina, 03-12-2012
Hoi,

Ik heb sinds mijn 11e al hoofdpijn 24/7 ik ben nu onderhand alweer 25 en nog steeds heb ik elke dag hoofdpijn. Ik voel een enorme druk in mijn hoofd. Het is eigenlijk moeilijk te beschrijven. Het doet in ieder geval onwijs veel pijn. Het is soms zo erg dat ik wel kan janken. Geen enkel pijnstiller helpt en de dokter geeft er niks voor en doet er ook niks aan.
Ik zie soms ook wazig of dubbel waardoor mijn ogen ook pijn gaan doen. Ik heb een soort van bult bij mijn oog die niet echt opvalt het is een inwendig bult denk ik en het is niet rood of ontstoken en je ziet het niet altijd. Moet ik me daarvoor zorgen maken?

Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 03-12-2012
Hoi Dina. Als je al zolang hoofdpijn hebt is het toch zeer zeker aan te raden om een keertje langs te gaan bij de huisdokter. Wat je leest op het internet kan je helpen, maar enkel een dokter kan je een sluitend antwoord geven.

Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.