Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer!

Verminder de kans op borstkanker en beweeg meer! Borstkanker gaat uit in het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, 22% van alle kankers bij vrouwen is borstkanker. Jaarlijks treft de ziekte wereldwijd zelfs meer dan 1 miljoen slachtoffers, alle vrouwen hebben hierbij gemiddeld 15% kans om de ziekte op te lopen. Reden genoeg dus om er wat aan te gaan doen.

Onderzoek van de KWF Kankerbestrijding

Het resultaat van een onderzoek van de rol van lichaamsbeweging bij de preventie van kanker van de KWF Kankerbestrijding geeft aan dat vrouwen die voldoende fysiek actief zijn minder kans op borstkanker hebben op vrouwen die dat nauwelijks zijn. De kansen zouden zelfs slinken met 20 tot 40%. Volgens het onderzoek maakt het hierbij niet uit welke leeftijd de vrouw heeft, bewegen vermindert de kans op borstkanker voor iedereen.

Inhoud van het rapport

Vooral gunstig voor de vrouw

Het rapport van KWF Kankerbestrijding geeft eerder een samenvatting van reeds bestaande wetenschappelijke onderzoeken. Men keek vooral onderzoeken die naar het verband tussen lichaamsbeweging en kanker keken. Uit alle onderzoeken blijkt dat lichaamsbeweging bijdraagt tot het verlagen van het risico op bepaalde soorten kanker, vooral bij de vrouw. Deze kankers zijn:
  • Borstkanker
  • Baarmoederkanker
  • Darmkanker

Mannen halen er minder voordeel uit

Uit het rapport van KWF Kankerbestrijding bleek dat alle onderzoeken uitwijzen dat mannen minder voordeel halen uit het bewegen, zij het in de verminderde kans op kanker dan toch. De onderzoeken keken echter enkel naar prostaat- en longkanker. Andere vormen van kanker kunnen wel effect ondervinden, hier is echter geen sluitend bewijs over.

Ex-kankerpatiënten halen er ook profijt uit

Niet enkel vrouwen kunnen kanker voorkomen, ex-kankerpatiënten kunnen de kans op herval verminderen. Hoe meer ze bewegen hoe levenslustiger ze worden wat de kans op herval of een nieuwe kanker zou verminderen.

Voldoende beweging voor iedereen

Ondanks het feit dat KWF Kankerbestrijding geen sluitend bewijs kon geven over de kankers bij mannen adviseert men toch aan iedereen, beweeg voldoende. Wat de definitie juist is van voldoende bewegen is niet makkelijk te bepalen, de studies konden ook niet achterhalen hoe vaak je moet bewegen vooraleer de kans op borstkanker begint te slinken. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks minstens een half uur te bewegen. Voor meer informatie omtrent gezonder leven kan u er best dit artikel op naslaan.

Ik heb kanker, en nu?

Wanneer u dan uiteindelijk toch het vermoeden hebt dat u getroffen bent door kanker gaat u vast best zo snel mogelijk naar de huisarts. Enkel hij kan uitsluitsel bieden en de juiste diagnose stellen. Belangrijk is wel dat u steeds op de hoogte bent van de belangrijkste symptomen van kanker.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
KWF Kankerbestrijding: gezonde leefregels tegen kankerKWF Kankerbestrijding: gezonde leefregels tegen kankerWat niet iedereen weet is dat een gezond leven en gezonde voeding vaak een beschermend effect heeft op het ontstaan van…
Borstkanker: onstaan, soorten en behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 22% van alle kankers van vrouwen is borstkanker.…

Hypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie wil zeggen dat de schildklier te langzaam werkt, en dus te weinig hormonen aanmaakt. Het kan door allerle…
Blaasontsteking bij de vrouw, symptomen en behandelingCystitis of blaasontsteking is een vaak voorkomende aandoening bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze. Vele vrouwen be…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.