Teelbalkanker zelf opsporen, symptomen en behandeling

Teelbalkanker zelf opsporen, symptomen en behandeling Iedere man dient vanaf zijn vijftiende levensjaar zijn teelballen regelmatig te controleren. Vanaf deze leeftijd is het namelijk mogelijk dat de zeldzame teelbalkanker voorkomt. Hoewel hij wel zeldzaam is, is het de meest voorkomende kanker voor mannen tussen de 15 en 44 jaar. Steeds vaker duikt de ziekte op, vandaag lijden reeds dubbel zoveel mannen aan de ziekte in tegenstelling tot in de jaren '90. Hoog tijd om te ontdekken hoe je de kanker zelf kan vaststellen.

Inhoud


Wat is de oorzaak van teelbalkanker?

De oorzaak van het ontstaan van teelbalkanker is vooralsnog onduidelijk. Wel is geweten dat mannen bij wie de teelballen laat of zelfs niet zijn ingedaald een hoger risico lopen. Ook wanneer iemand reeds te maken kreeg met de ziekte in het verleden heeft hij een grotere kans om opnieuw teelbalkanker te krijgen. Teelbalkanker zit soms in de familie, het gebeurt namelijk dat verschillende mensen binnen eenzelfde familie te maken krijgen met de ziekte. Of de ziekte erfelijk is kon men echter nog niet bewijzen. In tegenstelling tot wat sommigen beweren is zelfbevrediging of masturbatie zeker geen oorzaak van teelbalkanker. Ook dient teelbalkanker niet gezien te worden als een geslachtsziekte of zelfs een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Zo is het ook dat teelbalkanker helemaal niet besmettelijk is. De partner hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer zijn of haar wederhelft lijdt aan teelbalkanker, zelfs niet wanneer er sperma in haar of hem komt tijdens het vrijen.

Hoe weet ik wanneer ik teelbalkanker heb?

Nagaan of je teelbalkanker hebt kan men gemakkelijk zelf doen. De ideale omstandigheden om dit na te gaan is na of eventueel tijdens een warme douche of bad. Omdat de huid van de balzak of scrotum ontspannen is na een warme douche of bad valt het zo veel beter na te gaan of men teelbalkanker heeft. Wanneer de balzak ontspannen is neemt men de teelballen in de palm van de hand en dient op de grootte, vorm en het gewicht gelet te worden. Wanneer de ene teelbal wat groter is dan de andere dient er niet meteen paniek geslagen te worden, dat is compleet normaal. Nadat de zaadballen in de palm van de hand liggen kunnen ze afzonderlijk onderzocht worden tussen vingers en duim. Wanneer dit gebeurt kan de bijbal of epididymis gevoeld worden, een langwerpig orgaan bovenaan de zaadballen. Alertheid dient geboden wanneer volgende symptomen opduiken na het zelfonderzoek:
  • Een hard en klein maar pijnloos knobbeltje ter grootte van een erwt in één van de teelballen.
  • Een teelbal voelt harder en/of zwaarder dan bij eerdere controles.
  • Een teelbal is groter van formaat dan bij eerdere controles.
  • Doffe pijn in de liesstreek
  • Doffe pijn in de onderbuik
  • Een pijnlijke zaadbal

Teelbalkanker is echter niet de enige bestaande kanker. Om erachter te komen of u kanker hebt is er meer nodig dan de voorgaande controles uit te voeren.

Hoe wordt teelbalkanker onderzocht?

Men dient niet meteen te panikeren wanneer men uit de zelftest concludeert dat één van de voorgaande waarnemingen kloppen. Een huisarts dient nog steeds uitsluitsel te geven. Wanneer de huisarts gecontacteerd wordt door een man met één van de voorgaande klachten zal deze het lichaam persoonlijk onderzoeken. De arts zal bij dit onderzoek meestal speciaal aandacht besteden aan de genoemde klachten en zal dan ook meteen kunnen vaststellen of er inderdaad een knobbeltje aanwezig is. Ook zal de arts meestal meteen kunnen zeggen of het knobbeltje afkomstig is van teelbalkanker, een hernia, een cyste, spataderen of een infectie. Indien nodig kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar de uroloog voor eventuele verdere onderzoeken zoals:

Echografie:

Door behulp van geluidsgolven wordt een echografie genomen van de teelballen. Een erg simpel onderzoek dat bijna 100% zekerheid kan geven.

Bloedonderzoek:

Wanneer er merkstoffen van een tumor aanwezig zijn in het bloed kan dat wijzen op teelbalkanker of uitzaaiingen. Deze stoffen worden echter niet opgespoord bij een standaard bloedonderzoek. Dit dient speciaal nagevraagd te worden bij de arts.

Weefselonderzoek:

Weefselonderzoek kan met 100% zekerheid vaststellen of het om teelbalkanker gaat of niet. Voor dit onderzoek is het echter wel noodzakelijk dat de teelbal, bijbal en de zaadstreng operatief verwijderd worden via de lies. Het verwijderen van één teelbal lijdt niet tot een lager libido, erectiestoornissen of impotentie.

Verdere onderzoeken:

Om uitzaaiingen na te gaan wanneer het effectief om teelbalkanker gaat zijn nog verdere onderzoeken nodig zoals een röntgenonderzoek, een CT-scan en een botscan.

Hoe wordt teelbalkanker behandeld of genezen?

Wanneer teelbalkanker vroeg ontdekt wordt kan de ziekte in zo goed als alle gevallen genezen worden. Zelfs wanneer er al uitzaaiingen zijn is de ziekte goed te bestrijden door een operatieve ingreep en radio- of chemotherapie. Een operatieve ingreep doet zich voor in de vorm van het verwijderen van de aangetaste teelbal. Daarna dient men soms ook nog een radiotherapie of chemotherapie te ondergaan, afhankelijk van het type kanker en in welk stadium de ziekte zich bevindt. Vooraleer men radiotherapie of chemotherapie start zal men vaak het sperma van de man in bewaring nemen. Erectiestoornissen of impotentie zijn namelijk niet uit te sluiten na zo'n behandeling.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: teelbalkankerTeelbalkanker is een redelijk zeldzame vorm van kanker, die ongeveer 4 op de 100.000 mannen treft. De kanker begint mees…
Teelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingTeelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingBij teelbalkanker/zaadbalkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel van de teelbal. Teelbalkanker komt niet vaak voo…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…

Bof, parotitis epidemica of dikoor, symptomen en behandelingBof, parotitis epidemica of dikoor is een virusinfectie die men slechts éénmaal kan oplopen. De infectie komt vrijwel al…
Hypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie wil zeggen dat de schildklier te langzaam werkt, en dus te weinig hormonen aanmaakt. Het kan door allerle…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.