Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kanker

Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kanker Een knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er kunnen andere oorzaken ten grondslag liggen aan het knobbeltje. Wat is de invloed van knobbeltjes onder de huid en hoe kunnen deze worden behandeld. Wat is daarnaast het verschil tussen benigne en maligne kanker. Ben je niet zeker of je knobbeltje kanker is, laat je dan bij twijfel altijd medisch onderzoeken.

Knobbeltje kanker


Het ontdekken, wat is het?

Vreemd, een harde plek onder de huid en dat heb je nog nooit eerder opgemerkt. Op het moment dat er een knobbeltje wordt ontdekt dan slaat de fantasie op hol. We denken direct dat het kanker is en dat er een kans bestaat dat we daardoor komen te overlijden. Als je een knobbeltje voelt hoeft het niet per definitie zo te zijn dat het kanker is. Er zijn andere redenen dat je een knobbeltje voelt. Denk bijvoorbeeld aan een vetknobbel. Met dit artikel wordt enig inzicht verschaft in wat knobbeltjes kunnen zijn, zo ook goed- en kwaadaardige gezwellen.

Talgophoping

Een belangrijke functie van de huid is talgproductie waarmee de talg de huid water afstotende eigenschappen geeft. Toch kan het zijn dat talg ophoopt en niet weg kan. Ophoping van talg in een porie of haarzak kan in een ontsteking resulteren, waardoor een hard knobbeltje groeit. Dit is dus een knobbeltje direct onder de huid en voelt hard aan. Het kan ook zijn dat het talgknobbeltje pijn doet. Dan is het goed om het talgknobbeltje te laten verwijderen middels en een plaatselijke medische ingreep. Is het knobbeltje geen talgknobbeltje dan is het altijd noodzaak dat je het knobbeltje door een medisch specialist laat onderzoeken.

Een splinter van je bot zwerft rond

Ongemerkt heb je een klein ongelukje gehad waardoor een stukje van het bot is afgesprongen. Je hebt er verder geen last van maar het kan zijn dat je het stukje bot voelt. Dit kan geregeld voorkomen bij vrouwen die last hebben van osteoporose. Bij deze ziekte neemt de bothoeveelheid af in het lichaam en daarmee neemt de kwetsbaarheid van de botten ook aanzienlijk toe. Door te stoten tegen een hard voorwerp kan in dat geval zomaar een splinter van het bot afschieten en onder de huid komen. Uiteraard voelt dit hard aan. Veelal heeft een botsplinter niet de vorm van een knobbeltje. Het is afhankelijk van de grootte en of je er last van hebt of er wordt besloten om de splinter wel of niet te verwijderen.

Benigne en maligne

Tumoren en gezwellen kunnen voorkomen in een goedaardige en kwaadaardige vorm. Zodra het concreet lichaamscellen aantast kan het zonder medische ingrepen het leven bedreigen en wordt het kanker genoemd. Het volgende voornaamste onderscheid is hierbij van toepassing:

Goedaardig

Benigne betekent echter niet dat het niet levensbedreigend kan zijn. Eigenschap van een goedaardige tumor is dat het knobbeltje of het gezwel geen weefsel om het gezwel aantast. Toch kan het zijn dat het gezwel blijft groeien waardoor andere organen in de verdrukking kunnen komen. Het goedaardige gezwel dient dus verwijderd te worden. De patiënt zal snel herstellen van een goedaardig gezwel.

Kwaadaardig

Maligne is een serieuze kankersoort en is levensgevaarlijk. Het gezwel en de kanker tast omringend weefsel aan. Het is dan noodzaak om per ommegaande aan de behandeling te beginnen. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de kanker via een operatie moet worden verwijderd. Afhankelijk van de locatie van de kanker in het lichaam zijn er verschillende behandelmethoden. De behandeling van maligne kanker is langdurig waarbij de patiënt geregeld voor controles moet terugkeren.

Kwaadaardige kanker: de behandeling

Er zijn meerdere wegen om kanker te behandelen. De behandeling van kanker wordt als zeer ingrijpend ondervonden. Het kan namelijk een gedaante verandering van iemands persoonlijkheid teweegbrengen. Je dient als kankerpatiënt met de volgende mogelijkheden behandelmethoden rekening houden met:
  • de complete verwijdering van het gezwel en weefsel daarom heen;
  • middels bestraling worden kankercellen rechtstreeks in het lichaam aangevallen en vernietigd. Het principe is daaraan gelegen dat de cellen worden beschadigd. De kapotte cellen kunnen die schade niet herstellen waardoor de kankercellen uitsterven;
  • via chemokuur krijg je een mengsel van medicijnen toegediend waardoor een chemische reactie ontstaat met de kanker cellen;
  • een dieet geheten de Moermantherapie. Daarmee wordt middels een strak dieet en voedingssupplementen het lichaam aanvullende weerstand gegeven.

Diagnose of knobbeltje kanker is

Het is voor jou als persoon van belang dat je je lichaam goed in de gaten houdt. Zeker bij vrouwen is het noodzaak dat bijvoorbeeld de borsten geregeld worden gecheckt. Maar ook knobbeltjes en opgezette lymfeklieren dienen in de gaten te worden gehouden. Een lymfeklier zet pas op als er werkelijk iets aan de hand is met het lichaam. Heb je een knobbeltje ontdekt dan is het verstandig dat je snel naar je huisarts gaat voor verder advies. Vaak zal dan een aanvullend onderzoek worden gestart waarbij de toestand van je bloed een goede indicator kan zijn. Ook kan het zijn dat een biopt – waarbij een zeer klein stukje weefsel uit het gezwel - wordt genomen voor verder onderzoek. Heb je een knobbeltje ontdekt, laat je dan snel medisch grondig controleren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltje bij mijn anus, wat kan het zijn?Knobbeltje bij mijn anus, wat kan het zijn?Het uiteinde van de endeldarm bestaat uit een sluitspier ook wel de anus genoemd. Deze spier zorgt ervoor dat de ontlast…
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
Nodules: Goedaardige en kwaadaardige knobbeltjesNodules: Goedaardige en kwaadaardige knobbeltjesEen nodule, of knobbeltje, is een abnormale massa die zich kan ontwikkelen op of onder de huid, of binnen een orgaan of…

Bruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkelBruine tot zwarte slecht helende huidvlekken op de enkelHeb je bruine tot zwarte huidvlekken op de enkel dan betekent dit dat je diepe veneuze trombose hebt. Dit is een gevaarl…
Afnemende botmassa door osteoporoseAfnemende botmassa door osteoporoseDe ouder wordende persoon krijgt te maken met een veranderende hormonenbalans in het lichaam, waardoor osteoporose kan o…
Reacties

Rejna, 25-08-2019
Goede morgen,

Sinds afgelopen donderdag heb ik een knobbel bij mijn linkerborst ontdekt.
als ik het voel dan heeft het vorm van een dikke augurk.
Ik ben naar mijn huisarts geweest en ze zei dat het niet ernstig lijkt. Ik moet twee weken wachten totdat ik mijn menstruatie heb gehad. na de hormoonwisselingen zou dat misschien weggaan!

Ik voel pijn maar het is niet bij het knobbeltje zelf
meer in de buurt het is niet heftig maar licht.
verder ben ik rond mijn 10e begonnen met eerste menstruatie en kanker komt zowel bij mijn vaker als moederskant familieleden voor.

de arts zei dat het nog dieper gaat dan wat ik voel maar het kan gewoon een verstopte melkklier zijn aangezien ik pas ben gestopt met borstvoeding te geven.

er speelt van alles en nog wat door mijn hoofd ik heb twee kinderen oudste is vijf en jongste is anderhalf jaar.

Hoe snel verspreidt zo iets zich als het toch kanker is en zou die twee weken dan te veel zijn?

Ik wil geen risico nemen. En eerlijk gezegd word ik bang als ik naar mijn kinderen kijk.

aanvullend onderzoek duurt volgens mij ook lang totdat de uitslagen bekend zijn. graag hoor ik hier wat over.


groetjes,
Rejna Reactie infoteur, 27-08-2019
Vaak blijft kanker ongemerkt omdat het geen pijn geeft. Geeft het wel pijn is het meestal een ontsteking, een verstopping, enz. Aangezien er net is gestopt met borstvoeding geven, is het zeker wel de meest logische verklaring. Wacht de menstruatie af en zie hoe het verder gaat. Houdt de pijn aan dat kan het wel een stevige ontsteking zijn. Ga dan weer naar de huisarts.

Tim, 19-08-2018
Ik voel sinds 4 weken een onderhuids knobbeltje tussen mijn voorhuid en mijn geslacht. Het doet geen pijn en je kan het enkel voelen in opgewonden toestand. Ik vind het dan ook moeilijk om naar een dokter te gaan.
Moet ik mij zorgen maken of wacht ik nog af?
Bedankt op voorhand Reactie infoteur, 21-08-2018
Langs het geslacht komen dikwijls verhardingen voor en komen vaak door verstopte porien en/ of iets ontstoken talgklieren in de huid. Mochten de klachten aanhouden, dan is advies inwinnen bij de huisarts nuttig.

Esme, 18-05-2017
Ik heb vanmorgen een hard knobbeltje in mijn linker borst ontdekt. Het ligt dieper in de borst en is niet echt pijnlijk, meer gevoelig als ik eraan zit. Het is ongeveer 1,5 cm groot.
Vorige maand zat dit er nog niet en daarom maak ik me wel zorgen. Borstkanker komt verder niet in de familie voor. Ik heb in mijn rug al een aantal lipomen weg laten halen en dit voelt niet hetzelfde als een lipoom. Wat kan het zijn?! Reactie infoteur, 19-05-2017
Het kan gaan om een lipoom, opgezette klier (zoals melkklier), kalkhaarden of erger. Het is van belang om het altijd medisch te laten checken.

Megan, 05-04-2016
Ik heb op mijn linker boven arm een klein bultje met een diameter van ongeveer een halve centimeter. Ik heb deze inmiddels al twee maanden en dit maakt mij toch een beetje ongerust. Het bultje is klein en je ziet hem bijna niet maar je voelt wel een soort harde kegel onder de huid. Het bultje is grijzig/zwart van kleur. Het is niet mogelijk om hem uit te knijpen. Als ik hem aanraak of ergens tegen aanbots doet dit pijn. Weet u misschien wat dit is? Reactie infoteur, 06-04-2016
Als het pijn doet, is het hoogstwaarschienlijk niet ernstig van aard. Het kan dan bijvoorbeeld om een verstopte talgklier gaan. Ga bij twijfel naar de huisarts voor een check-up.

Wolters, 25-09-2014
Ik kwam er meerdere weken geleden achter dat ik een zwart klein dingetje onder mijn huid had, ik dacht: ik zit in de pubertijd dat zal vast wel normaal zijn. Ik kneep het met wat moeite uit, het zat ongeveer 2/3 mm onder mijn huid. Ik was erg verbaasd dat er een vreemd klein krom object uit kam dat zelf ongeveer 1 mm groot was. Ik ben later niet naar de huisarts of iets dergelijks geweest.
Ik ben er vandaag achter gekomen dat ik nog zo een plekje heb, alleen wat dieper onder de huid en het is ook wat groter. Het zit wel op een heel andere plek, als ik er een beetje op druk dan kan ik het wegduwen. ik maak me nu wel wat meer zorgen en ik heb niks op het 'web' gevonden dat er lijkt. Bijna alles zegt: Zweertje, moedervlek, etc.
Wat is het? Reactie infoteur, 26-09-2014
Het is op afstand lastig te beoordelen wat het zou kunnen zijn. Het kan een talgbultje zijn dat gemengd met enige bloedrestanden zwart is geworden. Een andere verklaring kan zijn dat er urinezuur kristallisaties in de huid zitten. Dat wordt ook wel jicht tophi genoemd. Deze zijn meestal wit van kleur.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 19-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.