Tumoren, oftewel kanker

Tumoren, oftewel kanker Tegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking als het woord ‘pest’ vroeger had. Het wordt geassocieerd met de dood, terwijl dit lang niet altijd het gevolg van kanker hoeft te zijn.

Gezwel versus zwelling

Allereerst, voor ik verder ga over kanker, wil ik het onderscheid duidelijk maken tussen een gezwel en een zwelling. Een zwelling is van tijdelijke aard, en de volumetoename komt meestal vanuit de weefsels. Een gezwel is blijvend en er is meestal sprake van vermeerdering van weefsel. Dit wordt ook wel een tumor genoemd.

Groeiwijze van tumoren

Een tumor kan op verschillende manieren groeien;
  • Expansief; De omliggende weefsels worden weggeduwd en de tumor groeit er als het ware tussendoor,
  • Infiltrerend; De vertakkingen van de tumor groeien de omliggende weefsels binnen. Dit heeft vaak vernietiging van de weefsels tot gevolg.

Een maligne tumor is een kwaadaardige tumor. Deze groet meestal infiltrerend, terwijl een benigne (goedaardige) tumor juist expansief groeit.

Metastasering bij maligne tumoren

Zoals al geschreven zijn maligne tumoren kwaadaardig. Als een stukje van een maligne tumor losraakt en via de lymfe, het bloed of het weefselvocht ergens anders heen wordt versleept heet dit metastasering (in de volksmond uitzaaiing genoemd). Het losgeraakte stukje tumor kan zo ergens anders in het lichaam uitgroeien tot een nieuwe tumor.

Verschillende vormen van metastasering

Metastasering kan via 4 verschillende wegen gebeuren;
  • Lymfogeen; Via de lymfevaten,
  • Hematogeen; Via de bloedvaten,
  • Via afvoerwegen en kanalen in organen,
  • Via het vocht in holten in je lichaam.

Hematogene metastasering; via de bloedvaten

Als er sprake is van hematogene metastasering kan dit via 3 verschillende aders gebeuren, namelijk via de holle ader, de poortader (tussen de maag / darmen en de lever) en via de longader. Zo kunnen tumoren zich uitzaaien in respectievelijk de longen, de lever en de rest van het lichaam.

Behandeling van kanker

Er is meer dan 1 therapie mogelijk als er sprake is van maligne tumoren, maar ik ga hier alleen de radiotherapie bespreken;

Radiotherapie

Bij een behandeling als radiotherapie wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling. Hierbij wordt de tumor vernietigd, hierbij kunnen een hele hoop complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een plaatselijk rode huis, pigmentatie, diarree, misselijkheid en vermindering van de bloedcelvorming. Het is dan ook absoluut geen prettige behandeling.

Onbehandelde tumoren

Als een maligne tumor niet behandeld wordt komt een kankerpatiënt op een gegeven moment uiteraard in de laatste fase van zijn leven. Hierbij kunnen vele vervelende aandoeningen optreden, als oedeemvorming (vochtophoping), verlamming, benauwdheid, leverafwijkingen, darmafsluiting en nog veel meer.

Benigne tumoren

Bij een benigne tumor is er vrijwel geen sprake van kans op metastasering, deze tumor kan meestal operatief worden verwijdert en daarna is het gewoon over.
© 2007 - 2020 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zo ontstaat een kwaadaardige tumorZo ontstaat een kwaadaardige tumorEen gezwel of tumor (neoplasma) is het gevolg van abnormale celgroei, waarbij de celdeling op ongecontroleerde wijze pla…
Normale celgroei en de ontwikkeling van tumorenNormale celgroei en de ontwikkeling van tumorenNormale celgroei is belangrijk in het menselijk lichaam, dat is de manier waarop problemen worden opgelost, ongeremde ce…
Kanker: oorzaak, verloop en behandelingKanker: oorzaak, verloop en behandelingVroeg of laat krijgt vrijwel iedereen er in zijn of haar omgeving of persoonlijk mee te maken: kanker. Kanker is een zie…
Metastasering carcinoom, symptomen en behandelingMetastasering carcinoom, symptomen en behandelingEen carcinoom is een kwaadaardig gezwel, ook wel woekering of tumor genoemd. Wanneer dit kwaadaardig is spreken we ook w…

Vloeken (z)onder controleVloeken (z)onder controleHet syndroom van Gilles de la Tourette, afgekort GTS komt niet zo veel voor in Nederland. Zo’n 15.000 mensen hebben het…
Ziektebeeld AfasieZiektebeeld AfasieVerdrinken in eenzaamheid. Afasie is geen spreekstoornis. Het is een stoornis in het taalcentrum dat is beschadigd. De b…

Reageer op het artikel "Tumoren, oftewel kanker"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hades1999 (infoteur), 24-02-2013 07:49 #5
Wanneer weet je eigenlijk als je tumor hebt?
Kan je het zien? Of is er iets dan op je lichaam?

J. Klaster, 22-01-2009 14:14 #4
Ik ben een scriptie aan het maken voor mijn opleiding VIG, en toch heb redelijk
veel uit het artikel kunnen halen.

Sylvia, 13-10-2008 15:29 #3
Heb ik toch een raar verhaal wat ik niet kan plaatsten.
Een goed aardige tumor die weggehaald niet "fout" bleek te zijn was na weggeaald te zijn met 14 dagen weer terug op 15 cm van de oude plaats; maar dan groter en dikker.
In middels is de "goed aardige tumor " nu met een aantal van ongeveer 15 stuks terug in mijn lijf.
Waar is het einde en wat is mijn voorland; en wat is er leuk aan? Heeft het een naam? Wie heeft er ook van deze dingen?
Blijft zoiets "goedaardig"? Kan ik niet beter langs de oncoloog? de conclusie is dat verwijderen "afgestraft"wordt door mijn systeem.

Elmas (infoteur), 01-02-2008 05:12 #2
Tumor en kanker is niet hetzelfde hoor. Je spreekt van kanker als het een maligne tumor, oftewel een kwaadaardige tumor betreft. Als er een goedaardige tumor of gezwel is, dan spreek je niet van kanker. Als je een wrat hebt, dan heb je een goedaardig gezwel, maar geen kanker. Verder goed artikel

Inge Habex, 19-05-2007 23:43 #1
Nog een klein beetje verwarring in dit artikel betrefffende de medische term "tumor". Deze slaat wel degelijk op zowel zwelling als gezwel.

Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 03-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!