Normale celgroei en de ontwikkeling van tumoren

Normale celgroei en de ontwikkeling van tumoren Normale celgroei is belangrijk in het menselijk lichaam, dat is de manier waarop problemen worden opgelost, ongeremde celgroei wordt echter problematisch. Dit is wat er gebeurt bij kanker. Als er kanker wordt geconstateerd bij een persoon houdt dat in dat er ergens in het lichaam een gezwel is. Dit gezwel bestaat uit tumorcellen. Maar wat zijn tumorcellen precies, zijn er verschillende soorten tumorcellen, en waarin verschillen tumorcellen van normale cellen?

Normale celgroei en tumorvorming

Bij kanker is er sprake van ongeremde celdelingen (tumor). Nu vinden ook in het gezonde lichaam dagelijks miljoenen celdelingen plaats, maar deze dienen tot groei of herstel van de weefsels. Deze groei- en herstelmogelijkheden zijn mogelijk doordat de genetische code, die in elke cel in het lichaam aanwezig is, er voor zorgt dat elke cel in het lichaam deelt. De ene cel echter sneller dan de ander. Ook is het mogelijk doordat er groeibevorderende factoren van buitenaf aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een groeihormoon.

Bij tumorgroei is er sprake van een verstoring van de wisselwerking tussen deze twee factoren, deze verstoring komt door een mutatie van het DNA binnen de cel. De veranderingen die deze verstoring met zich mee brengt zijn onomkeerbaar. Het gevolg van deze verstoring is ongeremde celgroei, hierdoor kunnen verschillende weefsels binnen het lichaam uitgroeien tot abnormale proporties.

Aard van de tumor

Tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren zijn in principe niet levensbedreigend, kwaadaardige tumoren kunnen echter wel tot de dood leiden als ze niet worden behandeld.

Goedaardige tumoren

Goedaardige tumoren zijn tumoren waarvan de cellen lijken op die van het oorspronkelijke weefsel. Ook hebben deze cellen nog wel tot op een zekere hoogte de functie van dit weefsel. Goedaardige tumoren groeien meestal veel langzamer dan kwaadaardige tumoren en hebben de neiging om 'expansief' uit te groeien. Dit wil zeggen dat de omliggende weefsels vaak worden weggeduwd.

Een goedaardige tumor is in principe niet levensbedreigend. Eventuele schadelijke gevolgen komen doordat de tumor de omliggende weefsels wegdrukt. Toch is het mogelijk dat een patiënt sterft door een goedaardige tumor. Dit kan voorkomen als de tumor een vitaal orgaan wegdrukt zoals de hart, longen of hersenen. Ook is er de mogelijkheid voor goedaardige tumoren om te veranderen in een kwaadaardige tumor.

Kwaadaardige tumoren

Bij kwaadaardige tumoren wijken de cellen wel sterk af van de cellen van het oorspronkelijke weefsel. Kwaadaardige tumoren groeien over het algemeen snel, dit komt mede doordat deze tumoren veel voedingsstoffen aangeleverd krijgen. De groei verloopt 'infiltrerend' dat wil zeggen dat de tumor de omliggende weefsels ingroeit, vaak worden deze weefsels door dit proces vernietigd. Een kwaadaardige tumor heeft ook de mogelijkheid om dwars door bestaande structuren zoals bloedvaten en zenuwen heen te groeien. Als dit gebeurt dan is er ook sprake van een uitzaaiingen. Bij een uitzaaiing wordt een stukje van een tumor losgelaten van de tumor zelf. Dit stukje wordt door het lichaam vervoert (bijvoorbeeld door het bloed) en komt ergens anders in het lichaam terecht. Hier kan het nu een nieuwe tumor gaan vormen.

Wijze waarop kanker in het lichaam tot ontwikkeling komt

Zoals al eerder gezegd is het DNA van de cel gewijzigd bij een kankercel. Maar behalve een sterkere drang tot deling van de cel, is het ook zo dat de cel andere eigenschappen gaan tonen. Hierdoor worden de verhoudingen van de cellen onderling verstoort, de cellen worden minder samenhangend en gaan langs elkaar heen groeien. Dit kan ook tot gevolg hebben dat er andere weefsels binnen het lichaam kapot worden gemaakt. Ook produceren tumorcellen verschillende hormonen waardoor er klachten kunnen ontstaan als koorts, bloedarmoede, misselijkheid en een vermindering van eetlust. Ook zal er ter gevolgen van het gebrek aan eetlust vermagering van de patiënt ontstaan.

Vanuit de kwaadaardige cel vormt zich een groepje met kwaadaardige cellen. Eerst is dit groepje nog niet andere weefsels aan het kapotmaken. Mogelijk komt dit omdat de tumorcellen nog niet geheel ontwikkeld zijn. Zodra deze ontwikkeling echter vordert is het waarschijnlijk dat er wel andere weefsel zullen worden vernietigd. De tumorcellen gaan dan naast de cellen van het weefsel liggen. Doordat de tumorcellen ongeremd delen hebben ze ook veel voedingsstoffen nodig en omdat ze naast een gezonde cel liggen zijn er minder voedingsstoffen over voor deze cel. Het gevolg is dat de gezonde cel langzaam zwakker wordt en uiteindelijk afsterft.

Lees verder

© 2014 - 2024 R-van-leeuwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: melkkliertumorAandoeningen hond: melkkliertumorEen melkkliertumor is een van de meest voorkomende kankersoorten bij de hond. Het komt bijna alleen maar voor bij een ou…
Goedaardig of benigneGoedaardig of benigneGoedaardig is een term die in de medische wereld wordt gebruikt om aan te duiden dat een ziekte geen schade aan het lich…
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelGlomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwelEen gezwel wordt ook wel een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken w…

Schistosomiasis: symptomen, diagnose en behandelingSchistosomiasis: symptomen, diagnose en behandelingSchistosomiasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door zuigwormen. Deze parasieten kunnen ernstige schade toebrengen a…
Psoriasis een auto-immuunziektePsoriasis een auto-immuunziektePsoriasis is een veelvoorkomende erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte, die als kenmerk heeft drog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay (bewerkt)
  • Pathologie, IJ.Jüngen, M.Zaagman-van buuren, Bohn Stafleu van Loghum, 2006
R-van-leeuwen (8 artikelen)
Laatste update: 24-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.