Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwel

Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig gezwel Een gezwel wordt ook wel een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Een glomustumor is een gezwel dat uitgaat van het glomus lichaampje. Dit is een kluwen van cellen dat verantwoordelijk is voor de temperatuurregulatie. Een tumor in dit gebied komt zelden voor. In de meeste gevallen gaat het om een cutaan glomusgezwel. Dit betreft een gezwel onder het nagelbed. Er ontstaat een pijnlijke blauw-rode zwelling die erg veel pijn doet bij aanraking. Een chemodectoom is een tumor in het hoofd-halsgebied en kan soms kwaadaardig zijn. Behandeling is dan zeker nodig.

Glomustumor, goedaardig of kwaadaardig?

Bij de benaming tumor denken we direct aan kwaadaardig. Logisch ook, want kanker is naast hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer één. Gelukkig kan een tumor ook goedaardig zijn. In de dagelijkse taal gebruiken we de benaming tumor voor een kwaadaardig iets, en de benaming gezwel voor een goedaardig iets. In beide gevallen gaat het wel om overmatige deling van cellen, een gezwel of tumor.

Een goedaardige tumor ontstaat door overmatige celdeling. Hierdoor delen de cellen zich te snel en te veel en ontstaat er een gezwel. Dit gezwel is sterk begrensd en zaait niet uit naar andere weefsels. Bij een kwaadaardig gezwel (tumor) is dit wel het geval. De grens is niet altijd even duidelijk en de tumor kan doorgroeien in andere weefsels. Wanneer tumorcellen loskomen kunnen deze zich via de lymfebanen of de bloedvaten verspreiden en elders in het lichaam uitgroeien tot een nieuwe tumor. Op dit moment spreken we dan ook van uitzaaiingen. Een goedaardig (benigne) gezwel is een wrat of een vleesboom. Een darmpoliep is goedaardig maar is vaak wel een voorstadium voor een kwaadaardig gezwel (darmkanker). Longkanker is een voorbeeld van een kwaadaardige tumor.

Wat is glomus?

Een glomustumor gaat uit van een glomus lichaampje. Een glomus lichaampje is een verzameling van zenuwweefsel en vaatweefsel. Je kan ze zien als klontjes van cellen. Ze regelen de bloeddoorstroming en daarmee de temperatuur. Overal in het lichaam vinden we deze glomus lichaampjes.

Cutaan glomusgezwel

Dit is een goedaardig gezwel dat voorkomt aan het nagelbed. Er ontstaat een klein gezwel, vaak onder de nagel. Er is een blauw-rode tumor onder de nagel zichtbaar die erg pijn kan doen, vaak is de pijnlijke plek ook precies aan te wijzen. Een cutaan glomusgezwel komt in de helft van alle gevallen onder de nagel voor, maar kan ook elders in het lichaam ontstaan. Een andere veel voorkomende plaats is in het gebied van het hoofd en de hals. Dit noemen we dan een chemodectoom. Wanneer de tumor langer aanwezig blijft wordt het bot uitgehold. Wanneer er op de tumor wordt gedrukt ontstaat er een zeer intense pijn. Wanneer de bloedtoevoer naar de tumor toe wordt afgesloten, verdwijnt de pijn. Op deze manier kan de diagnose gesteld worden.

Behandeling van deze goedaardige tumor

Een glomustumor komt vrij weinig voor. Het wordt iets vaker bij vrouwen gezien. Bij kinderen kan het ook al voorkomen. De tumor kan operatief verwijderd worden. Hierbij is het van belang dat de gehele tumor verwijderd wordt, omdat deze anders terugkomt. Na de behandeling zullen de meeste patiënten er geen last meer van hebben en zijn de klachten verdwenen. De kans op herhaling is klein wanneer de gehele tumor is weggenomen. Het terug groeien van de nagel neemt ongeveer vier maanden in beslag.

Chemodectomen

Een chemodectoom wordt ook wel glomustumor of paraganglioom genoemd. Het gaat hier om een tumor dat uitgaat van het glomus jugulare of glomyus caroticum.
  1. De glomus jugulare gaat uit van de tiende hersenzenuw.
  2. De glomus caroticum gaat uit van de vork van de halsslagader.
  3. Beiden bevinden zich in het hals/hoofdgebied.

In tegenstelling tot een cutaan glomusgezwel, kan een chemodectoom wel kwaadaardig zijn. Het is een zeldzame vorm van een tumor/ kanker. Symptomen bestaan vaak uit een zwelling die voelbaar is in de hals, gehoorverlies, heesheid, problemen met slikken, oorsuizen, duizeligheid, hoofdpijn, zichtverlies of andere problemen in en rond het hoofd. Ook kunnen er hartkloppingen en zweetaanvallen optreden. Dit heeft te maken met een verhoogde hormoonproductie. Dit is niet altijd het geval, behalve wanneer de tumor dit veroorzaakt in een degelijk gebied. Een chemodectoom is een langzaam groeiende tumor. Dit houdt in dat het lang kan duren voor de eerste klachten optreden. Bovendien kent de tumor een wisselende groei. De tumor groeit een periode langzaam, dan weer snel, dan weer langzaam etc. De meeste patiënten zijn tussen de 20 en 40 jaar oud voordat de eerste klachten ontstaan.

Behandeling van het glomus caoticum en glomus jugulare

Aan de hand van de klachten zal een MRI-scan gemaakt worden. Hiermee kan bepaald worden of er sprake is van een gezwel (tumor). Ook kan bekeken worden of familie in aanmerking komt voor onderzoek. Dit komt omdat een glomustumor vaker binnen één familie voorkomt. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen.

In veel gevallen is ook deze tumor goedaardig. Toch kan het voorkomen dat het om een kwaadaardige tumor gaat. Van alle gevallen komt het bij ongeveer 5 procent voor dat deze kwaadaardig is. In veel gevallen wordt er een afwachtende houding aangenomen. Patiënten kunnen lange tijd klachtenvrij blijven. Pas wanneer er klachten optreden, kan een behandeling gestart worden. Vaak zal dit een operatie zijn, waarbij de tumor getracht wordt te verwijderen. De zenuwen worden zoveel mogelijk intact gelaten. Lukt dit niet of is dit niet mogelijk, dan kan gekozen worden voor bestraling of chemotherapie.

Wanneer de tumor niet kwaadaardig is dan is het soms beter om niet voor bestraling of chemotherapie te kiezen. Het nadeel van deze methodes zijn dat er na 10 tot 20 jaar uiteindelijke kanker (kwaadaardige tumor) kan ontstaan. Maar wanneer de klachten groot zijn, dan is er soms geen andere keus. De arts zal altijd de voor- en nadelen bespreken. De risico's van bestraling en chemotherapie lijken beperkt te zijn.

Levensverwachting

Bij een niet-kwaadaardige tumor is de levensverwachting normaal. Toch kan een goedaardige tumor uiteindelijk kwaadaardig worden. De levensverwachting hangt dan af van de grootte van de tumor, de locatie en van het stadium. Veel patiënten zijn er al vroeg bij omdat er eerder al een goedaardige tumor ontdekt was. regelmatige controle zorgt ervoor dat de artsen het direct opmerken wanneer de tumor doorgroeit. Het is dan ook moeilijk om een levensverwachting aan aan deze tumor te hangen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandelingGlomus tumor onder vingernagel: symptomen en behandelingEen glomus tumor (angioneuroma) onder de vingernagel bestaat uit glomuscellen. Een glomus tumor gaat uit van een glomus…
Scheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieScheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieMijn (duim)nagel scheurt in de lengte. Wat is er aan de hand? Bij het ziektebeeld mediane canaliforme nageldystrofie zij…
Pijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagelsPijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagelsEen pijnlijke nagel of pijn onder de nagel is een hinderlijke klacht. Het kan hierbij gaan om pijn onder een vingernagel…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…

Vitiligo: oorzaak, symptomen en behandelingVitiligo: oorzaak, symptomen en behandelingVitiligo: de bekende popster Michael Jackson leed aan deze huidziekte. Toch werd er ook gespeculeerd dat Michael Jackson…
Behandelrichtlijn voor tekenbeten en de ziekte van LymeIn Nederland komen steeds meer teken voor die besmet zijn met Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme…
Bronnen en referenties
  • http://www.handenpolsexpertise.nl/aandoeningen/hand/glomustumor/nazorg.html
  • http://www.huidinfo.nl/glomustumor.html
  • http://www.erasmusmc.nl/glomustumoren/1776659/1919704/
  • http://www.glomustumoren.nl/lotgenotencontact%202012.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.