Pijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagels

Pijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagels Een pijnlijke nagel of pijn onder de nagel is een hinderlijke klacht. Het kan hierbij gaan om pijn onder een vingernagel of teennagel, die geleidelijk opkomt of plotseling de kop opsteekt. Een pijnlijke vingernagel of teennagel is een relatief klein probleem, dat mettertijd kan evolueren in een vrij ernstig probleem als je niet tijdig onderkent wat er aan de hand is en een effectieve behandeling inzet. Pijnlijke nagel(s) komen vaak door een trauma (je slaat bijvoorbeeld met een hamer op je vingernagel), een schimmelinfectie van de nagel, of een ingegroeide teennagel. Er zijn daarnaast nog een aantal minder vaak voorkomende oorzaken van pijn onder nagel of een gevoelige nagel. Pijn onder de nagel kan bestaan uit kloppende, doffe, zeurende of stekende pijn. De pijn kan steeds aanwezig zijn of komen en gaan.
Subunguaal hematoom: bloeduitstorting onder de nagel / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Subunguaal hematoom: bloeduitstorting onder de nagel / Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pijn onder nagel door trauma of schade

Trauma of ongeluk

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn onder de nagel is een trauma of ongeluk. Daarbij kan het gaan om een zwaar voorwerp dat op je nagel is terechtgekomen of je hebt je teen gestoten op een meubelstuk of een ander hard oppervlak. Vaak ontstaat er ook een bloeduitstorting onder de nagel (subunguaal hematoom).

Beschadiging

Onjuist passend schoeisel kan op een gegeven ogenblik leiden tot letsel aan de teennagel. Wanneer je schoenen te smal zijn zijn bij de tenen, kan er wrijving en druk ontstaan tijdens het lopen of hardlopen. Schoenen met hoge hakken met smalle tenen, extreem stijve schoenen, zoals werkschoenen, skischoenen of klompen, en zelfs de wrijving van het lopen in slecht passende sneakers, kan blauwe plekken en pijn in je teennagels veroorzaken. Het dragen van goed passend schoeisel of het lopen op blote voeten, voorkomt deze ellende.

Trauma zonder zichtbare schade

Soms kan zelfs lichte druk of stoten zonder zichtbare schade aan de nagel pijn veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van beschadiging van de zenuwen onder de nagel.

Splinter onder de nagel

Een splinter of een ander vreemd voorwerp onder de vingernagel of teennagel, kan leiden tot pijn en ontsteking in het nagelbed. Een splinter onder de nagel moet altijd verwijderd worden, teneinde complicaties te voorkomen. De splinter zal er uiteindelijk uitzweren, maar dit kan gepaard gaan met een flinke ontsteking wat allerlei klachten geeft. Een splinter onder de nagel kun je vaak zelf verwijderen, maar de huisarts kan dit ook doen.

Pijn onder nagel door schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMediaPijn onder nagel door schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMedia

Pijnlijke nagels door schimmelinfectie

Een schimmelnagel of kalknagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel en wordt gekenmerkt door een verdikte, verkleurde (geel-bruin) en brokkelige nagel. Terwijl de infectie zelf meestal geen pijn veroorzaakt, kan de verdikte nagel pijnlijk worden als het wrijft tegen de binnenkant van je schoen tijdens het lopen of als er anderszins druk op wordt uitgeoefend. Het verminderen van de wrijving door het gladvijlken van de verdikte nagel kan helpen om de pijn te verminderen, maar de onderliggende infectie moet ook worden behandeld. Het uitstellen van de behandeling van een schimmelinfectie aan de teennagel of vingernagel, kan de behandeling bemoeilijken. Op een gegeven ogenblik kan er zelf nagelloslating (onycholyse) optreden.

Dwangnagel

Wat is het?

Dit betreft een extra nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit, dat een afwijkende groeirichting kan hebben en als gevolg daarvan de huid kan verwonden en een infectie kan veroorzaken. Het wordt veelal gezien aan de buitenkant van de nagel. Meerdere factoren kunnen een dwangnagel veroorzaken:
 • aangeboren afwijking;
 • trauma, bijvoorbeeld doordat je iets zwaars op je teen hebt laten vallen;
 • na een operatie aan een (ingroeiende) nagel;
 • te smalle schoenen of een te smalle c.q. verkeerde leest voor de voetvorm.

Wat te doen?

Probeer nooit zelf het extra nagelstukje er uit te trekken of anderszins te verwijderen. Dit kan namelijk leiden tot een beschadiging van de nagel, waardoor het euvel wordt verergerd. Een dwangnagel kan het beste chirurgisch worden verwijderd.

Pijn door een nagelriemontsteking / Bron: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)Pijn door een nagelriemontsteking / Bron: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Nagelwalontsteking

De medische benaming van nagelriemontsteking of omloop, is paronychia. Het betreft een ontsteking van de nagelwal: de huidplooi rondom een vinger- of teennagel. Er ontstaat vaak een (druk)pijnlijke zwelling aan één zijde van de nagelwal. Hierbij kan pusvorming in de nagelwal of onder de nagel optreden.

Botwoekering onder de nagel

De medische benaming is 'subunguale exostose'. Het gaat hierbij om een goedaardig botuitsteeksel van het eindkootje van vinger of teen. Het wordt meestal veroorzaakt door een trauma of constante irritatie. Vaak wordt botwoekering gezien aan de grote teen. Dupuytren beschreef de aandoening voor de eerste keer in 1817.

Pijn door eelt in de nagelwal

Onychopose is de medische term voor eeltvorming in de nagelwal. Te krap schoeisel dat druk en wrijving veroorzaakt op de tenen, is vaak de boosdoener. Behandeling omvat het voorzichtig verwijderen van de eelt en het vermijden van de uitlokkende factor(en), zoals het aanschaffen van ruimzittende schoenen.

Pijn door ingegroeide teennagel / Bron: ILAMETH, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pijn door ingegroeide teennagel / Bron: ILAMETH, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel (onychocryptosis) treedt op wanneer de scherpe rand van je teennagel wordt ingeklemd of begint te groeien in de zachte huid aan de kant van de teennagel. Ingegroeide teennagels kunnen worden veroorzaakt door onder meer te nauw of te smal schoeisel of het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes. Het resultaat is een pijnlijke zwelling en ontsteking op het contactpunt tussen de nagel en de huid. De pijn wordt meestal ervaren wanneer er druk wordt uitgeoefend op het aangedane gebied.

Pijnlijke nagel door glomus tumor

Een glomus tumor (angioneuroma) onder de nagel, is een zeldzaam, meestal goedaardig, 3 tot 10 mm grote tumor, welke uitgaat van een glomus lichaampje. De tumor kan flink pijn doen, vooral bij blootstelling aan koude. De pijn wordt vaak ervaren als een brandende, stekende pijn die in aanvallen komt.

Subunguaal melanoom

Een subunguaal melanoom is een vorm van huidkanker onder een teennagel of vingernagel. Meestal treedt het (subunguaal) melanoom op bij de duim of grote teen als een bruine tot zwarte verkleuring van de nagel, wat wel wat weg heeft van een blauwe plek onder de nagel. Vaak doet het geen pijn, maar een invasieve tumor kan de onderliggende structuren en weefsels verdringen. Dit kan ernstige pijn teweegbrengen.

Andere oorzaken

Er zijn nog een anatal andere mogelijke oorzaken van pijn onder de nagel. Hier zijn enkele andere factoren die tot nagelpijn kunnen leiden:

Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Psoriasis van de teennagels / Bron: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Nagelpsoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke chronische huidziekte die ook je nagels kan aantasten. Nagelpsoriasis kan leiden tot pijn en veranderingen in de nagelstructuur.

Chemische irritatie

Blootstelling aan agressieve chemicaliën of nagellakremovers kan de nagels beschadigen en pijn veroorzaken.

Allergische reacties

Je kan allergisch reageren op bepaalde nagelproducten, zoals nagellak of kunstnagelmaterialen, wat tot pijn kan leiden.

Systemische ziekten

Een systeemziekte is een ziekte waarbij je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie. Onderliggende aandoeningen zoals diabetes, reumatoïde artritis (vaak kortweg 'reuma' genoemd), of andere auto-immuunziekten kunnen nagelproblemen veroorzaken, waaronder pijn.

Lichen planus van de nagel / Bron: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Lichen planus van de nagel / Bron: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Lichen planus

Lichen planus is een chronische, jeukende ontstekingsziekte van de huid en de slijmvliezen. Deze aandoening kan alles rondom de nagel aantasten: de matrix, het nagelbed en de direct omgevende huid. Dit kan leiden tot pijn.

Oorzaken van een kloppende pijn onder de nagel

Als je last hebt van een kloppende pijn onder de nagel, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijkheden:
 • Ingegroeide nagel: Een ingegroeide nagel kan druk uitoefenen op het omliggende weefsel, hetgeen kloppende pijn kan veroorzaken.
 • Nagelwalontsteking: Een ontsteking van de nagelwal kan ook kloppende bagelpijn veroorzaken. Dit kan optreden als gevolg van letsel, infectie of andere oorzaken.
 • Glomus tumor: Dit is een zeldzame, goedaardige tumor die zich onder de nagel kan ontwikkelen en intense pijn, vooral een kloppende pijn, kan veroorzaken.
 • Ontsteking als gevolg van trauma: Als je de nagel hebt gestoten of erop hebt geslagen, kan dit een ontstekingsreactie veroorzaken met kloppende pijn tot gevolg.
 • Infectie: Een schimmelinfectie of bacteriële infectie onder de nagel kan ook kloppende pijn veroorzaken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…
Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Bij iedere nagel groeit het in een nagelriem. Bij een nagelriemontsteking kan de nagelriem en ook de vingertop pijnlijk…

Inflammatoire darmziekten: colitis ulcerosa en morbus CrohnInflammatoire darmziekten: colitis ulcerosa en morbus CrohnSamen met de ziekte colitis ulcerosa valt morbus Crohn onder de noemer inflammatoire darmziekten (IBD; inflammatory bowe…
Oorzaken van prikkelbare darmsyndroom; drie hoofdpijlersOorzaken van prikkelbare darmsyndroom; drie hoofdpijlersPrikkelbare darmsyndroom is een ziekte waar anno 2016 nog niet veel over bekend is. Het komt meer voor bij vrouwen dan b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Bravis Ziekenhuis. Systeemziekten. https://www.bravis.nl/afdelingen/reumatologie/systeemziekten (ingezien op 22-1-2024)
 • http://www.drjefflamour.com/toenails-fungus/toe-pain-under-the-nail/
 • http://www.devoetstap.nl/pijn-rondom-de-nagel
 • http://www.voeture.nl/pedicure/voeten-abc/dwangnagel/
 • http://www.dermnetnz.org/topics/subungual-exostosis/
 • http://www.mediped.nl/onychophosis-.html
 • https://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/gezondheid/lichamelijke-klachten/vraag/172893/vingers-zeer-nagellak-gedurende-volgende
 • Lichen Planus Vereniging Nederland. Nagel Lichen Planus (NLP). https://www.lichenplanus.nl/lp-aan-de-nagels (ingezien op 22-1-2024)
 • Afbeelding bron 1: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/BrantLeeMedia
 • Afbeelding bron 3: Chris Craig (Ciotog), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: ILAMETH, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: JVO27, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 6: Dimitrios Malamos, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
Reacties

Jose, 17-08-2018
Sinds een paar maanden heb ik last van eelt bij mijn kleine teen, nu gaat het richting mijn nagel. Wat kan ik doen, soda bad? Reactie infoteur, 20-08-2018
Soda verweekt eelt, waardoor je het makkelijker kunt verwijderen. Zorg verder voor goed passende schoenen en schakel eventueel een pedicure in.

G. de Jong, 28-01-2017
Ik heb al jaren last van pijn onder mijn nagel van de grote teen. Alleen als je op de nagel drukt voel je de pijn dus gelukkig niet met lopen. Nu is ook de andere nagel van de grote teen
gevoelig. Het zit echt onder de nagel! Heb wel kalk nagels, maar ze zijn niet blauw. Als je op de nagel beetje druk zet is de pijn heel erg! Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 06-02-2017
Een verdikte nagel als gevolg van een kalknagel kan pijnlijk worden als het wrijft tegen de binnenkant van je schoen tijdens het lopen of als er anderszins druk op wordt uitgeoefend. Het lijkt mij verstandig om de huisarts te raadplegen met deze klacht.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.