Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagel
Een bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel van een vinger of teen, wordt ook wel een subunguaal hematoom genoemd. Bloed onder de nagel is het gevolg van een trauma, zoals het laten vallen van een (zwaar) voorwerp op de teennagel of door door een klap van een hamer op een vingernagel. Een kleine bloeduitstorting zonder pijn, behoeft geen behandeling. Bij hevige pijn kan men een klein gaatje in de nagel maken.
Bloeduitstorting onder de nagel
De medische benaming van een bloeduitstorting onder de nagel is
subunguaal hematoom. Een bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed onder de nagel, om precies te zijn tussen de nagel en het nagelbed. Een subunguaal hematoom is een gevolg van een direct trauma aan de vingernagel. De druk die door deze ophoping van bloed onder de nagel ontstaat, kan hevige
pijn veroorzaken.

Subunguaal hematoom: bloeduitstorting onder de nagel /
Bron: Drgnu23, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Symptomen bloeduitstorting onder de nagel
Verschijnselen
Een bloeduitstorting onder de nagel is zichtbaar als een
blauwe, paarse, rood-
zwarte, kastanjebruine tot geelbruine verkleuring; dit is afhankelijk van de bestaansduur. Het meest voorkomende symptoom is pijn, vanwege een verhoogde druk op het nagelbed als gevolg van de ophoping van bloed. De pijn ontstaat vaak pas enkele uren na het trauma, wanneer de druk is toegenomen. Maar lang niet altijd heeft men last van pijn.
Differentiaaldiagnose
Vergelijkbare ziektebeelden zijn:
- subunguaal melanoom (huidkanker onder een teen- of vingernagel, die meestal zichtbaar wordt bij de duim of grote teen als een bruine tot zwarte verkleuring van de nagel - het melanoom is een agressieve vorm van huidkanker);
- subunguale naevus naevocellularis (moedervlek onder de nagel);
- vuil (bijvoorbeeld door beroepsmatig contact met inkten);
- pigment door micro-organisme (bij bacterie- of schimmelinfectie);
- olievlekfenomeen bij psoriasis unguium (psoriasis aan de nagels);
- nagelverkleuring als gevolg van medicatie.
Oorzaken
Een bloeduitstorting onder de nagel is het gevolg van een trauma, zoals een klap van een hamer of een ander voorwerp op de nagel. of een vinger tussen een deur. Minder bekend is dat te nauwe schoenen of een snel remmende beweging bij sporten, ook kunnen leiden tot een bloeduitstorting onder de nagel. Heel vaak herinnert de patiënt een trauma waardoor de bloeduitstorting is ontstaan, maar dit is niet altijd het geval.
Verloop
Een bloeduitstorting onder de nagel groeit allengs uit. Dit proces kan tot zes maanden duren. De getroffen nagel kan ook na een tijdje afvallen, waarna deze vervangen wordt door een nieuwe.
Behandeling bloeduitstorting onder de nagel
Geen behandeling
Een kleine bloeduitstorting onder de nagel die geen pijn veroorzaakt, behoeft geen behandeling.
Gaatje in de nagel
Bij hevige pijn kan de huisarts een klein gaatje in de nagel maken, waardoor het bloed kan weglopen. Hierdoor vermindert de druk tussen nagel en nagelbed. Bedenk echter wel dat gestold bloed onder de nagel niet gemakkelijk is te verwijderen. De huisarts kan hierbij gebruikmaken van een scalpel, een boortje, een wegwerpnaald of een electrocauter. Nadeel van deze methoden is dat men bij het doorboren van de nagel vrij snel het nagelbed kan raken, hetgeen een pijnlijke en onaangename (maar ongevaarlijke) ervaring is.
Het handigste instrument is een heet gemaakte, uitgebogen paperclip¹, welke is verwarmd in het blauwe gedeelte van een vlam (om roetvorming te voorkomen) totdat deze roodgloeiend is. De hete punt wordt voorzichtig op de nagel geplaatst, op de plek waar de bloeduitstorting is gelokaliseerd. Zonder hard te drukken vormt zich langzaam een klein gaatje, hetgeen pijnloos is. Na het doorprikken van de nagel, loopt het bloed weg en zal de pijn snel afnemen. Daarna kan er een pleister op worden geplakt.
Noot:
- Th. B. Voorn: Blauwe nagel/subunguaal hematoom, in: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.677.
Lees verder
Reacties
Joëlle Traats-Sonnemans, 13-09-2016
Ik heb vorige week tussen de deur gezeten en dag later een gaatje in de nagel laten maken bij de huisarts. Maar nu komt er telkens doorzichtig geel spul uit en soms met soort luchtbelletjes erin… Moet ik hiermee terug naar de huisarts of is het normaal?
Reactie infoteur, 13-09-2016
Het is verstandig om dit na te laten kijken door de huisarts. Mogelijk is er sprake van een bacteriële infectie, wat behandeling behoeft.
Chanel, 30-11-2014
Vanmiddag kwam mijn duim tussen een autodeur. Pijn was heftig maar ging naar een half uur om naar een kloppend gevoel. Heb pas 4/5u later ijs ervoor gezet. Na een uur begon het enorm veel pijn te doen ( wat nu al ongeveer 6,5 u geleden is ) ik werd zelf wakker van de pijn. Telkens als ik er ijs voor zet lijkt de pijn wel erger te worden. Is dit normaal of moet ik toch echt langs een arts.
Reactie infoteur, 30-11-2014
Het advies is om de vinger direct na het incident onder de koude kraan te koelen of koelen met ijs of een coldpack waarbij je er een doek tussen moet leggen om bevriezing te voorkomen. Bevriezing geeft (pijn)klachten. Koel niet langer dan 5 minuten. Later of langer koelen is niet effectief.
Een bloeduitstorting onder de nagel behoeft niet behandeld te worden indien het geen pijn doet. Het geneest vanzelf. Soms laat de nagel na een tijdje los, maar ook dit geneest vanzelf. Als de blauwe nagel wel pijnlijk is of gaat kloppen, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Als de nagel pijnlijk blijft, duidt dit op een toename van druk onder het nagelbed. De (huis)arts kan eventueel met een een boortje een gaatje maken in de nagel om de druk te ontlasten. Ook bij twijfel of de vinger gebroken is, moet de huisarts geraadpleegd worden.
Kortom, ik adviseer u om de huisarts te raadplegen.
Aljen, 30-10-2014
Ik heb dus een paperclip verhit in het gasfornuis en daarmee een gat gesmolten in mn nagel. Deed heel even zeer maar zakte de pijn snel af. Mensen met een zwakke maag kunnen dit beter niet doen, aangezien het bloed er gewoon uit spuit doordat de druk er ineens af is. Hoop nu alleen dat het niet gaat ontsteken.
Reactie infoteur, 30-10-2014
In het artikel heb ik het over de huisarts die deze handeling verricht. Ik raad nièt aan om het zelf te doen.
Oguz, 06-09-2012
Hallo. Wanneer ik voetbal krijg ik inwendige bloeding in mijn nagels en wordt het meteen blauw. Waardoor komt dat en wat moet ik doen om dat te voorkomen?
Reactie infoteur, 17-09-2012
Onderstaande informatie is van informatieve en algemene aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Cyanose is het blauw kleuren van de huid door de aanwezigheid van gedeoxygeneerd hemoglobine in de bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak. Het kan voorkomen in de vingers, ook onder de nagels, en in andere extremiteiten. Cyanose van alleen de vingers en tenen treedt normaal gesproken op omdat het bloed erg langzaam door de ledematen stroomt. Dit kan het gevolg zijn van zwakke pompwerking van het hart of van blootstelling aan kou. Alleen uw huisarts kan vaststellen of er in uw geval sprake is van cyanose en wat hiervan (mogelijk) de oorzaak is. Vraag uw huisarts om advies.
Mieke, 15-06-2012
Ik heb twee dagen geleden een steen op mijn teen gehad. Hij is bont en blauw. Vrij dik. Maar ik krijg nu blaren op mijn teen. Hoe komt dat?
Reactie infoteur, 16-06-2012
Als gevolg van druk, wrijving en verbranding kunnen weefsels onder het huidoppervlak beschadigd raken, terwijl de huid zelf intact blijft. Hierdoor hoopt zich onderhuids bloed en ander vocht op en dit vormt een bloeduitstorting of (bloed)blaar.