Beauty: problemen met de nagels

Beauty: problemen met de nagels Veel mensen worden geboren met gladde mooie eenkleurige nagels. In de loop der jaren kan dit om allerlei redenen veranderen, maar wat je er nu aan doen om het tij te keren of beter nog het voor te zijn?

Nagels

Strikt genomen zijn nagels niet meer of minder dan een soort bekleding van de uiteinden van je handen en voeten, het zijn dode verhoornde cellen. Klinkt oneerbiedig, maar een andere functie heeft de nagel van oorsprong niet. Dat heeft de mens er in de loop der tijd zelf mee gedaan.

Opbouw

De nagel begint met het halve maantje (Lunula). Dit is het nagelbed waar de nagel als het ware begint met groeien en als je daar een beschadiging oploopt, zal deze ook mee groeien met de nagel. De nagel is kleurloos maar lijkt roze door de bloedvaten die eronder zitten. Datgene wat voorbij de rand van je vinger komt is wit en dat heeft te maken met de lucht die er onder zit.

Groei

De groei van de nagels is ook verschillend. Enerzijds groeien de vingernagels over het algemeen sneller dan de nagels van de tenen, maar de vingernagels groeien ook niet altijd gelijk. Veel mensen hebben bijvoorbeeld pinknagels die harder groeien en dit kan zelfs per hand verschillen. De zomermaanden zijn ook goed voor een snelle groei. De nagels groeien dan beduidend sneller dan in de koude wintermaanden.

Problemen

Ingegroeid

Overall hebben relatief veel mensen problemen met de nagels. De ingegroeide teennagel is bij veel mensen bekend. Door schuin het hoekje van de nagel weg te knippen, loop je de kans dat de nagel doorgroeit en terechtkomt in de weke huid en daar kunnen ontstekingen ontstaan. De nagel kan door een pedicure of huisarts geheel of gedeeltelijk weggehaald worden (soms is een laagje eraf halen ook een oplossing die de pedicure toepast). En nagel die in zijn geheel is weggehaald heeft alles bij elkaar wel zo’n 6 tot 7 maanden nodig om weer aan te groeien.

Ribbels

Veel mensen krijgen in de loop der jaren ribbels over de nagels (vaak in de lengte, soms overdwars). Dit kan ontstaan zijn door een beschadiging van het nagelbed (infectie), het kan het gevolg zijn van een ziekte en je kunt het van nature hebben en wat zich pas later nadrukkelijk ontwikkelt in de nagels. In alle gevallen is er over het algemeen niets aan te doen. In die zin, dat het weggaat. Natuurlijk zijn er wel wat kunstgrepen om de ribbels weg te werken. Vijl met een glansvijl de bovenste laag weg, waarbij de ribbel iets intensiever aangepakt wordt. Veel niet te veel weg, de nagel wordt er dunner van. Maar een bovenste laagje eraf wat je vervolgens met de andere kant van de glansvijl weer oppoetst doet een laklaagje op de nagel vermoeden en de nagel ziet er gezond uit.

Inscheuren

De een ziet al scheuren in de nagels als ze nauwelijks voorbij de vinger zijn en de ander heeft er nauwelijks last van. Je wordt geboren met een bepaalde sterkte en als je zwakke nagels hebt, kan je met wat middeltjes e.e.a. wel wat versterken, maar een sterke en soepele nagel zal je er niet van kunnen maken. Wat de cosmeticabedrijven ook beloven. Een goede verzorging helpt wel om inscheuren te voorkomen. Vijl de nagel altijd in een richting en vijl schuin voorbij de vinger. Ga dus niet in het hoekje van de nagels vijlen, de kans dat er dan scheurtjes ontstaan is groter.
Verder kan een kuurtje met een nagelverharder helpen, maar volg de instructies altijd stipt. En tenslotte helpt nagellak ook tegen een zwakke snel inscheurende nagel. Als je niet van kleurtjes houdt, is een blanke lak ook prima. Het geeft net iets meer bescherming.

Als je vaak nagellak gebruikt laat dan ook eens in de zoveel weken de nagellak een weekje staan. Laat de schoongemaakte nagels even “ademen” om na een week of wat weer een kleurtje op te doen.

Loslaten

Onycholysis heet het loslaten van nagels, vaak als gevolg van bijvoorbeeld een flinke bloeduitstorting onder de nagels, maar ook een schimmelinfectie of de huidaandoening psoriasis kan de veroorzaker zijn. In enkele gevallen kan het zelf leiden tot het niet meer groeien van de nagel, maar een bloeduitstorting kan ook verholpen worden door een gaatje in de nagel te boren. De nagel kan dan meestal behouden blijven en de bloeduitstorting heeft de “ruimte”. Een schimmelinfectie is, mits tijdig behandeld, met een kuurtje van de huisarts verholpen worden.

Tot slot

Hygiëne is altijd belangrijk, maar ook op en rond de nagels. Was de handen altijd goed met een hp neutrale waszeep en neem de nagels mee. Door het vele handen wassen kan de huid uitdrogen, gebruik een voor handen dan ook een goede handcrème. Bepaalde handcrèmes hebben ook een verzorging voor de nagels in zich. Een schone nagel is mooier en heeft beduidend minder bacteriën bij zich. Maar als er een probleem ontstaat, is het een kleine moeite even bij de huisarts te informeren of bezoek de manicure/pedicure. Die kunnen de nagels ook meteen goed verzorgen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, nagellak aanbrengen op je nagels, het blijkt niet altijd een eenvoudig klusje. Als je niet goed lakt loop…

Vol haar in twintig seconden: de nieuwe generatie in stylingVol haar in twintig seconden: de nieuwe generatie in stylingVoller haar? De nieuwe generatie stylingproducten maakt dat waar in twintig seconden. We zijn niet meer veroordeeld tot…
Goede shampoo kiezenHet aanbod van shampoos is enorm; voor ieder soort haar is er wel een te vinden. Omdat steeds meer mensen allergische ve…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.