Vol haar in twintig seconden: de nieuwe generatie in styling

Vol haar in twintig seconden: de nieuwe generatie in styling Voller haar? De nieuwe generatie stylingproducten maakt dat waar in twintig seconden. We zijn niet meer veroordeeld tot moeizaam en langdurig föhnen en het gebruik van twee of drie producten, zoals lange tijd de enige manier was. Vaak ben je er al met één product. Namelijk hair gum of haarpoeder. Er zijn ook wat nadelen, zoals voelbare restanten product - maar die was je na een dagje pronken met je lokken letterlijk uit je haar. Volume in je haar krijgen is niet nieuw. Als beautyredacteur heb ik tal van producten geprobeerd, die wel degelijk een goed resultaat gaven: vol haar. Maar het proces daarvoor is vanouds wel bewerkelijk, lastig en een langdurige klus: voorbewerking met producten als mousse of versteviger, ingespannen föhnen en fixeren met lak. Met de nieuwe generatie stylingproducten heb je - en dat is niet overdreven, ik heb het uitgeprobeerd- met twintig seconden al volume in je haar. Maar de spelregels zijn wel anders. En de producten ken je ook nog niet.

Haarpoeder

Dit is wat mij betreft dé uitvinding op volumegebied van de afgelopen vijf jaar. Haarpoeder ken je misschien van de goede oude droogshampoo, die je als een soort talk over het haar verspreidt om je haar een dagje later te kunnen wassen. Misschien is het de truc onder professionele haarstylisten die het idee heeft opgeleverd van de nieuwe generatie haarpoeders: als een haarstylist moeilijk volume en 'hold' in het haar van een model krijgt, grijpt zij of hij nogal eens naar een bus droogshampoo, en voilá, instant volume. Doe dat trucje factor tien, en je hebt het idee van een volume-haarpoeder.

Hoe?

Een volume-haarpoeder kun je in je handen wrijven, waarop het de textuur van een lotion of crème krijgt, en het met je vingers over je haar verspreiden. Maar zelf kreeg ik het beste resultaat door mijn hoofd ondersteboven te houden en het poeder rechtstreeks door mijn haar te verstuiven. Een klein beetje is genoeg, en de kunst is om het poeder gelijkmatig te verstuiven. Een te gerichte en grote dosis en je hebt haar dat zich onmogelijk laat stylen omdat het liefst één grote knoop vormt. Verstuif je wel gelijkmatig en spaarzaam, dan is een uitstekend resultaat je deel. Je hoeft het niet te laten drogen voor je overeind komt. Hoofd rechtop, en het volume is daar.

Wat?

Je hebt nu een verbluffend all-over volume in je haar. Je moet het echter nog wel met handen en/of zachtjes kammen van de oppervlakte in model duwen en strijken. Je haar zal de rest van de dag heel gewillig reageren op je wens om het te vormen of het volume weer te versterken. Even hoofd ondersteboven of opduwen met de handen en klaar. Als je het leuk vindt kun je tussendoor met wat extra poeder aan de haarwortels een lok in je haar maken, en die eventueel wat twisten voor een dramatisch effect. Kortom, volume is vandaag je probleem niet! In tegenstelling tot het resultaat dat je krijgt van het gebruik van haardroger en mousse of versteviger, krijgt je haar echter wel een zeer voelbare textuur. Het volume is ontegenzeggelijk 'bigger than ever', maar eerlijk is eerlijk, jij of je geliefde moet de handen niet meer lekker los en luchtig door je haar willen halen. Het voelt namelijk toch een beetje aan als touw.

De day after

Wil je van het touwige gevoel af, dan is wassen helaas de enige oplossing. Uitkammen of borstelen leidt niet tot zacht en productvrij haar. Dat is de prijs die je nu eenmaal betaalt voor wat misschien wel de grootste bos haar is die je ooit op je hoofd hebt gehad.

Het alternatief

Gums

Een wat minder onbekend stylingproduct uit de nieuwe generatie is 'gum'. Dit elastische goedje geeft niet zo'n spectaculair volume als haarpoeder, maar het resultaat is toch niet mis. Bovendien ruikt gum vaak lekkerder dan haarpoeder. Nadeel is dan wel weer dat 'de day after' je haar wat vettig aanvoelt.

Serums

Als je niet uitbent op overstelpend volume, maar je haar wel met het grootste gemak een extra boost wilt geven, zijn er de volumeserums. Niet te verwarren met de 'gewone' haarserums, die bedoeld zijn als speciale behandeling om met name beschadigd haar van herstellende werkstoffen te voorzien. Dit voel je ook aan de textuur. Een haarserum heeft iets plakkerigs, een volumeserum eerder iets olieachtigs. Een volumeserum is er dan ook sec voor de styling. Het beschermt bij eventueel gebruik van stylingapparaten, maar voor alles voorziet het het haar van een vol-makend laagje. Dit laagje voel je niet echt meer in je haar als het product in je haar verwerkt is, je haar blijft redelijk zacht. Het gebruik kan bijna niet simpeler. Aanbrengen op nat haar, en dan ofwel je haar stylen ofwel het zó laten drogen (als je erop slaapt, word je wakker met een nonchalante kop haar én extra volume).

Bij wie?

Steeds meer merken pikken de trend van instant-volumizers op. Van Indola is er bijvoorbeeld de serie iStylers, met de 'Texturising Matt Gum' of de 'Volumising Powder'. En Schwarzkopf biedt de Osis-serie aan, met de 'Dust It' mattifying powder (laat de naam je niet misleiden, dit is wel degelijk een volumeproduct), of het 'Body Me' Fullivying Volume Serum.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarstyling voor mannen, welk product past bij jouw haar?Haarstyling voor mannen, welk product past bij jouw haar?Er is veel te kiezen op het gebied van haarstyling. Voor elk type haar en kapsel is wel een geschikt product te vinden.…
Hoe werkt droogshampoo?Hoe werkt droogshampoo?Droogshampoo is een product dat inmiddels bekend is bij veel vrouwen. Zij weten dat je het bijvoorbeeld koopt in de drog…
Steil haar verzorgenHoewel veel vrouwelijke celebrity’s allemaal mooi vol steil haar lijken te hebben, zijn dat meestal extensions. ‘Echt’ s…
Vier tips voor vrouwen met dun haarVier tips voor vrouwen met dun haarVoor velen één van de grootste schrikbeelden: dun haar. Hoe kun je je dunne haarbos voller laten lijken? In dit artikel…

Toenemende haaruitval bij vrouwenToenemende haaruitval bij vrouwenWist u dat 1 op de 4 vrouwen in de U.S.A. last heeft van erfelijke haaruitval? Of wist u dat meer dan 30 miljoen vrouwen…
Beauty: problemen met de nagelsBeauty: problemen met de nagelsVeel mensen worden geboren met gladde mooie eenkleurige nagels. In de loop der jaren kan dit om allerlei redenen verande…
Bronnen en referenties
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 21-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.