Haarstyling voor mannen, welk product past bij jouw haar?

Haarstyling voor mannen, welk product past bij jouw haar? Er is veel te kiezen op het gebied van haarstyling. Voor elk type haar en kapsel is wel een geschikt product te vinden. Gel en wax zijn bekende haarproducten, maar daarnaast is er ook nog mousse, klei, pasta, poeder, pommade, crème en haarlak. Welk product bij jou past is afhankelijk van de dikte van je haar. Wax is geschikt voor verschillende haartypen. Mannen met dun haar kunnen een wax of pasta gebruiken voor de styling. Het zorgt voor volume. Voor normaal haar zijn bijna alle haarproducten geschikt en dik haar breng je in model met een klei of pasta.

Haarstyling voor mannen

De dikte van het haar, de haarlengte en de haarstructuur zijn belangrijk bij het kiezen van het juiste product. Voor mannen met dun haar zijn producten die het haar volume geven het meest geschikt. Normaal haar heeft geen speciale behandeling nodig. Vrijwel alle haarproducten zijn geschikt. Dik haar kan beter in model worden gebracht met een product dat stevigheid geeft aan het haar en gemakkelijk te verwerken is.

Kort of lang haar

Kort haar is stug en heeft veel stevigheid nodig om het in model te brengen. Lang haar is meer gebaat bij een crème die structuur geeft, zodat haar soepel blijft. De structuur van het haar is minder belangrijk. Een shampoo en conditioner verzorgen krullend of steil haar. Haarproducten zoals crème en wax ondersteunen hierbij.

Welke haarproducten zijn er en wat doen ze voor je haar?

Mannen kunnen hun haar stijlen met een: wax, gel, pasta, poeder, pommade, crème en haarlak. Haarproducten fixeren het haar, geven het stevigheid en glans en zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. De sterkte is afhankelijk van de stevigheidsfactor. Dit staat op het product.

Gel

Gel is één van de meest bekende haarproducten. Het bevat chemische bestanddelen en is gemaakt op waterbasis. Dat betekent dat de gel uitdroogt en hard wordt als het water is verdampt. Gel kan witte pluizen achterlaten in het haar, maar dit gaat eruit als de haren worden gewassen. Gel is vooral geschikt voor korte kapsels. Het verstevigt het haar, geeft glans en voorkomt dat het gaat pluizen. De mate waarin gel het haar verstevigt is afhankelijk van de stevigheidsfactor. Die kan variëren van licht tot sterk. Voor mannen met dun haar is een lichte versteviging voldoende. Gel verzwaart het haar waardoor het minder geschikt is voor mannen met dik haar.

Mousse

Mousse is een schuimversteviger. Het brengt volume en elasticiteit in het haar en laat het glanzen. Mousse is geschikt voor kort en lang haar.

Wax

Wax kan gemaakt zijn op waterbasis of op plantaardige basis. Was kan dan een belangrijk bestanddeel zijn. Dit maakt het haar iets vettig. Niet elke wax maakt het haar echter vettig, dit is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Wax droogt niet uit, het werkt onder invloed van warmte. Het kapsel kan dus op elk moment weer opnieuw in model gebracht worden. Wax kan op handdoekdroog haar en droog haar worden gebruikt.

Wax op oliebasis

Wax op oliebasis kun je alleen op droog haar gebruiken omdat olie niet hecht op nat haar. Met wax kun je een warrig en nonchalant kapsel creëren. Het is geschikt voor kort en halflang haar en past bij verschillende haartypes. Mannen met dun haar creëren met wax een mooier kapsel dan met gel. Met gel plakken de haren aan elkaar waardoor je op de hoofdhuid kunt kijken, wax plakt niet. Bij dun haar breng je wax aan op de punten van het haar, niet te dicht bij de hoofdhuid. Het haar lijkt dan voller en de hoofdhuid is minder zichtbaar.

Pommade

Pommade werd veel gebruikt voor het creëren van klassieke kapsels in de jaren 50 en 60. Door de opkomst van gel en wax is het een tijdlang minder populair geweest. De pommade van vroeger is vergelijkbaar met de pommade op oliebasis, die nu verkrijgbaar is. Er is ook een pommade op waterbasis. Pommade geeft het haar veel stevigheid. Kapsels met een kuif, of strak achterover gekamd haar blijven de hele dag in model. Het maakt het haar glanzend en helpt tegen pluizend haar.

Pommade op oliebasis

Pommade op oliebasis bevat natuurlijke ingrediënten die het haar verzorgen. Een product op oliebasis droogt niet uit en geeft het haar veel stevigheid. Het haar wordt er iets vettig door, waardoor je het de hele dag door opnieuw kunt stylen. Een nadeel is dat je het moeilijk uit kunt wassen.

Pommade op waterbasis

Pommade op waterbasis droogt in waardoor het kapsel hard wordt. Daarom is het moeilijk opnieuw te stylen. Een haarproduct op waterbasis kun je wel goed uit je haar wassen, maar je hebt er meer van nodig. Meestal geeft het ook minder stevigheid.

Haarlak

Haarlak is goed te gebruiken in combinatie met een ander haarproduct. Het geeft een kapsel extra stevigheid en glans. Haarlak is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Het is geschikt voor zowel kort als lang haar.

Haarpaste

Een paste heeft veel weg van een wax. Paste is iets natter en geeft minder stevigheid. Het droogt niet in en het haar kan steeds opnieuw worden gestyled. De stevigheid en de mate waarin het glanst kan per product verschillen.

Haarcrème

Een crème gebruik je om structuur in het haar aan te brengen. Het geeft maar weinig stevigheid en is daarom geschikt voor een nonchalant kapsel.

Haarpoeder

Haarpoeder geeft het haar meer volume. Het moet worden aangebracht in droog haar, bij de haarwortels. Daarna kneed je de poeder goed in het haar. Als het nodig is kun je daarna nog een ander haarproduct gebruiken.

Haarklei

Haarklei is stroever en droger dan wax. Het geeft veel stevigheid en heeft een matte uitstraling. In dun haar zorgt klei voor meer volume. De klei aanbrengen in handdoek droog haar en daarna droog föhnen zorgt voor extra volume. Klei is lastig te verwerken in dik haar omdat het een stroef product is. Toch is het ook dan een goed product want het houdt dik, onhandelbaar haar onder controle. Föhn dik haar nooit na het wassen, maar laat het gewoon drogen. Gebruik een shampoo en conditioner die het haar voeden zodat het zacht en soepel blijft.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende haarproducten om je kapsel mee te stylenAls je voor de schappen in de supermarkt of drogisterij staat kan het je wel gaan duizelen van het grote aanbod stylingp…
Stylingsproducten: Welk product past bij mijn haarStylingsproducten: Welk product past bij mijn haarOm een leuk kapsel in model te houden, gebruik je een stylingsproduct. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende kapsel…
Hoe maak je krullen in je haar?Hoe maak je krullen in je haar?Veel mensen willen er iedere dag leuk uit zien met hun haar. De ene persoon kan meer met z'n haar dan de andere persoon.…
Slikhaar TV: haarstyling, By Vilain producten en bestellenDe tweelingbroers Emil en Rasmus Albrechtsen zijn gek op hairstyling, op het YouTube kanaal van de twee is dat goed te z…

Baardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardBaardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardAls je een baard draagt kun je last krijgen van baardjeuk en schilfering onder de baard, ook wel baardroos genoemd. Dit…
Rimpels: Oorzaken en behandelingen van lijntjes in huidRimpels: Oorzaken en behandelingen van lijntjes in huidRimpels (rhytiden) zijn vouwtjes, plooitjes, groefjes of lijntjes in de huid. Glimlachen en fronsen veroorzaken tijdelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sebastian Voortman, Pexels
  • https://www.haarshopbenemonte.nl/gel_fijn_en_dun_haar_mannen
  • https://www.johnbeerens.com/man/wax/wax-voor-dik-haar
  • https://www.mensgoodlife.nl/gezondheid/haar/pomade-wax-of-gel.html
  • https://www.b4men.nl/top-5-beste-styling-producten-voor-mannen/
  • https://www.treatwell.nl/treatment-files/welk-stylingproduct-hoort-bij-je-kapsel-haartype/
  • https://www.moquer.nl/blog/pomades-weer-helemaal-terug-anders/
  • https://www.moquer.nl/blog/haarproducten-mannen-verschillen/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.