Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen?

Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen? Blauwe nagels kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. Eén blauwe nagel duidt vaak op een bloeduitstorting onder de nagel (tussen de nagel en het nagelbed) als gevolg van een klap van een hamer of een ander hard voorwerp op de nagel, het ingeklemd raken van een vingertop of teen, het stoten van de teen of vinger of door een slecht passende schoen of te lange nagels. De medische benaming van een blauwe nagel als gevolg van een bloeduitstorting is 'subunguaal hematoom'. De bloeduitstorting groeit er na verloop van tijd uit. Het komt ook voor dat de nagel na verloop van tijd loslaat en eraf valt. Als de blauwe nagel pijn doet, kan je huisarts een klein gaat in de nagel maken waardoor het bloed kan wegstromen en de druk tussen nagel en nagelbed afneemt. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken van een blauwe nagel, zoals cyanose en koude temperaturen.

Blauwe nagel(s)

Bloeduitstorting

Een blauwe nagel of bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed onder de nagel en wel tussen de nagel en het nagelbed. Een blauwe nagel is een gevolg van een direct trauma aan de vingernagel. De druk die door deze ophoping van bloed onder de nagel ontstaat, kan (hevige) pijn veroorzaken maar dat is niet altijd het geval.

Cyanose

Blauwe nagels kunnen ook worden veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de rode bloedcellen. Deze aandoening staat bekend als 'cyanose'. Het komt voor wanneer er niet genoeg zuurstof in je bloed is en de huid of membraan onder de huid een paarsblauwe kleur krijgt.

Blauwe nagels kunnen ook wijzen op een bloedaandoening, genaamd 'methemoglobinemie', waarbij het lichaam te veel van een specifieke vorm van hemoglobine, zogeheten 'methemoglobine', aanmaakt. Door de hoge niveaus van dit type hemoglobine wordt zuurstof niet goed in het lichaam vrijgegeven. Dit kan ook tot cyanose leiden

Koude temperaturen

Koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je nagels blauw worden. Dat komt doordat koude temperaturen je bloedvaten samentrekken. Door de versmalde bloedvaten wordt het moeilijk om de juiste hoeveelheid zuurstofrijk bloed naar je nagels te transporteren. Als de normale nagelkleur terugkomt bij het opwarmen of masseren van je handen, is de blauwe kleur waarschijnlijk het gevolg van het feit dat dat gedeelte van je lichaam niet genoeg bloedtoevoer krijgt door koude temperaturen.

Blauwe vingers als gevolg van koude temperaturen zijn een normale reactie van het lichaam om de interne organen op de juiste temperatuur te houden. Als de nagels echter blauwgekleurd blijven, dan kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte of structurele afwijking.

Oorzaken van blauwe nagels

Bloeduitstorting onder de nagel

Een blauwe nagel ontstaat door een bloeding van het nagelbed. Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor een blauwe nagel kan ontstaan:
Hardlopers kunnen snel remmende bewegingen maken in de schoenen / Bron: Istock.com/logoffHardlopers kunnen snel remmende bewegingen maken in de schoenen / Bron: Istock.com/logoff
 • een klap van een hamer of een ander hard voorwerp op de nagel;
 • het ingeklemd raken van een vingertop of teen, bijvoorbeeld tussen een (auto)deur;
 • het hard stoten van de teen of vinger;
 • snel remmende bewegingen in de schoenen, wat vooral voorkomt bij hardlopers, joggers, tennissers, basketballers en squashers;
 • slecht passende schoenen;
 • te lange nagels.

Bij een bloeduitstorting onder de nagel moet er altijd een gebeurtenis of incident zijn die daar bij past (stoten, sporten, ander trauma). Als dat afwezig is, is het moeilijk te onderscheiden van een subunguaal melanoom (huidkanker onder een teennagel of vingernagel - het melanoom is een agressieve vorm van huidkanker).
Blauwe verkleuring van je nagels kan veroorzaakt worden door problemen in de longen, het hart, de bloedcellen of de bloedvaten. Een lijst met aandoeningen die cyanose kan veroorzaken, zijn onder andere:

Longziekten


Hartaandoeningen

 • Congenitale hartziekte (abnormale structuur van hart en bloedvaten) bij kinderen;
 • Het syndroom van Eisenmenger;
 • Congestief hartfalen.

Koude, dove, pijnlijke vingers en/of tenen bij fenomeen van Raynaud / Bron: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Koude, dove, pijnlijke vingers en/of tenen bij fenomeen van Raynaud / Bron: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Abnormale bloedcellen

 • Methemoglobinemie, een aandoening van het bloed of de rode bloedcellen, waardoor je te weinig zuurstof opneemt;
 • Koolstofmonoxidevergiftiging
 • Polycythaemia vera (PV), een zeldzame aandoening van het beenmerg.

Kramp in de bloedvaten

Het Fenomeen van Raynaud: deze aandoening verwijst naar het plotseling optreden van verkleuringen van vingers en/of tenen bij blootstelling aan kou of bij emotie, als gevolg van kramp in de bloedvaten waardoor de bloedstroom naar vingers en/of tenen tijdelijk minder is.

Hoe ziet een bloeduitstorting onder de nagel eruit?

Blauwe tot zwarte nagelverkleuring

De bloeduitstorting onder de nagel ziet er vaak uit als een blauwe of rood-zwarte verkleuring. Een blauwe nagel kan gepaard gaan met pijn, wat het gevolg is van ophoping van bloed wat een verhoogde druk op het nagelbed teweegbrengt. De pijn ontstaat meestal pas enkele uren na het incident, wanneer de druk is toegenomen. Een blauwe nagel hoeft niet per se pijnklachten te geven.

Blauwe nagel groeit eruit of blauwe nagel valt eraf

Een bloeduitstorting onder de nagel groeit er normaal gesproken uit. Dit kan tot zes maanden duren. De blauwe nagel kan echter ook na een tijdje loslaten en er vervolgens afvallen, waarna deze vervangen wordt door een nieuwe.

Paracetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin Sulman

Wat te doen bij blauwe nagels?

De behandeling van een blauwe nagels is afhankelijk van de oorzaak en is gericht op het herstel van het zuurstofgehalte in het bloed. Bij een bloeduitstorting door letsel of trauma, is eerste hulp geboden.

Trauma of ongeval

Koel de vinger of teen na het incident onder de koude kraan en houd het aangedane lichaamsdeel hoog. Je kunt ook koelen met ijs of een coldpack, waarbij je er wel een doek tussen moet plaatsen om bevriezing te voorkomen. Koel niet langer dan ongeveer 5 minuten. Als de bloeduitstorting onder de nagel klein is en geen pijn doet, hoeft het niet behandeld te worden. Als de blauwe nagel wel pijn doet of gaat kloppen, moet je contact met de huisarts opnemen. De pijn wordt veroorzaakt door een toename van druk onder het nagelbed. De huisarts kan eventueel met een boortje of wegwerpnaald een gaatje in de nagel maken, waardoor het ongestolde bloed kan weglopen hetgeen de druk te ontlast. Gestold bloed onder de nagel is evenwel niet zo gemakkelijk te verwijderen.

Blauwe nagel verwijderen

Grote bloeduitstortingen die veel klachten geven, moeten soms worden behandeld door de nagel te verwijderen. Door na de behandeling dagelijks de betreffende hand of voet in een badje met schoon water met een heel klein beetje waspoeder (geen soda) te stoppen, kan een infectie worden voorkomen. Met een paracetamol kan eventuele napijn worden tegengegaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Hoe komen die witte vlekjes op mijn nagels?Witte vlekjes op de nagels heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad. Voor sommigen zijn deze vlekjes storend en onts…
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Nagels en gezondheid, een belangrijke indicatieNagels en gezondheid, een belangrijke indicatieOnze nagels groeien heel ons leven. We willen dat ze er verzorgd uitzien. De ene kiest er dan ook voor om valse nagels t…
Beauty: nagelbijten, hoe kom je er vanaf?Beauty: nagelbijten, hoe kom je er vanaf?Nagelbijten is een vervelende gewoonte en lastig om er af te komen. Er zijn wat mogelijkheden die hier mogelijk bij kunn…

Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadOntstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadEen leven lang moeten we het met ons lichaam doen, waaraan we verschillende aandoeningen, ontstekingen of ziekten kunnen…
Eksteroog of likdoorn onder voet: verwijderen en behandelingEksteroog of likdoorn onder voet: verwijderen en behandelingEen eksteroog, ook wel likdoorn of clavus genoemd, is een pijnlijke eeltplek op een klein gebied van de huid, onder de v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Drgnu23 At En.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Healthline. What Causes Blue Fingernails? https://www.healthline.com/symptom/blue-fingernails (ingezien op 31-10-2017)
 • Th. B. Voorn: Blauwe nagel/subunguaal hematoom, in: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.676-678.
 • www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Kleine_letsels_bij_Kinderen#Bloeduitstorting
 • www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Blauwe_nagel
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/logoff
 • Afbeelding bron 2: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.