Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraad

Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraad Een leven lang moeten we het met ons lichaam doen, waaraan we verschillende aandoeningen, ontstekingen of ziekten kunnen krijgen. Naarmate we ouder worden, neemt de kans toe dat we zekere ziekten ontwikkelen. Aan uiteenlopende onverklaarbare aandoeningen of ziekten liggen zuren ten grondslag en daar kan men goed zelf iets preventief aan doen. Wat is de invloed van een hoog zuurtegraad, hoe veroorzaakt het ontstekingen of kanker en waarom is ontzuren van belang?

Ontstekingen v.s. zuurtegraad


Hoe ontstaan ontstekingen?

Indien een deel van het lichaam is geïnfecteerd met een virus of bacterie, dan reageert het lichaam daarop. Het kan bijvoorbeeld worden getriggerd door een binnendringend voorwerp of zekere stoffen. De plek zwelt, wordt rood en voelt pijnlijk of branderig aan. Naast veroorzakers van buitenaf kan het ook door de lichamelijke gesteldheid komen. Denk aan reuma, waarbij urinezuur inwendig een ontsteking in het synovium van de gewrichten veroorzaakt. Het zet op waardoor de druk op banden en spieren toeneemt en pijn gaat doen. De toename van zuur in het lichaam heeft dus invloed op ziekten en aandoeningen. Waar komt dit verder door en wat zijn de gevolgen?

Invloed van alcohol

Alcohol nemen we in voor de gezelligheid en om te ontspannen. De dagelijkse hoeveelheid moet uiteraard beperkt blijven. Alcoholmisbruik zorgt ervoor dat er langdurig hoge concentraties asceetaldehyde (restproduct van alcohol) aanwezig is en dat wordt omgezet in azijnzuur. Normaal wordt dit in de citroenzuurcyclus omgezet naar kooldioxide en zuurstof. Het kan echter ook ontstekingen veroorzaken en kan het een verbinding met choline aangaan. In het laatste geval neemt het aandeel acetylcholine toe. Dit activeert de spieren overmatig waardoor Parkinson-achtige klachten ontstaan. Denk aan trillen, beven en ongecontroleerd bewegen.

Ouder worden

Zodra we ouder worden nemen de lichamelijke problemen standaard toe. Dit valt deels te verklaren, doordat het zuurgehalte met de leeftijd toeneemt. Dit is te wijten aan een dalend natriumbicarbonaatgehalte. Vanaf veertig tot vijftig jaar zal het onvoldoende zijn, waardoor zuren in toenemende mate minder worden afgebroken. Probleem is dat een toenemend zuurgehalte, dan schade aan het lichaam gaat toebrengen. Het gaat daarbij om urinezuur en melkzuur, welke ontstekingen met pijnlijke klachten veroorzaken. Een natuurlijke manier om zuren aanvullend te neutraliseren is door meer vocht vast te houden (men wordt dikker), danwel door calcium aan botten te onttrekken (osteoporose). Gaat dit gepaard met een trage schildklier danwel de overgang, dan zal versnelde botontkalking voordoen.

Onverklaarbare aandoeningen

Zuren in het lichaam kunnen uiteenlopende klachten geven, waar geen herkenbare lichamelijke verklaring voor te vinden is. Daardoor worden dergelijke aandoeningen als onverklaarbaar gecategoriseerd en vaak niet behandeld. Zuren veroorzaken tintelingen, pijntjes, krampen, hoofdpijn, ontstekingen en kunnen ook de werking van neuronen en hersencellen aantasten. Hoeveel overlast men eraan heeft, hangt uiteraard per geval af. Omdat het niet als een ziekte wordt bestempeld, kan het onbehandeld slechts erger worden.

Artritis, reuma, jicht

Een grote groep mensen krijgt door toedoen van zuuropbouw reumatische klachten. Ontstekingen in de gewrichten kunnen daarbij veel pijn geven. Bij reuma neemt de inwendige druk in het gewricht toe, waardoor ongewone spanningen optreden. Het kan extreem pijnlijke klachten geven. Ook jicht valt door urinezuur te verklaren, waarnaast men bijvoorbeeld ook urinezuur kristallen onder de huid heeft. Die kunnen op hun beurt weer aanleiding zijn voor aanvullende ontstekingen. Omdat het zuurgehalte met de leeftijd toeneemt, hebben voornamelijk ouderen last van ernstige reumatische klachten.

Kans om kanker te triggeren

Er bestaat een duidelijke relatie tussen kanker en zuur in het lichaam. Normaal ligt het zuurtegraad van bloed tussen de 7,2 en 7,45 pH. Indien het zuurder is – bijvoorbeeld 6,5 pH – dan kan het een teken van kanker zijn. Kanker groeit sneller door toedoen van het zuur en kan door een aanhoudend hoog zuurtegraad ook worden getriggerd. Vrije radicalen kunnen door een hoog zuurtegraad gemakkelijker lichaamscellen aantasten, waardoor ongewone celgroei wordt veroorzaakt.

Ontzuren belangrijk

Om de gevolgen van voorgaande ziekten en aandoeningen te verminderen of te vermijden is ontzuren noodzakelijk. Enerzijds kan men theeën drinken welke en vochtafdrijvend effect hebben. Naast vochtafvoer worden eveneens gifstoffen tezamen met zuren afvoeren. Denk aan brandnetel- of berkenbladthee. Anderzijds kan men aanvullend natriumbicarbonaat innemen. Door dagelijks een halve theelepel of meer (per persoon afhankelijk, waarbij behoefte met leeftijd toeneemt) via drinkwater in te nemen kunnen zuren in het lichaam beter worden geneutraliseerd. Daarmee neemt de kans af dat u op termijn een bepaalde ziekte ontwikkelt.

Let wel dat het ontzuren een methode is om de veroorzaker van meerdere ziekten of aandoeningen uit het lichaam te halen. De kans op het niet krijgen neemt toe, waarnaast de gevolgen van ziekten kunnen afnemen. Het is echter geen garantie dat men bepaalde ziekten niet krijgt, aangezien het aan vele factoren kan liggen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkram…
Vocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasVocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasDoor het ouder worden, slecht werkend lymfesysteem of eenzijdige inname van stoffen, kunnen vocht, zuren, metalen of gif…
Hals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHet hebben van kuitkramp heeft iedereen weleens. Krampen op andere plekken in het lichaam zoals de nek, hals of rugspier…
Natriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenNatriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenVanaf de geboorte bevat ons lichaam een bepaald natriumbicarbonaatgehalte, waarmee zuren via de nieren kunnen worden afg…

Eerste hulp bij voedselvergiftigingEerste hulp bij voedselvergiftigingDe vakantie begon nog wel zo leuk. Een gezellige picknick in de bergen, barbecueën, lunchen in dat zijstraatje bij 'Chez…
Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen?Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen?Blauwe nagels kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. Eén blauwe nagel duidt vaak op een bloeduitstorting onder d…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 1 december 2014:
  • http://www.kankerhoeverder.nl/zuur-en-basischalkalisch/
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Ontsteking-behandeling-symptomen-infectie.php
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.