Cathy Stam-Gestman, 29-10-2017 14:00 #6
Ik lees hier, win advies in bij je huisarts. Maar wat kan een huisarts doen? De mijne staat niet echt open voor "'altenatieve"dingen. Is er een test om dit te meten behalve PH urinestrips?
Rini, 14-05-2015 19:13 #5
Hoelang mag je natrium bicarbonaat gebruiken?
Reactie infoteur, 15-05-2015
Omdat het bij het ouder worden een gemis in het lichaam is, verbruik je ook wat je inneemt. Het is voor jezelf om uit te vinden, welke hoeveelheid je werkelijk nodig hebt. Je moet de nieren ook niet overbelasten. Zo af en toe een rustpauze is daarom aan te bevelen. Denk aan een week per maand.
M. Urse, 20-12-2014 15:37 #4
Met alle respect voor de auteur, die zijn/haar best doet om goed advies te geven, maar Ik vind het een beetje raar dat jullie (de lezers) zomaar met de biochemische processen van je lichaam beginnen knoeien op basis van het advies van een onbekende waar je niet eens de naam van kent, laat staan welke achtergrond hij/zij heeft.
Natriumbicarbonaat in het maag-darmstelsel:
In je maag(sap) zit een kleine hoeveelheid zoutzuur. Dit activeert het enzym Proteïnase (splitst eiwitten in aminozuren), DOODT BACTERIËN, stremt eiwitten (zodat de proteïnase erop kan inwerken) en blokkeert de werking van het enzym Amylase. En het zorgt uiteraard voor een zure omgeving in je maag (met pH-waarde van 2). Een zuurtegraad die je darmen niet kunnen verdragen.
Na wat kneden en inwerken zal de maag haar inhoud in kleine hoeveelheden doorgeven aan het eerste deel van de dunne darm, waar gal en alvleeskliersap worden toegevoegd. Hierin zit o.a. natriumbicarbonaat in om de spijsbrok te neutraliseren (naar een pH-waarde van 7).
Natriumbicarbonaat wordt ook wel eens 'maagzout' genoemd. Je kan het innemen als je last hebt van je maag (veelal door te veel maagsap en dus zoutzuur), en zal zoals hierboven beschreven de zuurtegraad (IN de maag) doen dalen en je maag wat kalmeren.
Maar wat gebeurt er als je consequent, zonder enige aanleiding, dagelijks de zuurtegraad in je maag doet dalen? Wat doet dit met de vertering? Met het doden van bacteriën? En heeft dit invloed op de hoeveelheid zoutzuur, slijmen en enzymen die je maag aanmaakt? M.a.w.: zal de maag die terug proberen reguleren door meer zoutzuur aan te maken? of minder slijm en enzymen? En zoja, wat gebeurt er als je er weer mee stopt, of het een keer vergeet te nemen?
Daar durf ik geen uitspraken of adviezen over te geven, in tegenstelling tot de auteur.
Ik zou echter wel adviseren om bij vragen of problemen naar je huisarts te stappen. Of op z'n minst naar de apotheker, als het over dit soort dingen gaat. M.a.w. naar iemand waarvan je de achtergrond kent, en weet dat hij/zij verstand van zaken heeft.
Martha, 13-09-2014 08:32 #3
Kun je me wat vertellen over de hoeveelheid die je kunt gebruiken en de frequentie?
Reactie infoteur, 14-09-2014
Uit de literatuur blijkt dat het aandeel natriumbicarbonaat in het lichaam per persoon kan varieren. Ook de leeftijd waarop dat de daling plaatsvindt hangt ook per individu af. Wanneer en met hoeveel dat het moet worden aangevuld valt dus niet exact aan te geven. Wat wel kan worden gezegd is dat de behoefte hieraan met het ouder worden toeneemd. Oftewel in eerste instantie kan het gaan om een theelepel opgelost in water maar later kan het gaan om een eetlepel opgelost in water. In dat opzicht is het dus voor iedere persoon aftasten welke hoeveelheid gewenst is.
Tine Badroen, 02-09-2014 02:02 #2
Zeer geachte,
Bevat natriumbicarbonaat geen zouten? voor zover heb ik begrepen dat natriumbicarbonaat een soort zout is, want ik mag helemaal geen zout gebruiken.
Hoe zit het met de nieren? Is het dan goed om het in te nemen?
hartelijk dank,
Tine
Reactie infoteur, 02-09-2014
Geachte Tine,
Indien je geen zouten mag innemen dan gaat het meestal om natriumzout oftewel keukenzout (NaCl=Natriumchloride). Natriumbicarbonaat is een zoutvorm en is aan natrium gerelateerd. Door het in te nemen wordt de invloed van zuren uitgeschakeld, oftewel het lost op. Daarvoor geldt de volgende chemische relatie: Na2CO3 + 2H+ = 2Na+ + H2O + CO2. In gevallen van nierinsufficientie moet de patient voldoende vocht binnenkrijgen. Daartoe moet juist keukenzout worden vermeden en dient men mineraalwater met natriumbicarbonaat in te nemen. Ik citeer:
"In alle situaties waarin zoutbeperking geïndiceerd is (hartdecompensatie, oedemen, hypertensie …), wordt om die reden de voorkeur gegeven aan natriumbicarbonaat."
Zie de volgende bron: http://sintmaria.be/nl/zorgaanbod/radiologie/nierinsufficientie. Overleg bij twijfel altijd met uw behandelend arts.
Nicolas Véronique, 27-11-2013 20:47 #1
In het artikel spreekt over zuiveringszout in de vorm van oplostabletten op voorschrift. Ik neem geregeld een halve theelepel natriumbicarbonaat uit de keuken. Heeft deze vorm dan niet hetzelfde effect op de zuurtegraad?
Reactie infoteur, 28-11-2013
Op zich heeft het eenzelfde effect. Toch wordt er verondersteld dat het zuiveringszout minder negatieve gevolgen heeft voor de maag. Laat u bij twijfel informeren door de huisarts.