Natriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalen

Natriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalen Vanaf de geboorte bevat ons lichaam een bepaald natriumbicarbonaatgehalte, waarmee zuren via de nieren kunnen worden afgevoerd. Tot een jaar of veertig gaat dat goed, waarna het gehalte geleidelijk aan daalt. Oftewel het zuuraandeel neemt toe, waardoor ontstekingen, kwalen, aandoeningen en ziekten kunnen worden veroorzaakt. Wat voor invloed heeft natriumbicarbonaat op het lichaam, hoe veroorzaakt het klachten en hoe kan het zuurgehalte worden verlaagd?

Natriumbicarbonaat vs. zuren


Wat doet natriumbicarbonaat?

Indien er voldoende natriumbicarbonaat voorhanden is, dan kunnen de nieren zuren effectief uit het lichaam verwijderen. De zuren worden uit het lichaam gezuiverd, waarbij het als afvalstof via de urine het lichaam verlaat. Het is dus van belang dat we voldoende natriumbicarbonaat hebben, zodat de nierfunctie afdoende wordt gestimuleerd. Zo kan er een gezonde zuurbalans in het lichaam aanwezig zijn. Indien het natriumbicarbonaatgehalte daalt dan kan er een zuurtegraad onbalans voorkomen. Oftewel de nieren hebben onvoldoende capaciteiten om zuren af te voeren, waardoor het lichaam op een andere manier hierop moet reageren.

Lichaamscompensatie bij toenemend zuurgehalte

Er zijn een drietal reacties bekend waarmee het lichaam de invloed van zuren tracht uit te schakelen. Dat zijn de volgende:
  • er wordt meer vocht vastgehouden, zodat het relatieve aandeel zuren lager is. Des te dunner de spoeling is, des te minder gevolgen kan het hebben. De persoon krijgt meer gewicht;
  • andere stoffen worden aangewend om zuren (lage pH waarde) te neutraliseren. Meest belangrijke is wel calcium, omdat het basisch is (hoge pH waarde). Het resulteert in de onttrekking van calcium aan botten, waardoor osteoporose oftewel botontkalking wordt veroorzaakt;
  • er worden kristallen van de zuren aangemaakt. Dit kan zich uiten in witte knobbeltjes of harde elementen van beperkt formaat in het lichaam. Denk aan jicht tophi, waarbij vele kristallen als verharding in de tenen of vingers voorkomen.

Ontwikkeling van ontstekingen

Een hoog zuurgehalte in het lichaam is nooit goed. Melkzuur kunnen spierpijn met kramp veroorzaken. Daarnaast ligt urinezuur aan verschillende ontstekingen ten grondslag. Denk aan slijmbeursontsteking (schouder, trochanter), pijnlijke krampen, jicht, maar ook structurele gewrichtspijn door systematische reumatische artritis. Ontstekingen kunnen daarbij van beperkte invloed tot compleet overheersend zijn. Zeker reuma kan ernstige pijnen in gewrichten veroorzaken, waarbij een vergroot synovium het gewricht onder druk zet. Daarnaast kan het meerdere vage klachten veroorzaken, welke onder onverklaarbare aandoeningen vallen.

Het krijgen van ziekten door zuren

Zuren liggen ten grondslag aan verschillende aandoeningen en ziekten. Zeker als er sprake is van chronische overlast, kan het leiden tot ernstige ontstekingen. Indien weefsel continu in aanraking komt met een hoog zuurgehalte, zullen weefseldeeltjes oftewel cellen daarop reageren. In combinatie met vrije radicalen kan het aanleiding voor verschillende vormen van kanker zijn. Doordat de kans op kwalijke aandoeningen of ziekten door zuren toeneemt, is het dus van belang om het lichaam te ontzuren.

Wie heeft er last van vs stress?

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Niet iedere persoon heeft hetzelfde natriumbicarbonaatgehalte, waarnaast ieder leven ook meer of minder spanningen kent. Is men tevreden dan zal het aandeel zuren relatief minder hoog zijn. Leeft de persoon continu in angsten of met stress, dan zal het zuurgehalte sneller toenemen. Vanaf veertig jaar neemt gemiddeld gezien het aandeel natriumbicarbonaat af, waardoor er steeds minder zuren worden afgevoerd. Oftewel op een gegeven moment blijft het aandeel zuren alsmaar toenemen, waardoor uiteenlopende klachten kunnen ontstaan. Hoeveel stress men heeft en hoe snel het gehalte daalt, bepaalt de mate van overlast door zuren.

Doorbreken van de negatieve balans

Omdat zuren zeer negatieve gevolgen kunnen hebben, is het noodzakelijk om er iets aan te doen. Niemand weet wie last van zuren krijgt. Omdat veel mensen er wel overlast van zullen hebben, is het van belang om preventieve stappen te ondernemen. Eerder ingrijpen is beter dan de consequenties van niets doen te ondergaan. Door natriumbicarbonaat (zuiveringszout) in te nemen is het lichaam beter opgewassen tegen zuren, waardoor kwalen kunnen uitblijven. Daarnaast is het verstandig om aanvullend te ontzuren. Via de afvoer van urine- en melkzuur neemt de invloed en kans op ontstekingen af. Oftewel u kunt zich langdurig beter voelen door ontzuren te stimuleren. Drink daartoe berkenbladthee of brandnetelthee (of een combinatie daarvan), zodat zuren en vastgehouden vocht via de urine het lichaam verlaten. Daarnaast geldt dat een positieve instelling en het vermijden van stress gunstig op het zuurgehalte werkt. Laat u door de huisarts en het reformhuis informeren hoe u het beste kunt ontzuren en het natriumbicarbonaatgehalte kunt aanvullen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasVocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plasDoor het ouder worden, slecht werkend lymfesysteem of eenzijdige inname van stoffen, kunnen vocht, zuren, metalen of gif…
Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkram…
Allopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kankerAllopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kankerEen hoog urinezuurgehalte komt voor bij reuma, jicht, nierstenen maar ook naar aanleiding van een chemokuur. Het kan doo…
Afnemende botmassa door osteoporoseAfnemende botmassa door osteoporoseDe ouder wordende persoon krijgt te maken met een veranderende hormonenbalans in het lichaam, waardoor osteoporose kan o…

Buteyko ademhaling tegen astmaButeyko ademhaling tegen astmaMensen met astma en andere ademhalingsproblemen slikken in het algemeen een of meerdere medicijnen om de benauwdheid op…
Welk magnesium supplement kiezen?Welk magnesium supplement kiezen?Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minde…
Bronnen en referenties
  • http://www.biomedexperts.com/Abstract.bme/8548506/Age_and_systemic_acid-base_equilibrium_analysis_of_published_data
  • http://www.alkavitae.nl/Natriumbicarbonaat
  • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
Reacties

Rini, 14-05-2015
Hoelang mag je natrium bicarbonaat gebruiken? Reactie infoteur, 15-05-2015
Omdat het bij het ouder worden een gemis in het lichaam is, verbruik je ook wat je inneemt. Het is voor jezelf om uit te vinden, welke hoeveelheid je werkelijk nodig hebt. Je moet de nieren ook niet overbelasten. Zo af en toe een rustpauze is daarom aan te bevelen. Denk aan een week per maand.

Martha, 13-09-2014
Kun je me wat vertellen over de hoeveelheid die je kunt gebruiken en de frequentie? Reactie infoteur, 14-09-2014
Uit de literatuur blijkt dat het aandeel natriumbicarbonaat in het lichaam per persoon kan varieren. Ook de leeftijd waarop dat de daling plaatsvindt hangt ook per individu af. Wanneer en met hoeveel dat het moet worden aangevuld valt dus niet exact aan te geven. Wat wel kan worden gezegd is dat de behoefte hieraan met het ouder worden toeneemd. Oftewel in eerste instantie kan het gaan om een theelepel opgelost in water maar later kan het gaan om een eetlepel opgelost in water. In dat opzicht is het dus voor iedere persoon aftasten welke hoeveelheid gewenst is.

Tine Badroen, 02-09-2014
Zeer geachte,
Bevat natriumbicarbonaat geen zouten? voor zover heb ik begrepen dat natriumbicarbonaat een soort zout is, want ik mag helemaal geen zout gebruiken.
Hoe zit het met de nieren? Is het dan goed om het in te nemen?

hartelijk dank,
Tine Reactie infoteur, 02-09-2014
Geachte Tine,
Indien je geen zouten mag innemen dan gaat het meestal om natriumzout oftewel keukenzout (NaCl=Natriumchloride). Natriumbicarbonaat is een zoutvorm en is aan natrium gerelateerd. Door het in te nemen wordt de invloed van zuren uitgeschakeld, oftewel het lost op. Daarvoor geldt de volgende chemische relatie: Na2CO3 + 2H+ = 2Na+ + H2O + CO2. In gevallen van nierinsufficientie moet de patient voldoende vocht binnenkrijgen. Daartoe moet juist keukenzout worden vermeden en dient men mineraalwater met natriumbicarbonaat in te nemen. Ik citeer:

"In alle situaties waarin zoutbeperking geïndiceerd is (hartdecompensatie, oedemen, hypertensie …), wordt om die reden de voorkeur gegeven aan natriumbicarbonaat."

Zie de volgende bron: http://sintmaria.be/nl/zorgaanbod/radiologie/nierinsufficientie. Overleg bij twijfel altijd met uw behandelend arts.

Nicolas Véronique, 27-11-2013
In het artikel spreekt over zuiveringszout in de vorm van oplostabletten op voorschrift. Ik neem geregeld een halve theelepel natriumbicarbonaat uit de keuken. Heeft deze vorm dan niet hetzelfde effect op de zuurtegraad? Reactie infoteur, 28-11-2013
Op zich heeft het eenzelfde effect. Toch wordt er verondersteld dat het zuiveringszout minder negatieve gevolgen heeft voor de maag. Laat u bij twijfel informeren door de huisarts.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.