Buteyko ademhaling tegen astma

Buteyko ademhaling tegen astma Mensen met astma en andere ademhalingsproblemen slikken in het algemeen een of meerdere medicijnen om de benauwdheid op te lossen. Op een andere manier leren ademhalen door middel van de Buteyko methode kan deze mensen echter helpen gemakkelijker adem te halen, waardoor vaak medicijnen niet meer nodig zijn. Men dient per minuut de frequentie van ademhalen van 15 tot 6 per minuut te verlagen, waarbij langer uitgeademd wordt dan ingeademd. Zodoende verandert de verhouding tussen koolzuur en zuurstof en wordt het parasympatisch systeem aangejaagd.

Algemeen

Bij Buteyko therapeuten leert men door middel van ademhalingsoefeningen de adem te optimaliseren, opdat de waarde van kooldioxide in het bloed niet te laag wordt. Deze methode voorziet in het in- en uitademen door de neus en oefeningen zijn eenvoudig aan te leren en kan overal en in iedere houding toegepast worden. Het verdient echter de voorkeur althans in het begin een en ander zittend uit te voeren, de lippen te tuiten (dan haalt men minder adem) en de rug recht te houden. Twee seconden inademen, twee tellen wachten en aan het einde van de uitademing nogmaals wachten om opnieuw in te ademen. Tenslotte wees terughoudend met het consumeren van dierlijke eiwitten en koffie.

Theorie van Buteyko

Buteyko gaat er vanuit dat een diepe ademhaling ervoor zorgt dat er teveel koolzuur aan het lichaam onttrokken wordt. Dit heeft als gevolg dat zuurstof minder goed in alle cellen in het lichaam kan komen. Het lichaam zal proberen deze uitscheiding van koolzuurgas te voorkomen door bijvoorbeeld de neus te verstoppen of door bronchiën te vernauwen. Buyteko wil dus voorkomen dat men teveel koolzuurgas kwijtraakt bij uitademing. Dit omdat koolzuurgas (kooldioxide) een belangrijke rol speelt in diverse processen in het lichaam. Zo verandert bij een tekort aan kooldioxide de activiteit van enzymen en vitaminen en de zuurgraad van het bloed.

Diep ademen en toch een tekort aan zuurstof

Tevens wordt de zuurstof slecht van onze bloedcellen gescheiden en komt moeilijk bij de cellen van de organen terecht. Er ontstaat een paradoxale situatie wanneer het bloed door een diepe ademhaling maximaal met zuurstof wordt voorzien, maar de cellen van onze organen juist een tekort aan zuurstof lijden. Hoe sterker het tekort aan zuurstof is, des te dieper gaat men ademen, waardoor het tekort aan zuurstof alleen maar toeneemt. Het lichaam compenseert dit door het bloed sneller te laten stromen, waarbij de bloeddruk toeneemt. Ook kan de neus verstopt raken, waardoor er poliepen kunnen ontstaan, de bronchiën en bloedvaten vernauwen zich. Kortom er ontstaat een slechte doorbloeding en slijmvorming, dit alles met het doel de waarde van de kooldioxide te doen stijgen. Door minder vaak en minder diep adem te halen worden deze negatieve effecten op het lichaam teniet gedaan en kunnen zelfs chronische ziekten binnen drie tot zes maanden verdwijnen.

Buteyko bij astma

Buteyko ziet astma als een verdedigingsmechanisme van het lichaam bij een verkeerde ademhaling. Astma is een wanhopige poging van het lichaam om het waardevolle koolzuurgas binnen te houden door de openingen van de uitstroom kleiner te maken. Alle astmapatiënten ademen te diep en te veel. Wanneer ze leren rustiger te ademen, verdwijnt hun astma (*).

Zo gauw mensen met astma meer gaan ademen, bijvoorbeeld bij sportuitoefening, worden de klachten van benauwdheid erger. Dit is dus volgens Buteyko te verklaren omdat men dan sneller gaat ademen en dus meer koolzuurgas kwijt raakt. Op internet zijn veel ervaringsverhalen te lezen van mensen met astma die de Buteyko methode zijn gaan volgen. Veel konden hun luchtweg-verwijdende medicijnen minderen of zelfs helemaal stoppen met de medicijnen. En vaak al binnen een redelijk korte termijn, volgens de verhalen al binnen een paar weken.

Hoe werkt de Buteyko methode?

Buteyko werkt met een controle pauze (CP). Daarbij wordt na een uitademing de adem ingehouden. Tel vervolgens het aantal seconden dat je dit vol kunt houden. Let wel op, men dient te vermijden erna heel diep te moeten inademen, maar gewoon verder te ademen (door de neus). Deze controle pauze is in het begin vaak maar tien of net iets meer seconden. Door middel van ademhalingsoefeningen wil een Buteyko therapeut bereiken dat de CP hoger wordt. Dus dat je langer de adem in kunt houden. Met dus als doel dat je meer koolzuurgas vasthoudt, opdat zuurstof beter vervoerd kan worden naar alle cellen in het lichaam. Mondademhaling wordt ook gezien als hyperventilatie, te veel ademen. Een ademhaling door de neus is dus een eerste vereiste.

Laat ook duidelijk zijn dat de Buteyko methode niet alleen werkt voor mensen met astma. Er wordt beweerd dat een optimalisatie van de ademhaling werkt voor vele verschillende (chronische) ziektes, waaronder allergieën. In Nederland is de Buteyko methode eigenlijk alleen aan te leren met behulp van een Buteyko therapeut. En deze sessies zijn behoorlijk aan de prijs. Maar wel hun geld dubbel en dwars waard als de ademhaling erdoor verbeterd en je geen medicijnen tegen astma meer nodig hebt. Wil je het zelf proberen en is je Engels redelijk goed, kijk dan eens op de volgende site, www.normalbreathing.com/learn.php. Daarop staat een berg aan informatie en tevens oefeningen om je zelf een gezondere ademhaling aan te leren. Ook zijn er in de winkel meerdere boeken te koop die uitleggen hoe je beter kan ademhalen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buteyko methodeButeyko methodeDe buteyko-methode is een relatief onbekende therapie voor het reduceren of zelfs genezen van astma, chronische hyperven…
Belang van een goede ademhalingBelang van een goede ademhalingZonder ademhaling, komt er geen zuurstof in het lichaam en ga je dood. Simpeler is het niet uit te leggen. Er is dus con…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…
Hyperventileren, hoe komt het en wat doe je eraan?Zomaar ineens uit het niets krijg je het benauwd, het gevoel of je stikt. Je gaat steeds sneller naar lucht happen en so…

Psoriasisplague, jeuk: neem Bacillinum, Ytterberium NatriumPsoriasisplague, jeuk: neem Bacillinum, Ytterberium NatriumPsoriasis is een door een auto-immuunziekte veroorzaakte huidaandoening, waarbij huidcellen te snel groeien, onvoldoende…
Natriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenNatriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenVanaf de geboorte bevat ons lichaam een bepaald natriumbicarbonaatgehalte, waarmee zuren via de nieren kunnen worden afg…
Bronnen en referenties
  • (*) http://www.buteyko-instituut.nl/Astma.html
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.