Chronische aandoening, astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met astma hebben vooral moeite met ademhalen, zijn vaak kortademig, hebben een piepend geluid bij het ademhalen of moeten vaak hoesten.

Wat is astma?

Wanneer je ademhaalt, zuig je zuurstof je longen in. In je longen wordt deze zuurstof in je bloed gestopt. Als je ademt door je neus of mond, dan gaat de lucht door buisjes (bronchiën) naar je longen. Wanneer je astma hebt gaat dat niet helemaal goed. Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen door of na lichamelijke inspanning ook benauwd worden. Dit heet 'inspannigsastma'. Heftige emoties, stress en verdriet kunnen ook voor benauwdheid zorgen. Er zijn ook prikkels waar iedereen last van zou kunnen krijgen, zoals sigarettenrook of bepaalde sterke parfum. Mensen met astma reageren hier vaak sterker op en krijgen het er benauwd van. Astma wordt daarom ook vaak veroorzaakt door allergische prikkels die iemand met astma inademt.

Voorbeelden van stoffen die astma veroorzaken zijn:

  • De huisstofmijt in huisstof
  • Huidschilfers van dieren, zoals katten, honden, cavia's, konijnen en vogels
  • Stuifmeel of pollen van soorten planten, grassen of bomen
  • Schimmelsporen

Het is daarom ook belangrijk dat als je astma hebt, je in een hygiënisch schoon huis leeft. Vooral op je eigen slaapkamer. Stofzuig elke dag en stof elke dag je slaapkamer, zodat huisstofmijt geen kans krijgt. Je zult merken dat je dan ook minder last hebt van de klachten van astma.

Astma is erfelijk. Vaak als één van de ouders astma hebben, heeft het kind 50% kans op het krijgen van astma. Als beide ouders astma hebben heeft het kind wel 70% kans op het krijgen van astma.

Veel mensen vragen zich af of je ooit nog van astma af komt. Het antwoord daarop is nee. Je kan nooit echt van astma af komen. Astma is een ziekte waarbij je al geboren wordt met de aanleg ervoor. Door de medicijnen (onstekingsremmers), kunnen de klachten zo goed als weg gaan, zodat je er zelden nog last van hebt. Maar zou je met deze medicijnen stoppen, dan komen de klachten weer terug. Vaak wordt beweerd dat kinderen over astma heen kunnen groeien. Ook dit is niet waar. Op latere leeftijd komen de klachten altijd weer terug. Er zijn dan periodes dat je er dan weer wat meer last van hebt, en dan weer wat minder. Dit is bij elk persoon verschillend.

Medicijnen voor astma

De belangrijkste medicijnen zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Helaas zijn er voor astma geen medicijnen die je helemaal beter maken, de medicijnen zorgen ervoor dat je minder last hebt van de astma. In luchtwegverwijders zit een stofje dat de spieren rondom de luchtwegen ontspant. Hierdoor kan de lucht makkelijker in en uit de longen stromen. Je kan dan gemakkelijker ademen en het gepiep zal ook een stuk minder worden en bij sommige zelfs helemaal weg gaan. Ontstekingsremmers zorgen ervoor dat de ontsteking en zwelling minder wordt. Ze maken je longen minder gevoelig voor uitlokkers die je een allergische reactie kunnen geven.
© 2013 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma: wat te doen bij een acute astma aanvalAstma: wat te doen bij een acute astma aanvalBij een astma aanval voelt men een voortdurende belemmering van een vrije ademhaling. Dit is meestal door een overgevoel…
Verschillen astma en COPDIedereen heeft wel eens van astma en COPD gehoord. Het zijn beide aandoeningen aan de luchtwegen. Wat veel mensen niet w…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…
Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk k…

Onnodige worminfectiesOnnodige worminfectiesHet is in Nederland een veel voorkomend probleem, worminfecties. Eigenlijk best wel raar, want het is vrij simpel te hel…
Mazelen: symptomen, behandeling, epidemie, inentingMazelen: symptomen, behandeling, epidemie, inentingMazelen is een virusziekte die erg besmettelijk is en samengaat met een verhoogde lichaamstemperatuur en een specifieke…
Bronnen en referenties
  • https://www.cwz.nl/specialismen/longziekten/soorten-longziekten/astma-en-allergie.html
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.