Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene patiënt heeft ook meer last van de ziekte dan de andere. Tot nu toe zijn er nog geen middelen die een astmapatiënt definitief kunnen genezen. Er zijn echter wel veel middelen op de markt die het leven van een astmapatiënt stukken makkelijker kunnen maken.

Wat is astma?

Astma is er in veel soorten en maten. Het heeft in ieder geval met de luchtwegen te maken. De spiertjes in de luchtpijp en bronchiën (vertakkingen van je luchtpijp) trekken samen, waardoor je niet goed kunt ademhalen. Een astmapatiënt kan het altijd benauwd hebben en als het ware gehandicapt zijn maar kan er ook schaatskampioen op de olympische spelen mee worden. Allergieën zijn vaak de oorzaak van astma en die zijn er in veel soorten. Een allergie is een overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Denk aan de schors van een berk, stuifmeel van planten en stof in huis.

Hoe krijg je astma?

In de meeste gevallen is astma erfelijk. Als astma in de familie zit is de kans groter dat je ook astma hebt. Astma kan je ook op latere leeftijd krijgen door een allergie. Als je te lang wordt blootgesteld aan een stof kun je er overgevoelig voor raken en dan heb je alsnog astma.

Hoe kun je de ziekte beperken?

Als je de ziekte vanaf je geboorte hebt kan je van de ziekte in ieder geval (nog niet) genezen. Het kan wel minder erg worden in de loop van je leven. Als je nog geen astma hebt kun je proberen het te voorkomen. Het is goed voor de luchtwegen om veel te bewegen en niet te roken. Belangrijk is om niet te veel met een stof in aanraking te komen. Als je tuinman bent kun je bijvoorbeeld zorgen dat je niet te veel in aanraking komt met een soort plant. Het kan namelijk zijn dat juist die plant een stof bij zich heeft waar jij niet goed tegen kunt. Als je er een paar keer mee in aanraking komt is er niks aan de hand, maar als je dag in dag uit die stof binnenkrijgt kun je er allergisch voor worden, en dan heb je astma.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Zoals gezegd, als je astma hebt kom je er nooit meer vanaf. Het kan wel minder worden. In sommige gevallen moet je inhaleren. Dan moet je poeder uit een capsule inademen waardoor je luchtwegen ruimer worden. Je kunt natuurlijk ook zorgen dat je niet in aanraking komt met de stof(fen) waarvoor je allergisch bent. Dan neem je de oorzaak weg.

Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven?

Het ligt er helemaal aan hoeveel je last hebt van astma. Vandaar dat de gevolgen van de ziekte voor iedere patiënt ook anders zijn. Het kan zijn dat je door de medicijnen langzamer groeit en dus klein bent vergeleken met je leeftijdgenoten. Ook zijn de meeste patiënten langer ziek bij bijvoorbeeld een verkoudheid dan iemand die geen astma heeft.
© 2006 - 2020 Willem, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Goed geregeld door je lichaamGoed geregeld door je lichaamJe lichaam regelt van alles zoals dat je niet ziek word, maar wat gebeurd er nog meer in je lichaam behalve ziekteafweer…
Astma: wat te doen bij een acute astma aanvalAstma: wat te doen bij een acute astma aanvalBij een astma aanval voelt men een voortdurende belemmering van een vrije ademhaling. Dit is meestal door een overgevoel…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

Wat is gehandicapt en hoe kan je met gehandicapten werken?Er zijn een heleboel dingen waardoor mensen gehandicapt zijn of zijn geworden. Dit kan gebeuren door een ongeluk, bijvoo…

Reageer op het artikel "Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Willem
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!