Het verband tussen astma en hooikoorts

Astma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaam. Het lijken twee heel verschillende aandoeningen, maar toch wordt steeds duidelijker dat ze een direct verband hebben. Mensen die astma én hooikoorts hebben krijgen namelijk vaker astma aanvallen.

Astma

Zoals gezegd is astma een aandoening van de ademhalingsorganen. Er is sprake van kortademigheid en benauwdheid, soms gepaard gaand met een piepend geluid. Deze aanvallen worden astma-aanvallen genoemd en ontstaan doordat de spieren van de bronchiën (dit zijn de luchtbuizen van de longen) krachtig samen trekken. Uitademen wordt hierdoor erg moeilijk en inademen gaat ook niet gemakkelijk meer.

2 Typen astma

1 Tot 2% van de wereld bevolking lijdt aan astma, vooral kinderen onder de 16 en ouderen boven de 65 jaar. Astma kan in 2 verschillende categorieën verdeeld worden; intrinsieke- en extrinsieke astma. Intrinsieke astma is astma waarbij een aanval geen aanwijsbare oorzaak heeft, terwijl een aanval bij extrinsieke astma vaak komt door het inademen van bepaalde stoffen, waaronder huisstofmijt of schilfers van huisdieren, maar de aanval kan ook ontstaan door een ontsteking, emotionele toestand of zware lichamelijke inspanning.

Een astma-aanval

Als door deze oorzaken, of zonder aanwijsbare reden, een astma-aanval ontstaat vernauwen de spieren in de luchtwegen zich en wordt het ademen moeilijk. Sommige patiënten hebben daarnaast bovendien last van een overproductie van slijm in de luchtwegen, waardoor dit nog moeilijker gaat. De meeste astma patiënten hebben baat bij medicijnen, maar bij aanhoudende aanvallen moet altijd de huisarts geraadpleegd worden.

Hooikoorts

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen in de lucht, die ontstaan als de bomen, het gras en de planten gaan bloeien in het voorjaar. Mensen met hooikoorts krijgen vaak jeuk in/aan de neus, het gehemelte en de ogen. Verder krijgen ze vaak waterige ogen, moeten veel niezen en hebben een snotneus. Sommige mensen krijgen bovendien hoofdpijn en moeten veel hoesten.

Het verband tussen astma en hooikoorts

Het onderzoek is nog bezig, maar het is nu al duidelijk dat mensen die zowel astma als hooikoorts hebben vaker last hebben van astma-aanvallen dan mensen die maar één van beide hebben.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…

Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Knokkelkoorts en vakantieKnokkelkoorts en vakantieKnokkelkoorts is een zeer ernstige tropische infectieziekte die in toenemende mate in de wereld voorkomt en in Brazilië…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.