Meer over menstruatiepijn

Vooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te maken; menstruatiepijn. Bij iedereen is het anders, bij de één erger dan bij de ander, maar het is altijd vervelend als je er last van hebt. Daarom in dit artikel meer over menstruatiepijn.

De menstruatie

Menstruatie wordt ook wel ongesteldheid genoemd. Ongeveer één keer in de vier weken wordt een vrouw ongesteld. Maar hier gaat nog een heel proces aan vooraf. Onder invloed van hormonen komt er een eitje vrij uit de eierstokken. Deze hormonen zorgen er ook voor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt, zodat een eventueel bevrucht eitje kan innestelen (dan is er sprake van een zwangerschap). Is het eitje niet bevrucht, dan laat het slijmvlies los en komt het met bloed via de vagina naar buiten. Dit is de menstruatie. Om het baarmoederslijmvlies naar buiten te laten komen trekt de baarmoeder samen onder invloed van het hormoon Prostaglandine. Na de menstruatie, die gemiddeld 3 tot 7 dagen kan duren, begint het hele proces weer opnieuw en wordt er dus weel slijmvlies in de baarmoeder van de vrouw opgebouwd.

Een meisje wordt meestal tussen haar tiende en vijftiende levensjaar voor het eerst ongesteld, deze eerste menstruatie wordt ook wel de menarche genoemd. Vanaf dan is een meisje vruchtbaar en kan ze zwanger worden.

Klachten bij menstruatie

Veel vrouwen hebben last van menstruatiepijn, met name tienermeisjes. Deze pijn kan zowel voor als tijdens de menstruatie optreden en kan zich op de volgende manieren uiten;
  • Krampen in de onderbuik,
  • Hoofdpijn,
  • Misselijkheid,
  • Pijnlijke borsten,
  • Opgeblazen gevoel,
  • Moeheid,
  • Duizeligheid,
  • Diarree,
  • Pijn in de rug,
  • Pijn in de benen.

Al deze dingen ontstaan onder invloed van de hormonen bij de menstruatie. De krampen of steken in de onderbuik ontstaan door het hormoon Prostaglandine, waar ik al eerder over verteld heb. Onder invloed van dit hormoon trekt de baarmoeder samen, wat voor pijn kan zorgen. De pijn staat niet in verband met de hoeveelheid bloed die een vrouw verliest. Iemand met veel bloedverlies kan bijna geen pijn hebben, terwijl iemand die bij na geen bloed verliest kan vergaan van de pijn.

Schommelende hormoonspiegel

De schommeling van de hoeveelheid hormonen die in het lichaam van de vrouw aangemaakt worden kan ook zorgen voor wisselende emoties. Veel vrouwen worden, vlak voordat ze ongesteld worden, gauwer verdrietig of geïrriteerd.

Verhelpen van menstruatiepijn

Pijn bij het ongesteld zijn kan heel vervelend zijn, maar het kan geen kwaad. Er zijn een aantal dingen die een vrouw kan doen als ze last van de pijn heeft;
  • Zorg voor rust en ontspanning,
  • Doe ontspannende oefeningen of masseer je rug,
  • Neem een pijnstiller (paracetamol werkt goed, maar Aleve Feminax werkt beter!),
  • Ga lekker met een warme kruik op je rug/buik in bed liggen.

Als de pijn niet te verdragen is, je nooit pijn hebt gehad en nu wel of de pijn voelt anders aan dan gewoonlijk dan kun je naar je huisarts toegaan om te kijken wat er aan de hand is.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en toch ongesteld?Zwanger en toch ongesteld?De menstruatie is een bloeding welke optreedt als je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je, indien je zwanger bent, ni…
Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Veel vrouwen hebben last van pijn tijdens de menstruatie, waarbij de klachten vaak tijdens de eerste dagen van de ongest…
Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…

Pas op voor de malariamug!Pas op voor de malariamug!Malaria is een ziekte uit verre, hete landen, zo wordt vaak gezegd. En dan met name de bosachtige gebieden in Afrika en…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Reacties

Manon, 08-02-2010
Ik heb dat probleem ook.
ik ben nu pas 1 jaar ongesteld.
en ik heb ook erg last van mijn boven benen, rug, en buik, ook de ingang van mijn vagina doet dan pijn.
ik mag van me ouders alleen maar 2 asprenes op een dag hebben,
daarom mag ik dan s avonds 1 asprine en een kruik voor op me buik te leggen.
wat kan ik doen? Reactie infoteur, 08-02-2010
Hoi Manon

Wat vervelend dat jij daar ook last van hebt, zeg! Ik raad je aan Aleve Feminax te kopen bij de drogist. Laat je daar goed over informeren en lees de bijsluiter door, samen met je ouders. Veel vrouwen hebben hier baad bij!


Sterkte,
Groetjes Lobke

Marloes, 04-11-2007
Hallo,
Afgelopen dinsdag was de 1e dag van mijn menstruatie welke erg licht was, geen stolsels, alleen helder rood bloed.
Het stopte na 3 dagen, maar ik hou nog steeds pijnlijke borsten en een menstruatie -achtig gevoel in de buik.
Kan ik zwanger zijn? Ik ben niet misselijk en niet extreem moe.

met vr. gr. Marloes Reactie infoteur, 05-11-2007
Hoi Marloes,

Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent, maar volgens mij is het zo dat als je nog redelijk jong bent en in de puberteit of er net na, dat het wel normaal is als je zo'n korte menstruatie hebt.
Ik denk niet dat je zwanger bent, dan zou je namelijk helemaal geen menstruatie gehad hebben. Maar als je er onzeker over bent zou ik je zeker aanraden even naar de huisarts te gaan.

Succes en sterkte!
Lobke

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.