Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?
Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk kan ademhalen. Astma valt niet te genezen maar wel te behandelen met medicatie. In dit artikel iets over de verschillende soorten medicijnen tegen astma.
Wat is astma?
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Met de luchtwegen bedoelen we eigenlijk de lagere luchtwegen. Dit zijn de longen. De slijmvliezen in de longen raken geïrriteerd door prikkels en zwellen op. Tevens raken de spiertjes van de longen verkrampt. De slijmvliezen maken veel meer vocht aan dan in een normale situatie waardoor de ingang voor de lucht kleiner wordt. Hierdoor kan er moeilijker adem worden gehaald. Dit gaat dan vaak gepaard met hoesten en piepen.
Voorkomen van klachten
Astma is in zijn geheel niet te voorkomen, omdat het
ongeneeslijk is. Toch zijn er een aantal manieren om de klachten van astma te verminderen of gedeeltelijk te voorkomen. Zo kunt u proberen huisstofmijt tegen te gaan, te ventileren, niet te roken en geen huisdieren te nemen die zorgen voor allergieën. Ook een gezonde levensstijl is belangrijk. Voldoende bewegen en sporten is goed voor de longen en de longinhoud.
Medicatie kan astma evenwel tegengaan.
Medicijnen voor astma
Er zijn drie hoofdtypes medicijnen tegen astma. Dit zijn
ontstekingsremmers,
luchtwegverwijders en
combinatiemedicijnen. De ontstekingsremmers gaan de ontsteking van de longen tegen. Deze bieden geen directe verlichting maar verlichting op de lange termijn. Dan zijn er nog luchtwegverwijders. Deze zorgen dat de spiertjes van de luchtwegen verslappen. Hierdoor kunt u weer beter ademhalen. Dit medicijn biedt daarom ook een bijna directe verlichting en is ideaal voor inspanningsastma. De combinatiemedicijnen – het woord zegt het al – verwijden de luchtwegen en gaan de ontsteking van de luchtwegen tegen.
Ontstekingsremmers
Ontstekingsremmers werken pas wanneer ze voor een langere tijd elke dag gebruikt worden. Wanneer u plotseling stopt met het nemen van de ontstekingsremmers, zal de astma zo de kop weer op kunnen steken. Ontstekingsremmers zijn er in twee vormen. Ze zijn te
inhaleren en ze zijn
oraal in te nemen. Meestal wordt de inhalatietechniek gebruikt. De orale ontstekingsremmers zijn alleen nodig bij een heftige benauwdheid.
Luchtwegverwijders
De
luchtwegverwijders werken op korte termijn, ze gaan een astma-aanval direct tegen. Dit is echter wel een tijdelijk effect. De eigenlijke oorzaak, de ontsteking van de longen, wordt niet tegen gegaan zoals bij ontstekingsremmers. Wanneer erg vaak een luchtwegverwijder wordt gebruikt is het beter ontstekingsremmers te gebruiken. Ook luchtwegverwijders zijn er in twee soorten:
langwerkende en
kortwerkende. De kortwerkende luchtwegverwijders zijn erg geschikt bij een hevige astma-aanval. Ze geven directe verlichting. Hierna werkt het medicijn 4 tot 6 uren lang. De langwerkende luchtwegverwijder verwijdt ook de luchtwegen maar gaat daarnaast de slijmvorming in de luchtwegen ook tegen.
Alternatieven
Wanneer luchtwegverwijders, ontstekingsremmers of combinatiemiddelen niet helpen zijn er nog andere opties. Dit is bijvoorbeeld de astmapil of corticosteroïd-tabletten. Een nieuw soort medicijn
Xolair genaamd, is een injectie van corticosteroïden. Ook bestaan er nog andere mogelijkheden. Dit is voor iedereen verschillend en in overleg met een arts passend voor een situatie. Daarnaast zijn er nog medicijnen die kunnen voorkomen dat een astma-aanval uitgelokt wordt. Dit kunnen anti-allergiemiddelen (
anti-histamine),
antibiotica of een
griepprik zijn. Een prik tegen griep kan erg belangrijk zijn. Mensen met astma krijgen bij griep vaak hevige astma-aanvallen.
Ontstekingsremmers | Combinatiemiddelen van een ontstekingsremmer en een langwerkende luchtwegverwijder | Kortwerkende luchtwegverwijders | Combinatiemiddelen van ipratropium met een andere luchtwegverwijder |
Beclometason (Beclometason en Qvar), Budesonide (Budesonide en Pulmicort), Fluticason (Flixotide) en Ciclesonide (Alvesco). | Salmeterol/Fluticason (Seretide), Formoterol/Budesonide (Symbicort) en Formoterol/Beclomethason (Foster) | Salbutamol (Airomir, Ventolin, Salbutamol), Terbutaline (Bricanyl), Ipratropium (Atrovent, Ipratropium, Ipraxa). | Fenoterol/Ipratropium (Berodual), Salbutamol/Ipratropium (Combivent, Ipramol, Ipratropium/Salbutamol FNA) |