De symptonen en de behandeling van astma

De symptonen en de behandeling van astma Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen dat leidt tot een overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen. Een astma-aanval kan ontstaan bij inademing van prikkelende stoffen zoals pollen, uitwerpselen van de huisstofmijt, of irriterende stoffen zoals rookdeeltjes, stofdeeltjes, Astma kan verergeren na een inspanning of contact met koude of mistige lucht. Vaak heeft men dan ook een ontsteking van de neus of de sinussen.

Symptomen

De meest opvallende klachten van astma zijn hoesten, kortademigheid en moeilijk of piepend ademhalen. Ze hebben ook een benauwd gevoel, omdat de lucht in de longen te weinig wordt ververst. Veel astmapatiënten hebben ook last van allergieën.

Oorzaken

De echte oorzaak is nog niet bekend, maar er zijn wel factoren die de kans op astma vergroten zoals wanneer je familie bent van een astmapatiënt, kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hadden en kinderen waarvan de moeder rookte tijdens haar zwangerschap.

Diagnose

De diagnose van astma gebeurt hoofdzakelijk op basis van de klachten en van gerichte vragen van de arts. Daarna worden er een aantal testen gedaan die de ademhalingsproblemen moeten bevestigen. Men laat u een product inademen om te zien of de luchtwegen vergroten.

Behandeling

Men kan astma niet genezen, maar er zijn wel verschillende soorten medicijnen die helpen om het astma onder controle te houden. De belangrijkste medicijnen zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Ontstekingsremmers bestrijden de ontsteking in de luchtwegen. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de luchtwegen groter worden. Luchtwegverwijders helpen ook bij inspanningsastma tegen kortademigheid. Het is ook belangrijk voor astma patiënten om niet te roken of mee te roken te vermijden, veel aan sport te doen en gezond te eten.

Inhalatietechnieken

Geneesmiddelen tegen astma worden ingeademend. Daarvoor zijn speciale inhalatoren zodat het middel voldoende diep in de longen kan komen. Het is ook heel erg belangrijk de inhalator correct te gebruiken en ervoor te zorgen dat het middel in de longen komt en niet in de mond, want dan heeft dat geen effect. Er zijn vier soorten inhalatoren:

  • Poederinhalator : het medicijn dat je inademt is een poeder. Met een poederinhalator kun je bijna alle ontstekingsremmers en luchtverwijders inademen.
  • Verstuiver : de verstuiver bestaat uit een spuitbusje en een houder. Met het spuitbusje kan je precies een pufje medicijn innemen.
  • Verstuivers met een inhalatiekamer : Om het gebruik van een verstuiver makkelijker te maken, kun je ook een inhalatiekamer gebruiken.
  • Vernevelaar : een medicijnoplossing wordt door een elektrisch apparaat omgezet in een nevel, waardoor deze makkelijk en goed te inhaleren is.

Bijwerkingen

Gelukkig zijn de bijwerkingen van de moderne astmamedicijnen meestal licht en tijdelijk. Van luchtverwijders kun je, zeker wanneer je deze maar net neemt, wel eens trillende handen krijgen. Ze geven u soms ook een nerveus gevoel met soms hartkloppingen. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en gaan voorbij als je het vaker hebt gebruikt. De ontstekingsremmers hebben weinig bijwerkingen. Sommige mensen worden hees of hebben last van een schimmelinfectie in de mond of in de keel na het gebruik van de inhalator. Om dit te verminderen wordt er gevraagd om ma het gebruik van de inhalator de mond te spoelen.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…

Vleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesboom (myoom): symptomen, oorzaak en behandelingVleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder. Vleesbomen komen vaak voor tijdens de vruchtbare jaren van de v…
Het ontstaan van baarmoederkankerHet ontstaan van baarmoederkankerBaarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Baarmoederkanker kan leiden t…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.