Het ontstaan van baarmoederkanker

Het ontstaan van baarmoederkanker Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Baarmoederkanker kan leiden tot onregelmatig bloedverlies of bloedverlies na de menopauze. De ziekte komst het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en de 80 jaar. Het komt maar heel weinig voor bij een jongere leeftijd. De behandeling van baarmoederkanker is afhankelijk van hoever de kanker al gevorderd is.

Ontstaan

Over het ontstaan van baarmoederkanker is eigenlijk weinig bekend. De ziekte komst het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en de 80 jaar. Het komt maar heel weinig voor bij een jongere leeftijd. Er zijn wel een aantal omstandigheden waarbij dat de kans groter blijkt te zijn, namelijk wanneer er lange tijd hoge waarden van het hormoon oestrogeen in het bloed zit. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Laat in de overgang komen ( later dan 52 jaar).
 • Geen kinderen hebben gekregen.
 • Overgewicht.
 • Gezwel van de eierstok dat oestrogeen maakt.

Ook draagsters van het HNPCC gen hebben een verhoogde kans om baarmoederkanker te krijgen. Vrouwen die een medicijn nemen tegen borstkanker, daar is de kans drie keer zo hoog.

Klachten

De belangrijkste klacht bij baarmoederkanker is vaginaal bloedverlies of een bruinkleurige afscheiding na de overgang. Ook onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties door kan erop wijzen. Er kan ook een andere oorzaak bestaan voor het bloedverlies zoals onder andere afwijkingen van de baarmoederhals, de schede, de schaamlippen, Klachten zoals moeheid, vermagering en buikpijn kunnen ook wijzen op baarmoederkanker, maar dat zijn minder duidelijke symptomen. Meestal worden deze klachten pas duidelijk in een later stadium.

Stadia

 • Stadium 1: De kanker zit alleen in de baarmoeder, waarbij wordt gekeken of de kanker zich alleen in het slijmvlies bevindt of ook in de spierlaag van de baarmoeder.
 • Stadium 2: De kanker is doorgegroeid tot in de baarmoederhals, maar niet buiten de baarmoeder.
 • Stadium 3: Er is een uitzaaiing tot buiten de baarmoeder, maar nog binnen het kleine bekken. Dat wil zeggen: in de directe omgeving van de baarmoeder, bijvoorbeeld naar de eierstokken, de vagina of de lymfeklieren in de buik.
 • Stadium 4: De kanker is uitgezaaid buiten het kleine bekken of is uitgezaaid naar de blaas of naar de endeldarm of ergens in de buikholte. Er kunnen ook uitzaaiingen zijn naar andere organen zoals bijvoorbeeld in de longen of de botten.

Behandeling

 • De behandeling van stadium 1 bestaat uit een operatie waarbij de baarmoeder, de eierstokken, de eileiders worden weggenomen en zo nodig ook de lymfeklieren in de buik.
 • Die van stadium 2 bestaat uit een operatie waarbij de baarmoeder, het weefsel rond de baarmoeder, de eierstokken, de eileiders en de lymfeklieren in de buik worden verwijderd.
 • De behandeling van stadium 3 houdt in dat de gynaecoloog probeert om de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken weg te nemen door een operatie samen met de lymfeklieren in de buikholte. Als dit om technische redenen niet lukt, raadt men u aan om een bestraling te ondergaan, uitwendig via de buik en als dat nodig is gecombineerd met een inwendige bestraling via de schede. Hierbij wordt onder verdoving een radioactieve bron in de schede gestoken. Wanneer de kanker door deze bestraling kleiner is geworden, kan de gynaecoloog u aanraden de operatie nog eens uit te voeren en zo nogmaals proberen de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken te verwijderen.
 • De behandeling van stadium 4 bestaat uit chemotherapie of het nemen van hormonen. Om uw eventuele klachten te verminderen, zoals bijvoorbeeld veel bloedverlies, kan de gynaecoloog voorstellen om een operatie uit te voeren en de baarmoeder en de eierstokken te verwijderen of een bestraling om het bloedverlies te doen stoppen.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praten over kankerPraten over kankerEr zijn veel vormen van kanker. In principe kan kanker in ieder orgaan of lichaamsdeel voorkomen, zelfs in het bloed of…

De symptonen en de behandeling van astmaDe symptonen en de behandeling van astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen dat leidt tot een overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen. Een…
Nierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking of Pyelonefritis is een ontsteking van de nieren en is een nieraandoening die vrij vaak voorkomt. H…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.