Praten over kanker
Er zijn veel vormen van kanker. In principe kan kanker in ieder orgaan of lichaamsdeel voorkomen, zelfs in het bloed of in de hersenen. De benaming voor de vorm van kanker heeft te maken met waar de kanker zich bevindt. Bloedkanker wordt ook wel leukemie genoemd. Verder kennen we strottenhoofdkanker, baarmoederkanker, borstkanker, darmkanker, keelkanker, hersentumor en zo zijn er (helaas) nog veel meer soorten kanker. Kanker kan behandeld worden middels bestraling/ radiotherapie, chemotherapie, operatie of andere medicijnen.
Diagnose kanker
Wanneer je de diagnose kanker krijgt, heb je vaak het gevoel alsof je wereld ineenstort. Soms zie je de zin van het leven niet meer en in gedachte neem je al afscheid. Afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt, is kanker goed te behandelen. Hoe eerder men erbij is, hoe beter de behandeling is. Helaas is het bij kanker wel vaak het geval, dat je er vrij laat achter komt,. Dit komt omdat kanker in eerste instantie geen pijn veroorzaakt. Pas in een later stadium worden de ongemakken duidelijker.
Toch zijn er wel een aantal dingen die kunnen verraden dat er kanker aanwezig is. Zoals plotselinge hoofdpijn, bloedverlies uit organen (maag, darm, baarmoeder, mond), vreemde plekken op de huid, het niet genezen van wonden, gewichtsverlies zonder oorzaak. Vertrouw je iets niet, ga dan langs de (huis)arts, liever eenmaal te veel dan te weinig.
Behandelingen
De behandelingen van kanker kunnen verschillend zijn. Middels een operatie kan de tumor worden weggenomen. De operatie kan variëren van een lichte operatie onder plaatselijke verdoving, tot een zware operatie onder narcose. Welke operatie nodig is, hangt af van het feit in welk stadium de kanker zich bevindt. Ook uitzaaiingen kunnen operatief behandeld worden. Ook dit is weer afhankelijk van de plaats waar deze zich bevindt. Chemotherapie zijn medicijnen die bestaan uit chemische (synthetische) stoffen en doodt de celdeling. Kankercellen kunnen zo niet meer groeien en vermeerderen. Chemotherapie wordt vaak voor een operatie gegeven of ter verzachting wanneer genezing niet meer mogelijk is. Een nadeel van chemotherapie is dat het niet alleen de kankercellen aantast, maar ook de eigen lichaamscellen. Gelukkig herstellen de eigen lichaamscellen zich weer, maar er kunnen wel tijdelijk klachten optreden zoals ernstige misselijkheid met overgeven, haaruitval, vermagering etc. Deze klachten verdwijnen uiteindelijk weer nadat de chemotherapie is gestaakt.
Een andere behandeling is bestraling of radiotherapie. Dit gebeurt met radioactief materiaal en wordt op de tumor gericht. Deze sterft vervolgens af. Bestraling wordt vaak in combinatie met een operatie gedaan of wanneer genezing niet meer mogelijk is. Ook bij bestraling kunnen bijwerkingen voorkomen die van tijdelijke aard zijn.
Overlevingskans
De kans op overleven van kanker is afhankelijk van het soort kanker, de conditie van de patiënt en het stadium waarin de kanker zich bevindt. Er wordt gesproken van een vijfjaarsoverleving, dit wil zeggen het aantal mensen dat na vijf jaar nog in leven is. Zo is de overleving bij baarmoederkanker na vijf jaar ruim 90 procent bij vroegtijdige ontdekking, en 10 procent na late ontdekking.
Borstkanker: Bij vroegtijdige ontdekking: 80-95% en in een later stadium: 70-80%. Bij longkanker leeft gemiddeld 50 procent nog na vijf jaar.
Het is moeilijk om aan te geven wat de overlevingskans is. Men gaat uit van gemiddelde cijfers. Een en ander is afhankelijk van verschillende factoren zoals eerder aangegeven. Het is belangrijk om niet vast te gaan houden aan dit soort cijfers, omdat iedere patiënt anders is. De cijfers geven absoluut geen garantie op de overlevingskans: deze kan best meer of, in slechtere omstandigheden, minder bedragen.
Praten over kanker
Wanneer je kanker hebt, gaat er een hele hoop door je heen. Je wilt weten wat je overlevingskansen zijn of, wanneer de kanker pas heel laat ontdekt is, wil je weten hoe je het minste pijn kunt hebben. Hoewel je nu natuurlijk op het internet zit, wordt het afgeraden om het hele internet af te gaan struinen naar informatie. Helaas staan vaak alleen de horrorverhalen op het internet, terwijl het ook heel vaal goed gaat. Mensen willen alleen datgene kwijt wat ze aan heeft gegrepen, wanneer het goed gaat hoor je ze niet meer.
Het is wel goed om een forum op te zoeken waar je lotgenoten kunt vinden. Er zijn ook praatgroepen, vraag je arts ernaar. Praat er wel over, want alleen kun je het soms allemaal niet verwerken. Het is heel veel wat op je afkomt.