Kanker: de eerste symptomen

Het is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de kanker nog geen tijd heeft gehad om zich uit te breiden of uit te zaaien. Maar hoe kom je erachter dat je kanker hebt? Er zijn een aantal vroege symptomen die op kanker kunnen wijzen. Als je een van deze symptomen herkend is het verstandig om snel naar een dokter te gaan, en te laten onderzoeken of je misschien kanker hebt.

Wie lopen een hoger risico op kanker?

Kanker is een ziekte die voorkomt in alle lagen van onze samenleving. Hoewel je levensstijl en leeftijd een grote rol spelen, kan iedereen kanker krijgen, en het is daarom erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de vroege symptomen van de ziekte. Mensen die een verhoogd risico op kanker lopen zijn:
  • 55 plussers
  • Rokers
  • Mensen met obesitas
  • Mensen met een erfelijke aanleg voor kanker

De eerste symptomen van kanker

De klachten zijn in het begin vaak moeilijk te herkennen, en daarom gaan mensen te laat naar de huisarts. Hieronder vindt u een aantal klachten die symptomen kunnen zijn van kanker:
  • (Plotseling) gewichtsverlies
  • Schilferige plekjes op de huid
  • Bobbeltjes op of onder de huid
  • Vaginaal bloedverlies (ongewoon)
  • Veranderingen in de stoelgang
  • Urinewegproblemen of problemen/pijn bij het plassen
  • Blijvende hoest/heesheid (eventueel met bloed of slijm)
  • Nieuwe of veranderende pigmentvlekken

Wanneer ga je naar de huisarts?

Deze symptomen hoeven natuurlijk niet per definitie op kanker te wijzen. Als vuistregel kun je gebruiken dat je bij een symptoom dat na vier weken niet weg is, je naar de dokter moet gaan. Bij sommige ernstigere symptomen is het belangrijk dat je eerder (binnen een week) naar de dokter gaat.

Als je na vier weken nog last hebt van blijvende heesheid of hoest, slikproblemen, schilferige plekjes/bobbeltjes op de huid, problemen bij het plassen, gewichtsverlies of vermoeidheid, moet je naar de dokter gaan.

Als je last hebt van veranderende pigmentvlekken, knobbeltjes op de huid, vaginaal bloedverlies of veranderingen in de stoelgang, is het raadzaam om binnen een week naar de dokter te gaan.
© 2009 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Symptomen kanker: Wat zijn belangrijke tekenen en klachten?Kanker is een levensbedreigende ziekte en het is dan ook echt van belang om zelf waakzaam te zijn op tekenen, die er op…
Kanker: alarmsignalen herkennenKanker is één van de meest gevreesde ziektes en het vroeg ontdekken is cruciaal voor een (goede) genezing. Toch blijkt,…
Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingKnobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingHet voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje de…

Slapeloosheid: Wat doe je als je alles al hebt geprobeerd?Advies bij slapeloosheid wordt zo makkelijk gegeven. Drink wat warme melk voor het slapengaan. Koop een ander kussen. Te…
Vulvakanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseVulvakanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseVulvakanker is een kwaadaardig gezwel of tumor aan de buitenkant van de vrouwelijke geslachtsorganen. symptomen van vulv…
Jaspervg (36 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.