Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikking

Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikking Het voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje denken veel mensen meteen aan kanker. Maar de oorzaak van een bobbel onder de arm is niet altijd zo ernstig. Vaak gaat het om een verdikte klier als reactie op een ontsteking. De lymfeklieren kunnen dan opzwellen om later weer vanzelf hun normale grootte te verkrijgen. Toch mag bij een knobbeltje in de oksel geen enkele oorzaak uitgesloten worden, zeker niet wanneer er bijkomende symptomen worden waargenomen, zoals bijvoorbeeld koorts of pijn aan de okselbult. Ook kanker kan een mogelijke boosdoener zijn van een knobbel in de oksel. Hoe ernstig moet je zo een okselbultje nemen en wat kan je eraan doen? Het stellen van enkele vragen door een arts kan helpen om een eerste inschatting te maken van het mogelijk problematische karakter van een bobbel onder de arm.

Knobbeltje oksel

Als je iets ongewoons voelt in de oksel, dan kan dat bijvoorbeeld een knobbeltje of een verdikking zijn. Deze knobbel is een soort van bult die zich in de oksel nestelt en mogelijk pijn kan doen. Of het knobbeltje een symptoom is van een ernstig probleem of voorbijgaand is, moet het medisch onderzoek uitwijzen. Toch kan je aan de hand van bepaalde criteria al nagaan hoe ernstig je het knobbeltje onder je arm moet nemen.

Oorzaken bult onder de arm

In de meeste gevallen is een verdikking onder de oksel een teken van een onschuldig probleem. Ons lichaam bezit heel wat klieren en deze zijn op sommige plekken heel geconcentreerd. Voorbeelden van die plekken zijn de hals, het borstbeen, de buik en de oksel. De lymfeklieren in het lichaam zorgen voor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Is een van die lymfeklieren verstopt, dan wijst dat in de meeste gevallen op een verwerking van de bacteriën van een ontsteking. Ook kan een verdikking of een gezwollen plek onder de oksel het gevolg zijn van een allergische reactie.

Lymfeklieren in "overdrive"

Gezwollen klieren

In je lymfeklieren bevinden zich witte bloedlichaampjes die volop actief zijn in het verwerkingsproces van afvalstoffen. Bij deze activiteit zullen de witte bloedlichaampjes opzwellen waardoor ook de klier verdikt en waardoor je het hele proces opmerkt onder de vorm van een bultje. Dat bultje kan de grootte hebben van een erwt en gevoelig of pijnlijk zijn.

Genezing

Maar in dit geval is een verdikking onder de oksel dus een teken dat je klieren hard aan het werken zijn om te herstellen van een ontsteking of allergische reactie. Je kan zeggen dat ze in "overdrive" zitten om je lichaam te helen van de overbodige afvalstoffen. De klieren zijn dus heel actief in het genezingsproces van het lichaam.

Verdwijning okselknobbeltje

In de meeste gevallen zal het okselknobbeltje dan ook vanzelf voorbijgaan wanneer de witte bloedlichaampjes in de lymfeklier de afvalstoffen helemaal verwerkt hebben. Dit kan enkele dagen of weken duren, maar over het algemeen neemt men aan dat je er na vier weken vanaf moet zijn. Heb je na vier weken nog steeds een knobbeltje onder de oksel, raadpleeg voor alle zekerheid dan best een arts.

Vragen bij okselverdikking

Bij een bultje onder de oksel zal de arts in de eerste plaats enkele factoren nagaan die hem belangrijke informatie moeten opleveren, zoals:
 • Doet het knobbeltje pijn?
 • Hoe lang heb je het knobbeltje al?
 • Voelt het knobbeltje erg hard aan?
 • Is het knobbeltje kleiner geworden of groter?
 • Zijn er symptomen die zijn opgetreden sinds het ontstaan van het okselbultje?

Bijkomende symptomen

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen zal de arts al een goed beeld krijgen van de ernst van de situatie. Hoe langer het knobbeltje aanwezig is, hoe groter de kans op een ernstiger aandoening. Hetzelfde geldt voor bijkomende symptomen die kunnen wijzen op een dieperliggende oorzaak:
 • koorts
 • lusteloosheid
 • snelle vermoeidheid
 • opvallend gewichtsverlies

Okselknobbel en kanker

Zeldzaam

Kanker is vaak het eerste waar een mens aan denkt wanneer er plots een knobbeltje of een bultje onder arm of aan de oksel wordt waargenomen. Een hard aanvoelende, snel groeiende bult kan te maken hebben met een tumor. Toch is kanker als oorzaak vrij zeldzaam bij een okselbult en zal de verdikking in de meeste gevallen na verloop van tijd weer verdwijnen.

Scan

Maar treden er ernstige symptomen op, dan is het zeker aangeraden om aan alle mogelijkheden te denken. Specifiek onderzoek zal kunnen aantonen of er aanwijzingen zijn van kanker of niet. Doorgaans zal de arts de gezwollen klieren in de buurt van de plek onderzoeken en mogelijk zal er ook een uitgebreide scan gemaakt worden om te kijken of er sprake is van eventuele kankergezwellen (bv. borstkanker). Er kan ook een biopsie uitgevoerd worden waarbij weefsel wordt weggenomen en in het medisch laboratorium onderzocht.

Behandeling okselbult

Pijnstillende gel

Heb je veel last van het bobbeltje onder de oksel dan kan je plaatselijk een verzachtende huidcrème of gel aanbrengen. Dit kan een crème of gel voor de gevoelige huid zijn, of een gel die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt. Het voordeel van een gel of crème is dat deze heel plaatselijk inwerken op de getroffen plek en dat je relatief snel resultaat kan zien.
Enkele voorbeelden van gels die pijnstillend en ontstekingsremmend werken:
 • Pro Fit Ibuprofen Gel
 • Voltaren Emulgel (diclofenac)

Pijnstiller

Naast een gel of crème die de pijn verzacht kan je ook kiezen voor een klassieke pijnstiller om de pijn en het ongemak te verzachten. Wanneer het bultje pijnlijk en gevoelig is kan een pijnstiller helpen om 's nachts beter te slapen. Bieden deze behandelingsmogelijkheden geen soelaas en blijkt het bobbeltje hardnekkig te zijn, consulteer dan een arts.
Enkele voorbeelden van pijnstillers:
 • Finimal
 • Nurofen
 • Paracetamol

Medisch

Is de okselbult ernstig en ligt kanker aan de oorzaak van het probleem, dan zal een dringende medische behandeling vereist zijn. Zowel chemotherapie, radiotherapie als operatieve verwijdering van de bobbel behoren hierbij tot de behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder okselBultje onder oksel: oorzaken bult of zwelling onder okselEen bultje onder de oksel is een courante klacht. Een onderhuids bultje onder de oksel wijst meestal op een vergrote lym…
Zwelling of knobbel in de okselZwelling of knobbel in de okselDe oksels behoren niet bobbelig of onregelmatig aan te voelen. Soms is er een knobbel of zwelling voelbaar. Je kunt deze…
Knobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselKnobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselLast van een zwelling, bultje of knobbeltje onder de oksel? Een zwelling, verheven plek, grote bult, pukkel of onderhuid…
Bult achter oor, in hals of knobbeltje in nek, lies of okselBult achter oor, in hals of knobbeltje in nek, lies of okselIk heb een bult achter mijn oor, in mijn hals of ik heb een (al dan niet pijnlijk) knobbeltje in mijn nek, lies of oksel…

Naar de dokter met rugpijnNaar de dokter met rugpijnBijna iedereen maakt wel eens een periode mee van rugpijn, vooral onderin de rug. Dit kan het dagelijkse leven behoorlij…
Ademhalingsstoornissen Kussmaul-ademhalingAdemhalingsstoornissen Kussmaul-ademhalingWie de Kussmaul-ademhaling bij iemand waarneemt, dat geldt met name voor de leek, weet intuïtief dat er iets ernstigs aa…
Bronnen en referenties
 • http://www.dokter.nl/forum/lymfomen/87022-bult-onder-oksel-kanker
 • https://www.kwfklachtadvies.nl/content.aspx?pageID=56
 • http://opgezetteklieren.nl/oksel/ (bronnen geraadpleegd op 29/01/2016)
Reacties

Rensrohde1 (infoteur), 02-01-2019 #9
Hi, 3 weken geleden heb ik 2 vaccinaties gekregen (waaronder levend vaccin: Rabiës). Dag erna 2 knobbels onder de oksel die veel pijn deden. Naar de huisarts gegaan en zij gaf aan dat het door de vaccinaties kwam en na 10 dagen moest terugkomen als ze er nog zaten. Wederom geweest, weer gaf ze aan dat ik me geen zorgen hoefde te maken. en dat het begin januari wel weg zou zijn. Eén van de knobbels zit er nog steeds en doet onderhand geen pijn meer. Hoe groot is de kans dat één knobbel te maken heeft het vaccin én met een ernstige aandoening?

Dank alvast. Reactie infoteur, 03-01-2019
Beste,

De kans lijkt me klein dat de knobbel twee verschillende oorzaken heeft, het vaccin én een andere aandoening.
Het best is om - zoals de behandelende arts zegt - nog even af te wachten.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Dorine, 23-03-2017
Ik ontdek gisteren dat er een kleine bult onder de oksel. Moet ik wachten tot het groter wordt of gaat het vanzelf weg? Reactie infoteur, 25-03-2017
Beste Dorine,

Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren, of de bult onder de oksel vanzelf weggaat of niet. Je kan enkele dagen afwachten en kijken of er bijkomende symptomen optreden of niet, zoals bijvoorbeeld: jeuk, pijn, een kloppend gevoel of een vergroting.
Als je absolute zekerheid wilt ga dan even langs bij je arts.

Vriendelijke groet,

Verdanov

Sanne, 10-06-2016
Hallo, ik heb al eerder een knobbeltje onder mijn oksel weg laten halen. maar sinds 2 à 3 maanden is er een echt een grote knobbel ontstaan in mijn oksel, het doet best wel veel pijn als ik eraan kom en ik ben de laatste tijd erg duizelig en moe. Zou ik terug moeten naar de dokter of is dit normaal? Zelf dacht ik aan litteken weefsel maar ik denk dat het daar te groot voor is. Reactie infoteur, 11-06-2016
Beste Sanne,

Als het knobbeltje in de oksel groter is dan normaal ga je inderdaad best even langs bij je arts. Vooral ook omdat je bijkomende symptomen hebt zoals pijn, duizeligheid en vermoeidheid is bijkomend medisch onderzoek aangewezen. Na specifiek onderzoek zal je snel meer te weten komen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Arjenne, 28-05-2016
Hallo, mijn dochter had toen ze wakker werd een bobbeltje onder haar oksel Het doet Alleen pijn als je er aan komt wat kan dit de oorzaak van zijn? Reactie infoteur, 30-05-2016
Beste,

Zonder medisch onderzoek is het moeilijk om te zeggen wat de precieze oorzaak is van het bobbeltje onder de oksel. De oorzaak kan heel onschuldig zijn, maar kan ook een medische behandeling vergen.
Best gaat u met uw dochter even langs bij een arts om de juiste diagnose te laten stellen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ilse, 02-03-2016
Hallo, ik heb sinds 6 week een knobbeltje in m'n nek, daar maakte ik me geen zorgen over maar sinds 2 week zit er nog een in m'n nek en ook een in m'n oksel, wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 02-03-2016
Beste,

Een knobbeltje in oksel en/of nek kan met verschillende dingen te maken hebben, gaande van onschuldige oorzaken tot minder onschuldige. Best ga je even langs bij je arts voor medisch onderzoek. Zonder onderzoek door een arts is het moeilijk om een juiste oorzaak aan te wijzen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Neirinckx, 27-03-2015
Ik heb al enkele dagen een pijnlijk knobbeltje onder mijn oksel. De laatste tijd ben ik altijd moe en slaap veel overdag. Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 28-03-2015
Hallo Neirinckx,

Als de symptomen die je beschrijft zijn opgetreden sinds het ontstaan van het knobbeltje, houden ze er mogelijk verband mee. Een combinatie van de symptomen van vermoeidheid, vaak slapen en pijn aan het okselknobbeltje lijken mij voldoende om toch eens bij een dokter langs te gaan. Als het knobbeltje onder de oksel ernstig is ben je er maar beter vroeg bij. Zoniet, dan ben je toch wat opgelucht als de arts je geruststelt.

Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

M., 22-09-2014
Gister nacht is er een knobbel ontstaan in mijn linker oksel. hij is in een dag enorm gegroeid. de knobbel doet ook extreem pijn met bewegen of als ik er aan kom. ik vraag me af is dit ernstig of valt het mee? Reactie infoteur, 23-09-2014
Hallo M.,

In de meeste gevallen is een knobbel onder de oksel onschuldig en gaat het vanzelf voorbij. Toch kan het alarmerend zijn omdat je spreekt van "extreme pijn" bij het bewegen of betasten, en bovendien omdat het knobbeltje zo plots is ontstaan. Voor alle zekerheid lijkt het me beter om advies te vragen aan je arts. Nader onderzoek kan snel uitsluitsel brengen over het knobbeltje. Alvast veel beterschap en succes toegewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Irene Schuring, 15-09-2014
Is er een manier om te voorkomen dat je talgbulten krijgt. Mijn zoon heeft hier erg veel last van, maar is er iets met voeding aan te doen? Reactie infoteur, 16-09-2014
Hallo Irene,

Verdikkingen in de oksel zijn over het algemeen onschuldig, tenzij in uitzonderlijke gevallen. Eventueel kan je aan een arts of diëtist vragen of je talgbulten kan voorkomen met voeding.

Vriendelijke groet,
Verdanov

De Wolf Nicole, 25-07-2014
Beste, al een paar dagen heb ik een knobbeltje in de oksel, maar vandaag heb ik er eentje bij, wat kan ik doen, naar de huisarts gaan maar die is in verlof, ik ben een beetje ongerust.
Dank, Nicole Reactie infoteur, 25-07-2014
Hallo Nicole,

De oorzaken van de knobbeltjes in je oksel zijn moeilijk van hieruit te bepalen. Er moeten bijkomende vragen gesteld worden zoals: doet het knobbeltje in je oksel pijn? Voel je ook koorts? enz… Een dokter kan uit je antwoorden al veel afleiden.
Daarom is het beter om naar een arts te gaan voor verder onderzoek. Het zal je ongerustheid ook kunnen wegnemen. Als je huisarts op verlof is, is er normaal gezien altijd een arts die met hem samenwerkt die zijn taken tijdelijk overneemt. Aangeraden is om even bij hem of haar langs te gaan voor advies.

Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.