Kanker en medisch onderzoek: hoe kan men kanker opsporen?
Kanker is een ziekte die niet altijd makkelijk op te sporen is. Dikwijls wordt de ziekte pas in het lichaam ontdekt als ze al in een vergevorderd stadium is. Kanker opsporen kan via bloedanalyse en verder medisch onderzoek in het ziekenhuis. Aan de hand van bloedwaarden kan al behoorlijk wat informatie verkregen worden. In het ziekenhuis word je verder onderzocht onder een scanner, die eventuele afwijkingen in je lichaam zal opsporen. Toch kan de screening via het scanonderzoek niet altijd uitsluitsel geven over kanker, evenmin als het bloedonderzoek. Hoe kan men kanker opsporen en een diagnose stellen?
Kanker opsporen
Absolute zekerheid?
De geneeskunde is in het begin van de eenentwintigste eeuw heel ver ontwikkeld maar toch kan je het woord absolute zekerheid niet te snel gebruiken als het gaat om het ontdekken van ziekten. In de medische wereld is er nog geen enkel onderzoek waarmee alle ziekten kunnen worden ontdekt. Ook op het vlak van kanker gaat men uiterst voorzichtig om met het begrip "absolute zekerheid".
Radiografie
Ook bij kanker geldt dus dat niet alle kankers door middel van een medisch onderzoek kunnen opgespoord worden. Toch zijn er naast de radiografie bepaalde vormen van onderzoek die hun nut bewijzen als het gaat om het ontdekken van kanker, zoals het screenen door middel van een
scanner.
Medisch onderzoek: scan
Scan
Het screenen van de patiënt gebeurt via de
scanner, waarbij je lichaam geleidelijk aan in een machine gebracht wordt. Het kan zijn dat er een contrastproduct in je lichaam gebracht wordt, zodat bepaalde lichaamsdelen duidelijk kunnen worden op de computer waarop de beelden van het scanneronderzoek te volgen zijn.
Contrastvloeistof
Mogelijk krijg je het even heel warm door de injectie van die contrastvloeistof. De duur van dit onderzoek is afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen en de toestand van de patiënt. Gemiddeld duurt dit onderzoek een tiental à twintigtal minuten. Via het onderzoek van de scanner kan men een goed beeld krijgen van de onderzochte lichaamsdelen. Op de computer kunnen doorsneden gemaakt worden van de beelden van de onderzochte lichaamsdelen.
Biopsie en NMR-scan
Als er via de scanner afwijkingen worden vastgesteld in de onderzochte lichaamsdelen, is men nog altijd niet zeker of het daadwerkelijk om kanker gaat. Om zeker te zijn is het nodig om de betreffende cellen microscopisch te onderzoeken via een biopsie. Hoewel de kwaliteit van het scanneronderzoek op hoog niveau staat, kan de scanner niet alle afwijkingen ontdekken. In de eenentwintigste eeuw is men vaker en vaker een efficiëntere vorm van scan gaan gebruiken bij medisch onderzoek: de
NMR-scan. De NMR-scan gaat een stapje verder in het medisch onderzoek en staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie. Soms wordt ook wel gebruik gemaakt van de Engelse benaming MRI (Magnetic Resonance Imaging).
Bloedonderzoek bij kanker
Bloedanalyse
Een andere manier van onderzoek om kanker op te sporen is de klassieke bloedanalyse, waarin onder meer de rode en witte bloedcellen onderzocht worden. Nochtans is het zo dat de meeste vroegtijdige kankers niet via het bloed kunnen opgespoord worden, behalve dan enkele vormen van leukemie. Voordat je
bloedwaarden veranderen, moet de kanker al in een gevorderd stadium zijn.
Bloedwaarden
Probleem hierbij is wel dat die veranderende bloedwaarden niet altijd duidelijk te verklaren zijn. De arts zal dus niet makkelijk kunnen afleiden dat die veranderende bloedwaarden ontegensprekelijk te maken hebben met kanker. Soms wordt er via het bloed nagegaan of er een abnormale hoeveelheid tumormerkers in het lichaam aanwezig zijn.
Tumormerkers
Die tumormerkers zijn stoffen die extra aangemaakt worden door bepaalde kankers en die dus kunnen wijzen op kanker in het lichaam. Toch is de analyse van deze resultaten moeilijk, omdat de hoeveelheid tumormerkers nogal verschilt per persoon. Wel is de bepaling van de tumormerkers in het bloed vooral nuttig tijdens en na de behandeling van de kanker zelf.
Lees verder