Naar de dokter met rugpijn
Bijna iedereen maakt wel eens een periode mee van rugpijn, vooral onderin de rug. Dit kan het dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. Meestal kijk je het eerst een tijdje aan en vaak gaat het vanzelf weer over. Als het niet verbetert of als de rugpijn steeds weer terugkomt, wordt het tijd om een dokter te bezoeken. Meestal is het niet ernstig en wordt er ook geen exacte oorzaak gevonden. Wat erg belangrijk is dat je zoveel mogelijk in beweging blijft. Wanneer moet je naar de dokter en wat zal de dokter doen?
Rugklachten
Ieder mens heeft wel eens last van zijn rug. Sommigen hebben vaker last van hun rug of hebben chronische rugklachten. Meestal zit de pijn in de onderrug en zal het vanzelf weer verdwijnen. Bijna altijd gaat het om aspecifieke rugpijn. Dat houdt in dat er geen lichamelijke beschadiging of afwijking wordt gevonden en dat er geen duidelijke oorzaak is voor de pijn in de rug. Toch kan rugpijn erg vervelend zijn en je belemmeren in het dagelijkse functioneren.
Naar de dokter
Als de rugpijn niet verbetert of steeds weer terugkomt, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ook al kan er meestal geen duidelijke oorzaak worden gevonden, een ernstige aandoening kan op deze wijze uitgesloten worden. In een zeldzaam aantal gevallen is er sprake van iets ernstigs zoals een hernia. Een huisarts krijgt veel patiënten op bezoek met rugpijn. In de fysiotherapie wordt er gewerkt met rode en gele vlaggen als het gaat om rugpijn.
Rode en gele vlaggen
Ook een huisarts werkt met rode en gele vlaggen. Rode vlaggen zijn signalen die wijzen op een ernstige rugaandoening. Meestal is er bij een rode vlag geen sprake van een ernstige aandoening, maar dit moet dan eerst wel met zekerheid worden vastgesteld. Als er een gele vlag wordt gegeven, is het direct duidelijk dat het niet om een ernstige aandoening gaat en dat je gewoon je dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren, ook al heb je de neiging om de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Artsen hebben afspraken gemaakt over diagnoses stellen bij rugpijn omdat het meestal gaat om aspecifieke rugpijn. Ook al is de oorzaak meestal niet te achterhalen, er moet wel een zo goed mogelijke behandeling plaatsvinden.
De rode vlag
Deze wordt gegeven als er een mogelijkheid bestaat dat er een beschadiging in de rug zit. De dokter zal dit onderzoeken en meestal is er niets ernstigs aan de hand. De huisarts let op bepaalde signalen en klachten die mogelijk een aanleiding kunnen zijn voor een beschadiging in de rug. Dit is bijvoorbeeld het geval als er verlammingsverschijnselen of gevoelsverlies zijn in één of beide benen. De dokter kan gelukkig meestal een beschadiging uitsluiten. In het geval als het niet zo is, zal hij je doorverwijzen naar een specialist. Andere symptomen die kunnen betekenen dat er een ernstige aandoening is, zijn:
- Ongevoelige huid
- Niet kunnen plassen
- Krachtverlies in één of beide benen
- Je hebt kanker gehad
- Plotselinge koorts
- Hevige en onophoudelijke pijn
- Extreem gewichtsverlies zonder dat je een dieet volgt
Het onderzoek
Nadat je hebt verteld wat de precieze klachten zijn, volgt er meestal een lichamelijk onderzoek. De dokter stelt meestal aanvullende vragen om na te gaan of er pijn uitstraalt en de exacte plaats van de pijn te achterhalen. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar de stand van de rug en het effect van de pijn op het bewegen. Er wordt bekeken of er sprake is van een hernia. Als er een vermoeden is van een wervelinzakking of botbreuk, zul je worden doorverwezen naar een specialist.
Gele vlaggen
Hierbij zijn er signalen, dat je door je rugpijn wordt beperkt omdat je de pijn probeert te vermijden. Ook kan er sprake zijn van bepaalde emoties en angsten, waardoor je pijn ervaart. Hierbij speelt gedrag ook een grote rol. Als je rugpijn voelt, is het een hele begrijpelijke reactie, maar niet de juiste reactie. We hebben onszelf aangeleerd om pijnsignalen zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Juist door beweging te vermijden, worden de klachten erger. De kans dat je last krijgt van chronische rugklachten, wordt hierdoor groter.
De signalen
Er zijn heel wat signalen die kunnen wijzen op een gele vlag. Als gevolg van de pijn, kun je gedachten hebben die je belemmeren de rugpijn aan te pakken. Onbedoeld maak je het alleen maar erger voor jezelf. Gele vlaggen hebben te maken met de volgende dingen:
- De aard van de klacht
- Het gevoel dat je hebt bij je rugpijn (emoties)
- Hoe je denkt over je rugpijn
- En hoe het gedrag is als gevolg van rugpijn
Behandeling
Als de dokter een gele vlag heeft vastgesteld, kan er een behandelplan worden afgesproken passend op jouw situatie. In de meeste gevallen is er geen bijzondere oorzaak te vinden voor je rugpijn en richt je jezelf vooral op je gedrag. Als je door de rugpijn juist zoveel mogelijk rust neemt en je rug zo min mogelijk belast, moet je dit gedrag aanpassen door zoveel mogelijk je normale dagelijkse beweging uit te voeren. Gedachten spelen hierbij een grote rol, bewegen met rugpijn betekent niet meteen dat je je rug beschadigt en gehandicapt wordt.
Lees verder