Maagklachten door helicobacter pylori bacterie

Maagklachten door helicobacter pylori bacterie In Nederland wordt verondersteld dat ongeveer 40% van alle mensen boven de 60 jaar in het verleden besmet is geraakt met de helicobacter pylori bacterie. Niet in alle gevallen zal men klachten krijgen. Maar een groot deel van de mensen krijgt hierdoor wel klachten die ernstig van aard kunnen zijn en zelfs kunnen leiden tot een maagzweer en in uiterst zeldzame gevallen zelfs tot maagkanker. Besmetting met de bacterie hebben we al heel vroeg in het leven opgelopen.

Wat is de Helicobacter Pylori bacterie

De helicobacter pylori bacterie is een spiraalvormige bacterie die kan leven in het slijmvlies van de maag en dan in het zure gedeelte van het slijmvlies. Besmetting met deze bacterie heeft vaak plaatsgevonden in de kinderjaren. Men denkt dat rond de 90% van de mensen in ontwikkelingslanden besmet is met deze bacterie. In de westerse wereld is ongeveer 40% van alle mensen boven de 60 jaar besmet. Jonge mensen zijn minder vaak besmet. De schatting is dat in de westerse wereld slechts 15% van de mensen beneden de 40 jaar besmet is. Men denkt dat in vroeger jaren de hygiënische omstandigheden te wensen overlieten waardoor besmetting kon ontstaan. Zo werd het veelvuldig de handen wassen na toiletbezoek vroeger minder in acht genomen. Veel huizen hadden geen wastafel in het toilet. Besmetting kan ontstaan via de maaginhoud, van mond op mond of door de ontlasting. In de tachtiger jaren zijn er 2 Australische onderzoekers geweest Barry J. Marshall en Robin Warren die ontdekten dat deze bacterie een rol kan spelen bij het ontstaan van een maagzweer. Ook is het vastgesteld dat als iemand besmet is met de bacterie deze levenslang in de maag actief blijft.

De maag

De maag speelt een belangrijke rol in onze spijsvertering. De maag ligt boven in de buikholte tegen onze ribben aan. De maag heeft de vorm van een omgekeerde peer en is normaal ongeveer 20 cm. lang, maar gevuld met drank en voedsel is de maag veel groter. In de maag ligt een dikke maagslijmvlies. Hier worden de maagsappen geproduceerd waaronder spijsverteringsenzymen en vooral zoutzuur. Het zoutzuur doodt de bacteriën. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag en het zijn deze spieren die zorgen voor het vermalen van het voedsel en het mengen met maagsappen. Het duurt ongeveer drie uur voor een maaltijd verteerd is.

Klachten door besmetting met de helicobacter pylori bacterie

In veel gevallen zijn er helemaal geen klachten. Maar er zijn ook mensen die klachten krijgen zoals vage pijn in de maagstreek, misselijkheid, oprispingen, opgeblazen gevoel en soms zelfs braken. In veel gevallen ontstaat ook een verminderde eetlust. Het maagslijmvlies kan ontstoken raken. Soms kan er atrofische maagslijmvliesontsteking ontstaan. Dit is een ontsteking waarbij het maagslijmvlies aan de binnenkant van de maag veel dunner is geworden dan normaal. Ook kan de helicobacter pylori bacterie de oorzaak zijn van een maagzweer. Ook de ziekte van Ménétrer (reuzenplooienmaag ) wordt in verband gebracht met deze bacterie. Als gevolg van de maagslijmvliesontsteking kan de maagwand veranderen en dit kan zelfs maagkanker ten gevolge hebben.

Maagzweer

Een maagzweer is een ontsteking van het maagslijmvlies die de grootte kan hebben van een speldenknop maar zelfs zo groot kan zijn als een euro. Een maagzweer veroorzaakt scherpe pijn in de buik. In méér dan 60% van alle gevallen waarbij de diagnose maagzweer wordt vastgesteld is er sprake van de helicobacter pylori bacterie.

Het onderzoek

Er zijn drie mogelijkheden om te onderzoeken of men besmet is met deze bacterie. De eenvoudigste methode is:
  • de ademtest. Hierbij drinkt men een vloeistof met ureum . In de uitgeademde lucht kan worden vastgesteld of de bacterie aanwezig is.
  • Een tweede onderzoek is het bloedonderzoek waarbij wordt gekeken of er anti-stoffen in het bloed zijn. Zo ja, dan is er besmetting. Ook een onderzoek van de ontlasting kan uitsluitsel geven.
  • Een derde methode is de gastroscopie. Hier wordt met een kijkoperatie een klein stukje weefsel weggenomen (biopt). Dit weefsel zal worden onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie.

Behandeling

Behandeling kan heel goed met verschillende soorten antibiotica. Het gaat dan wel om een stevige kuur waarbij mensen last kunnen krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid of diarree. Er worden n.l. ook goede bacteriën gedood door deze medicijnen. Na verloop van een half jaar volgt een controle onderzoek. Naast de antibiotica worden ook maagzuurremmers voorgeschreven.

Probiotica

Men heeft aanwijzingen dan probiotica goede resultaten geeft die de darmbacteriën activeren. Dit zijn goede bacteriën die de spijsvertering stimuleren. In een groot aantal vooral zuivelproducten zit reeds probiotica zoals in karnemelk, chocolade, yoghurt en zuurkool. Ook in de apotheek kan men capsules verkrijgen. De mens die besmet is met de helicobacter pylori bacterie kan deze echter niet elimineren door het gebruik van probiotica. Méér onderzoek zal nodig zijn.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandelingHelicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandelingEen infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt veel voor. Dit hoeft geen klachten te geven, maar als dit wel het…
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesMaagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesVan een maagzweer is sprake als het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm beschadigd is, waardoor het (zure)…
Maagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenMaagzweer klachten: maagpijn, rugpijn, misselijk en boerenIemand kan al jarenlang last van zijn maag hebben: veel pijn, het laten van boeren (oprispingen) en vaak brandend maagzu…

Notalgia paresthetica: oorzaak, symptomen en behandelingNotalgia paresthetica: oorzaak, symptomen en behandelingNotalgia paresthetica is een veel voorkomende vorm van jeuk ter hoogte van de schouderbladen. Het komt vooral voor bij m…
Naar de dokter met rugpijnNaar de dokter met rugpijnBijna iedereen maakt wel eens een periode mee van rugpijn, vooral onderin de rug. Dit kan het dagelijkse leven behoorlij…
Bronnen en referenties
  • www.mdl.nl
  • Wikipedia
  • www.gezondheid plusonline.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.