Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en advies

Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en advies Van een maagzweer is sprake als het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm beschadigd is, waardoor het (zure) maagsap, wat nodig is voor de vertering van voedsel, het weefsel van de maag beschadigd. Een maagzweer geeft veel pijn, doordat het maagsap de zenuwen bereikt in het bindweefsel. In bijna alle gevallen ontstaan maagzweren door de aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie, slechts een klein deel (ong. 10%) heeft te maken met gebruik van NSAIDís.

Wat is een maagzweer en wat is de oorzaak?

Een maagzweer is een beschadigde en zeer gevoelige plek in het slijmvlies van meestal het eerste deel van de twaalfvingerige darm en soms van de maag zelf. Maagzweren komen bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Vroeger dacht men dat teveel maagzuur productie tot maagzweren kon leiden en dat dit vooral kwam door veel stress, te veel eten, alcoholgebruik en roken. Het is echter gebleken dat maagzweren ontstaan ten gevolge van de aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie of door langdurig gebruik van NSAIDís, zoals bijvoorbeeld aspirine, Ibuprofen, Diclofenac, naproxen of door het gebruik van bloedverdunners. Doordat de bacterie behandeld kan worden met antibiotica komen maagzweren een stuk minder voor dan vroeger.

Symptomen/ klachten bij een maagzweer

 • Pijn bovenin de buik, die ís nachts vaak toeneemt
 • Brandend maagzuur
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Verminderde eetlust
 • Een opgeblazen gevoel hebben
 • Maagbloeding kan optreden, wat gepaard gaat met het overgeven van bloed en een zwarte ontlasting
 • Maagperforatie kan optreden, waarbij de maagzweer is doorgebroken tot in de buikholte. Dit geeft direct hevige buikklachten en er moet zo snel mogelijk medische hulp gezocht worden.

Stellen van de diagnose

Door middel van een gastroscopie, waarbij er met een endoscoop via de mond en de slokdarm de maag bekeken kan worden. Er kunnen stukjes weefsel weggenomen worden (biopten) voor nader onderzoek. De Helicobacter pylori bacterie kan worden aangetoond met bloedonderzoek, een ademtest of onderzoek van de ontlasting.

Behandeling maagzweer

Wat voor een behandeling noodzakelijk is hangt af van het wel of niet aanwezig zijn van de Helicobacter pylori bacterie. Als deze bacterie is aangetroffen dan kan er een behandeling plaatsvinden met twee soorten antibiotica en een maagzuurremmer om het slijmvlies in staat te stellen te genezen. Wordt de bacterie niet aangetroffen, dan wordt volstaan met het voorschrijven van een maagzuurremmer.

Tips/ adviezen bij een maagzweer

 • Eet kleine hoeveelheden per keer en neem eventueel meer maaltijden op een dag dan normaal
 • Eet niet te vet
 • Vermijd het gebruik van alcohol en sigaretten
 • Eet gevarieerd en vermijd levensmiddelen waar u persoonlijk last van krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gekruid eten, koffie, frisdrank met koolzuur, citroenen of sinaasappels e.a.
 • Vermijd stress en zorg voor voldoende rust
 • Wees voorzichtig met het gebruik van NSAIDís en bloedverdunners. Overleg met de huisarts of het verstandig is om de medicijnen door te slikken. (Stop overigens nooit zomaar zonder overleg met bloedverdunners!). Eventueel kan de huisarts medicijnen voorschrijven die de maagwand beschermen.

Verder verloop

Na verloop van tijd, als de klachten zijn verdwenen, wordt er gecontroleerd of alles over is. Was de maagzweer ontstaan ten gevolge van de bacterie, dan is het voldoende om met een bloed- of ontlasting test te controleren of de bacterie verdwenen is. Is dit niet het geval, dan zal er een tweede ronde volgen met antibiotica en maagzuurremmers. Bij een zweer in de maag wordt er na een maand of twee opnieuw een gastroscopie gedaan.

Wanneer direct een arts waarschuwen?

Bij het opgeven van bloed of als u zwarte ontlasting heeft en/of suf wordt en hevige buikpijn hebt is het zaak om snel aan de bel te trekken. Er is dan waarschijnlijk sprake van een maagbloeding en/of maagperforatie, waarbij snel medisch ingrijpen van belang is.
© 2014 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. De '…
Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingMaagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist…
Hoe herken ik een maagzweer?Hoe herken ik een maagzweer?Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een…

Fibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstFibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstEen veel voorkomend knobbeltje in de borst is een fibroadenoom. Het is een goedaardig gezwel tussen een halve centimeter…
Lichamelijke klachten letterlijk nemenAls je ergens pijn hebt, is dit een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Natuurlijk is het beste wat je k…
Bronnen en referenties
 • www.thuisarts.nl
 • Maag lever darm stichting
 • Boek Gezondheid voor het hele gezin ISBN 90 8519 3370
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.