Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_dd4139fbf4aa5e1938ae5472a1613d88, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Maagperforatie: Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandeling

Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandeling

Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist altijd direct medische hulp in de vorm van een spoedopname en een (maag)operatie.

Oorzaken

Maagzweer
Een maagzweer is een zweer in de maagwand. Het slijmvlies kan door verschillende redenen verzwakt zijn en daardoor kan het zuur de maagwand bereiken en irriteren. Als een maagzweer niet wordt behandeld of lange tijd onopgemerkt blijft, kan deze uiteindelijk door de maagwand breken en dus een perforatie veroorzaken. De beste preventie voor een maagperforatie is dan ook het vroegtijdig opsporen en behandelen van maagzweer of zweren.

Trauma
Een ongeluk of bijvoorbeeld een messteek of kogel kunnen een maagperforatie veroorzaken.

Maagkanker
In zeldzame gevallen kan de tumor de maagwand perforeren.

Symptomen en complicaties

Symptomen van een maagperforatie zijn:
  • Hevige buikpijn
  • Algemeen onwel voelen
  • Braken
  • Geen ontlasting
  • Eventueel koorts

Complicaties
Het grootste gevaar van een maagperforatie is dat het maagzuur en -inhoud naar buiten lekken en daar schade aan het buikvlies en de organen aanrichten. Daarom wordt het ook een levensgevaarlijke aandoening genoemd. Dit lekken kan volgende complicaties veroorzaken:
  • Buikvliesontsteking
  • Bloeding
  • Shock

In het ergste geval kan iemand hier aan komen te overlijden.

De diagnose wordt meestal bepaald door een gastroscopie. Hospitalisatie is altijd nodig bij het ontdekken van een maagperforatie.

Behandeling

De behandeling van een maagperforatie bestaat altijd uit een operatie waarbij de maag terug wordt dichtgenaaid. Als de schade te groot is, moet men soms de maag verwijderen. Als er lekkage van de maaginhoud is geweest, moet men soms het buikvlies en de buikholte spoelen tijdens de operatie. Hoe vroeger men erbij is, hoe beter de prognose. De meeste operaties voor een maagperforatie zijn wel succesvol.

Als nazorg wordt altijd antibiotica toegediend om een (buikvlies)ontsteking te voorkomen.
De patiƫnt moet normaal minstens een week in het ziekenhuis blijven om zeker te zijn dat er geen verdere complicaties optreden.
© 2011 - 2025 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Wikipedia