Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandeling

Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandeling Een maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist altijd direct medische hulp in de vorm van een spoedopname en een (maag)operatie.

Oorzaken

Maagzweer

Een maagzweer is een zweer in de maagwand. Het slijmvlies kan door verschillende redenen verzwakt zijn en daardoor kan het zuur de maagwand bereiken en irriteren. Als een maagzweer niet wordt behandeld of lange tijd onopgemerkt blijft, kan deze uiteindelijk door de maagwand breken en dus een perforatie veroorzaken. De beste preventie voor een maagperforatie is dan ook het vroegtijdig opsporen en behandelen van maagzweer of zweren.

Trauma

Een ongeluk of bijvoorbeeld een messteek of kogel kunnen een maagperforatie veroorzaken.

Maagkanker

In zeldzame gevallen kan de tumor de maagwand perforeren.

Symptomen en complicaties

Symptomen van een maagperforatie zijn:
  • Hevige buikpijn
  • Algemeen onwel voelen
  • Braken
  • Geen ontlasting
  • Eventueel koorts

Complicaties

Het grootste gevaar van een maagperforatie is dat het maagzuur en -inhoud naar buiten lekken en daar schade aan het buikvlies en de organen aanrichten. Daarom wordt het ook een levensgevaarlijke aandoening genoemd. Dit lekken kan volgende complicaties veroorzaken:
  • Buikvliesontsteking
  • Bloeding
  • Shock

In het ergste geval kan iemand hier aan komen te overlijden.

De diagnose wordt meestal bepaald door een gastroscopie. Hospitalisatie is altijd nodig bij het ontdekken van een maagperforatie.

Behandeling

De behandeling van een maagperforatie bestaat altijd uit een operatie waarbij de maag terug wordt dichtgenaaid. Als de schade te groot is, moet men soms de maag verwijderen. Als er lekkage van de maaginhoud is geweest, moet men soms het buikvlies en de buikholte spoelen tijdens de operatie. Hoe vroeger men erbij is, hoe beter de prognose. De meeste operaties voor een maagperforatie zijn wel succesvol.

Als nazorg wordt altijd antibiotica toegediend om een (buikvlies)ontsteking te voorkomen.
De patiënt moet normaal minstens een week in het ziekenhuis blijven om zeker te zijn dat er geen verdere complicaties optreden.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagperforatie: Gat in maagwand met buikpijn en brakenMaagperforatie: Gat in maagwand met buikpijn en brakenJaarlijks krijgen in Nederland rond de negenhonderd patiënten te maken met een maagperforatie. Bij een maagperforatie on…
Maagperforatie: symptomen en behandeling gaatje in de maagMaagperforatie: symptomen en behandeling gaatje in de maagEen maagperforatie is een gaatje of scheur in de maagwand. Bij een maagperforatie komen er maagzuur en voedselresten in…
Gastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmGastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmDe maag, dunne darm en dikke darm maken deel uit van het maagdarmkanaal (gastro-intestinaal stelsel). In sommige omstand…
Slokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmperforatie: Oorzaken, symptomen en behandelingEen perforatie van de slokdarm is een ernstige aandoening waarbij er een gaatje of gat onstaan is in de slokdarm. Deze b…

Tandenknarsen: in de slaap en overdagTandenknarsen: in de slaap en overdagTandenknarsen: in de slaap, bij baby en kind, bitje. Tandenknarsen kan bewust of onbewust gebeuren, meestal gebeurt deze…
Oefeningen die rugklachten doen verminderenOefeningen die rugklachten doen verminderenRugpijn, een klacht die steeds meer mensen hebben. De pijn kan voortkomen uit een verkeerde houding. Iemand die een verk…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Chuck (30 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.