Hoe herken ik een maagzweer?

Hoe herken ik een maagzweer? Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een maagzweer? Dat kunt u op grond van bepaalde signalen en symptomen. Een aantal signalen van deze aandoening mag u namelijk niet negeren en meestal merkt u ze op een paar uur nadat u hebt gegeten. Een maagzweer ontstaat door een onbalans, bij een ontsteking of irritatie van het maagslijmvlies waarbij door het aanwezige maagzuur de binnenwand van maag, darm of slokdarm verder wordt aangetast. Vaak is de Helicobacter pylori de aanstichter van het kwaad. Een aantal preventieve leefregels kan de kans op een maagzweer verkleinen, maar wat doet u als u een maagzweer hebt?

Signalen en klachten die wijzen op een maagzweer

Een aantal alarmsignalen wijst u op het hebben van een maagzweer. De bekendste punten van herkenning zijn:
 • Brandend maagzuur dat naar boven komt.
 • Ernstige buikpijn, drukkende pijn.
 • U hebt last van oprispingen, brandend maagzuur en het opboeren van eten.
 • U hebt pijn in maagstreek.
 • U bent misselijk en moet overgeven, mogelijk met ophoesten van bloed.
 • In uw uitwerpselen ziet u bloed dat vaak zwart van kleur is.
 • U verliest meer gewicht dan normaal voor u is.
 • U hebt al snel het gevoel dat de maag gevuld is en u genoeg hebt gegeten.

Nu kan iedereen na vooral vet eten wel eens last hebben van oprispingen, brandend maagzuur of zich minder goed voelen, maar als u dit vaker overkomt, doet u er goed aan om naar de huisarts te gaan.

Wat doet de huisarts aan een maagzweer?

Allereerst is het nog niet zeker dat u een maagzweer hebt. Daarom zal de huisarts een ademtest doen, uw bloed onderzoeken op antistoffen en uw ontlasting laten onderzoeken. De huisarts kan u ook verder doorverwijzen voor een kijkonderzoek, een gastroscopisch onderzoek. In eerste instantie is men op zoek naar Helicobacter pylori bacterie die van mens op mens wordt overgedragen via ontlasting of overgeven. Als die bacterie gevonden wordt, is dat eigenlijk een positief punt omdat we weten hoe we u dan moeten behandelen en de bacterie het beste kunnen bestrijden:
 • U krijgt een kuur van een week met een maagzuurremmer.
 • U krijgt een kuur met twee soorten antibiotica: amoxicilline en metronidazol.

De maagzuurremmer dient om eerder genoemde klachten te verminderen en de slijmvlieswand te beschermen. De kuur zorgt ervoor dat de bacterie effectief wordt bestreden. Het gebruik van een maagzuurremmer moet nog enige tijd worden voortgezet, ook nadat de bacterie afdoende is verdreven. De maagzuurpompremmer wordt in intensiteit langzaam afgebouwd, zodat u zonder medicijnen verder kunt. Vaak zult u wel uw levensstijl wat moeten aanpassen. Stoppen met roken en geen overmatig alcoholgebruik horen bij die nieuwe leefstijl. Vraag uw arts en diëtist naar wat u voortaan het beste kunt eten en vermijd te vette maaltijden en koolsoorten. Overigens kan een maagzweer ook worden veroorzaakt door een bepaald gebruik van medicijnen en dan doel ik op bepaalde pijnstillers.

Het gevaar van een maagzweer

Een maagzweer ontwikkelt zich in de loop der tijd, kan een maagbloeding veroorzaken en veel erger nog, het kan een perforatie (een gat) in maag en darm veroorzaken. Uiteindelijk kan een maagzweer ook kwaadaardig worden en maagkanker veroorzaken. Dat willen we allemaal voorkomen. Om dat te kunnen doen is het essentieel dat u de signalen herkent en op tijd naar de huisarts gaat. Dan laat een aankomende maagzweer zich goed behandelen. Als de maagzweer tot wasdom komt, is een operatie noodzakelijk. Dat kan zich beperken tot het doorsnijden van enkele zenuwbanen waardoor de zuurproductie afneemt, maar kan ook het wegnemen van een deel van de maag inhouden. Als er sprake is van een maagbloeding kan een spoedoperatie noodzakelijk zijn en bij een maagperforatie zeker.

Conclusie heb ik een maagzweer?

Zodra u het vermoeden hebt van een maagzweer of de ontwikkeling van een maagzweer doet u er goed aan om zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Deze aandoening laat zich goed behandelen, maar hoe erger de kwaal hoe zwaarder de ingreep zal zijn.
© 2013 - 2024 Welke-ziekte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen en oorzaak van een maagbloedingSymptomen en oorzaak van een maagbloedingMaagbloeding: symptomen, oorzaak en behandeling. Een maagbloeding is bloed dat afkomstig is uit een bloedvat van de maag…
Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesMaagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesVan een maagzweer is sprake als het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm beschadigd is, waardoor het (zure)…
Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Maagzweren bij paardenUit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de sportpaarden lijdt aan een of meerdere maagzweren. Toch worden de si…

Mazelen en zwanger zijnMazelen en zwanger zijnDe combinatie mazelen en zwanger zijn moet u zien te voorkomen. Helaas worden de signalen van een besmetting met mazelen…
Angststoornis, wat is dit precies?Angststoornis, wat is dit precies?Een angststoornis, wat is dat precies, hoe herken je het en wat is er tegen te doen? Wanneer je mensen vertelt dat je li…
Bronnen en referenties
 • Nederlands Huisartsen Genootschap
Reactie

Shanice van de Griendt, 10-07-2017
Aan wie dit leest,

Ik heb al jaren last van overtollig maagzuur, mijn stiefmoeder heeft me vaak gewaarschuwd voor een maagbacterie. Ik slik namelijk erg veel maagzuurremmers als ik geluk heb "maar" 2 per dag. Ook heb ik eens een kuur van 6 weken gehad met maagbeschermers, dit hielp overigens niet.

Om de vragen al te beantwoorden; Ja, ik heb gerookt, een erg lange tijd. Dacht ook dat na het stoppen (5 maanden) symptomen zouden verdwijnen dit was niet zo. Waarschijnlijk omdat het roken het maagzuur alleen verergerde maar toch al aanwezig was.

Nu heb ik sinds gisteren avond zondag 9 juli constante maagzuur gehad meer dan 5 maagzuurremmers genomen. (Hielp niet) kon er ook niet van slapen, maar het gekke is normaal heb ik wel even periodes rust maar het blijft aanhouden en is erger dan ooit.

Gepaard met misselijkheid en verminderde eetlust. Ik ga morgen naar de dokter maar als iemand misschien een beter idee heeft? (Ik heb het namelijk niet zo op de huisartsen hier in Nederland) Dankjewel voor de tijd die u genomen heeft om te lezen! Reactie infoteur, 24-12-2018
Huisarts is op dit moment de beste keuze.

Welke-ziekte (10 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.