Symptomen en oorzaak van een maagbloeding

Symptomen en oorzaak van een maagbloeding Maagbloeding: symptomen, oorzaak en behandeling. Een maagbloeding is bloed dat afkomstig is uit een bloedvat van de maag. De oorzaak is zeer divers, maar alcohol, medicijngebruik of een ontsteking zijn de bekendste veroorzakers. Toch kunnen er meer ernstige oorzaken zijn. Het is belangrijk om een maagbloeding te herkennen aan de hand van een aantal symptomen. De klachten zijn vaak hetzelfde. Hoe herken je bij jezelf een maagbloeding?

Wat is een maagbloeding?

Bij een maagbloeding is er sprake van een bloedende maag. Het bloed is dan ook afkomstig uit de maag en niet vanuit de darmen of slokdarm. Het bloed verlaat het lichaam via braken of via de ontlasting. Soms is het onduidelijk waar het bloed vandaan komt, daarom is onderzoek door een arts altijd nodig. Van alle maagbloedingen wordt de helft veroorzaakt door een onschuldige aandoening. In een enkel geval wordt een bloeding veroorzaakt door kanker. Een maagbloeding kan soms levensbedreigend zijn waarbij snel sterfte optreedt.

Symptomen van een maagbloeding

Een donker gekleurde ontlasting, soms wel helemaal zwart, duidt in veel gevallen op een maagbloeding. Het bloed vanuit de maag verdwijnt in het maag-darmkanaal waardoor de ontlasting donkerder kleurt. Wanneer er slechts een kleine bloeding plaatsvindt dan wordt dit vaak niet opgemerkt, behalve dan dat de ontlasting een klein beetje donkerder van kleur is. Vaak valt dit verschil niet eens op. Bij een grote maagbloeding is de ontlasting zwart en kleverig en heeft een vieze geur. Dit wordt melaena genoemd. Eén bloeding kan een week lang zwarte ontlasting geven. Het is dus normaal dat de ontlasting langer donkergekleurd blijft terwijl de maagbloeding al is gestopt. Het bloed kan ook via de slokdarm het lichaam verlaten. Een maagbloeding is de meest voorkomende oorzaak in gevallen dat er bloed wordt gebraakt. Niet iedere maagbloeding veroorzaakt braken. Pas wanneer de hoeveelheid bloed in de maag toeneemt zal er (hevig) braken ontstaan met daarbij bloed vanuit de maag. Overigens kan er ook bloed gebraakt worden bij een bloeding vanuit de slokdarm.

Pijnklachten komen niet altijd voor. Wanneer er sprake is van een maagzweer dan treden er voor de maagbloeding al enige tijd pijnklachten op. Maagpijn is vooral erger na het eten, wanneer de maag vol is. Bij een ontsteking van het maagslijmvlies kan er ook pijn optreden. Vaak heeft pijn aan de maag een onschuldige reden. Wanneer er geen maagbloeding optreedt zal in de meeste gevallen de pijn snel weer afnemen. Maagpijn in combinatie met bloed braken of zwarte ontlasting is wel reden tot zorgen.

Oorzaken: herken een bloeding vanuit de maag tijdig

Het is belangrijk een maagbloeding tijdig te herkennen. Vooral wanneer er sprake is van medicijngebruik, alcoholgebruik of bepaalde ziekten dan moet men bedacht zijn op een maagbloeding. De volgende oorzaken zijn bekend bij een maagbloeding:
  • Maagzweer: bij een maagzweer is er sprake van een ontsteking/wondje in de maag. Deze ontstaat vaak door een bacterie. Ruim 10 procent van de bevolking heeft last van een maagzweer. Een maagzweer is pijnlijk en er kan een maagbloeding optreden.
  • Ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis): het slijmvlies van de maagwand is ontstoken. Er ontstaat weinig eetlust door de pijn, misselijkheid en braken, soms met bloedverlies.
  • Medicijnen, roken, alcohol en stress: deze oorzaken staan allemaal bij elkaar omdat ze de veroorzaker kunnen zijn voor een maagzweer of een ontsteking van de maag. Bepaalde medicijnen veroorzaken snel een maagbloeding. Daarom moeten deze medicijnen altijd in combinatie met een maagbeschermer ingenomen worden. Energydrinks in grote hoeveelheden veroorzaakt ook soms een maagbloeding.
  • Maagkanker: In 2-3 procent van alle gevallen van maagbloedingen is maagkanker de oorzaak. Maagkanker komt jaarlijks bij ongeveer 1.600 mensen in Nederland voor.

Behandeling en herstel

In zeer ernstige gevallen gaat een maagbloeding zo snel en hevig dat de patiënt komt te overlijden. Hulp komt dan te laat. Hoewel dit vrij weinig voorkomt, gebeurt het wel. Een maagbloeding kan heel plotseling ontstaan. Vaak is er wel een periode vooraf gegaan van alcoholgebruik, drugsgebruik, veel medicijngebruik, ontstekingen of andere aandoeningen. Bij een grote maagbloeding treedt er vaak een shock op. Snelle behandeling is dan ook noodzakelijk.

De oorzaak wordt aangepakt. In geval van een ontsteking of maagzweren worden medicijnen toegediend. Verder is het belangrijk dat er niet gerookt wordt, geen drugsgebruik, geen alcohol en zo min mogelijk stress. Koffie en koolzuurhoudende dranken zijn ook af te raden. Maagzuurremmers worden soms voorgeschreven.

Onderzoek naar een maagbloeding gebeurt middels rectaal onderzoek en/of een endoscopie. Bloedonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van bloedarmoede. Iets dat vooral voorkomt bij langdurige maagbloedingen. In de meeste gevallen is het lichaam zelf in staat de maagbloeding te stoppen en zullen voorzorgsmaatregelen getroffen worden om te voorkomen dat er weer een nieuwe maagbloeding kan ontstaan. In gevallen waarbij een maagbloeding niet vanzelf stopt kunnen stollingsmedicijnen, het dichtschroeien van het bloedende bloedvat of een operatie noodzakelijk zijn.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagbloeding herkennenMaagbloeding herkennenEen maagbloeding kan door verschillende oorzaken ontstaan. Niet altijd wordt een maagbloeding opgemerkt. Hoe weet je of…
Bloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten is het meekomen van bloed wanneer er gehoest wordt, normaal is het bloed vermengd met slijm. Meestal is…
Maagbloeding: Symptomen van bloed braken & zwarte ontlastingMaagbloeding: Symptomen van bloed braken & zwarte ontlastingEen maagbloeding is een veelvoorkomende complicatie van een maagzweer. Niettemin kent de bloeding in de maag nog andere…
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenBloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed brakenAls je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet s…

De oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingDe oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingSlokdarmafsluiting is een aangeboren ziekte bij pasgeboren kinderen waarbij de slokdarm niet functioneert. Lees hieronde…
De griep bij mensen wordt veroorzaakt door influenzavirusDe griep bij mensen wordt veroorzaakt door influenzavirusDe griep is een aandoening die ieder jaar terugkomt en vooral tijdens of aan het eind van de winter. Al in januari begin…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.