Lichamelijke klachten letterlijk nemen

Als je ergens pijn hebt, is dit een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Natuurlijk is het beste wat je kunt doen, goed naar je lichaam luisteren, en naar de huisarts gaan als je denkt dat er iets niet goed is. Toch is het ook zo dat deze pijn wel lichamelijk is, maar voortkomt uit hoe je op dat moment "in je vel"zit. Door de pijn letterlijk te benoemen, kom je er vaak achter wat de oorzaak van je lichamelijke klacht is.

Hoe je pijn kunt uitleggen

Je kunt lichamelijke pijn of ongemak beschouwen als een louter fysieke aangelegenheid, maar dan kun je belangrijke aanwijzingen mislopen. Als je verkouden bent, kun je denken dat iemand je heeft aangestoken of dat het komt omdat je zonder jas naar buiten bent gelopen. Als je de verkoudheid letterlijk uitlegt, dan komt het "je je neus uit". Dan kun je jezelf afvragen of er inderdaad iets aan de hand is in je leven, wat je letterlijk je neus uitkomt, en wat je dus echt "zat" bent. Vaak blijkt dat de verkoudheid verdwijnt als je ziet wat er aan de hand is. Stel je hebt ineens last van je nek, en het voelt alsof het helemaal "vast" zit. Als je dit letterlijk uitlegt, heb je misschien te veel op je nek genomen. Kijk naar de situatie van dat moment, en vraag je af of dit inderdaad klopt. Als dit zo is, doe dan een stapje terug, en neem wat minder hooi op je vork.

Hoe spreekwoorden je kunnen helpen

Er zijn veel uitdrukkingen die je kunt gebruiken om te kijken of er op dit moment een aanleiding is voor je lichamelijke pijn of ongemak. Als je last hebt van:
 • Brandend maagzuur kijk of er op dit moment een situatie is die inderdaad wel erg "zuur"is. Dit kan gaan over iets wat iemand (onterecht) tegen je gezegd heeft, of iets waar je teleurgesteld over bent.
 • Een vervelende pijn rechtsboven in je buik kan betekenen dat je "iets op je lever hebt". Dat je ergens mee rondloopt wat je graag zou willen zeggen tegen iemand.
 • Pijn in je knie kun je uitleggen als "door de knieën gaan", dit kan betrekking hebben op teveel gewicht op je schouders. Ga voor jezelf na of dit inderdaad zo is, en probeer dan niet alles alleen op te lossen.
 • Hoofdpijn "je hoofd ergens over breken", ook dit kan een aanwijzing zijn dat het belangrijk is om een probleem op te lossen.
 • Oorpijn en zit je oor "dicht" denk dan na of er iets is wat je eigenlijk "niet horen"wilt.
 • Diarree het spreekwoord zegt: "Het loopt me dun door de broek", is er iets waar je bang voor bent?
 • Obstipatie ga na of er iets is wat je niet "los" kunt laten.
 • Buikpijn je kunt ergens letterlijk "buikpijn van" hebben
 • Rugpijn bekijk of je het gevoel hebt "overbelast" te zijn
 • Slaapproblemen vraag je af wat je wakker houdt
 • Pijn in je been heeft soms te maken met "je poot stijfhouden"

Het verbond tussen lichaam en geest

Dat lichaam en geest samenwerken blijkt wel uit het feit dat hoe we ergens over denken, of hoe we ons voelen, zich ook lichamelijk kan uitten. Zelfs kwalen die in eerste instantie vervelend, maar onschuldig zijn, kunnen verergeren als de oorzaak niet wordt aangepakt. Veel medicijnen bestrijden de symptomen maar doen niets aan de oorzaak van het probleem. Natuurlijk kun je een slaappil nemen als je niet slapen kunt, maar het zou beter zijn de oorzaak op te sporen, en daar iets aan te doen. Vaak hebben we het te druk met alles in het dagelijks leven, om tijd te nemen om naar onszelf te kijken, en te luisteren naar wat je lichaam je verteld. Dus als je ergens last van hebt, ga dan even rustig zitten, en kijk naar binnen in jezelf. Stel jezelf de vraag wat deze pijn je wil vertellen. Vaak komt het antwoord op je vraag spontaan omhoog. Als je goed voor jezelf wilt zorgen, luister dan naar je lichaam, en zoek naar een manier om beter, of anders met de situatie om te gaan. Praat over zaken die je bezigheden, vraag hulp, praat onopgeloste conflicten uit, en neem voldoende rust als je dat nodig hebt.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Is gemberthee gezond?Is gemberthee gezond?Gemberthee is een thee met zeer goede eigenschappen voor de gezondheid. Zo beschikt het over krachtige antioxidanten en…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…

Maagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesMaagzweer; symptomen, diagnose, behandeling, tips en adviesVan een maagzweer is sprake als het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm beschadigd is, waardoor het (zure)…
Syndroom van Asherman: bruine afscheiding en onderbuikpijnSyndroom van Asherman: bruine afscheiding en onderbuikpijnHet hebben van een bruine afscheiding uit de schede kan zomaar bij iedere vrouw voorkomen. Het kan worden veroorzaakt do…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.