Syndroom van Asherman: bruine afscheiding en onderbuikpijn

Syndroom van Asherman: bruine afscheiding en onderbuikpijn Het hebben van een bruine afscheiding uit de schede kan zomaar bij iedere vrouw voorkomen. Het kan worden veroorzaakt door een lichte infectie, maar kan ook door de groei van verklevingen komen. Die verklevingen kunnen door uiteenlopende oorzaken ontstaan, waarvan onderbuikpijn en soms onvruchtbaarheid het resultaat zijn. Wat houdt het syndroom van Asherman in, wat zijn de oorzaken en hoe kan men wel zwanger worden?

Syndroom van Asherman


Verklevingen

Normaal zitten organen en darmen relatief los van elkaar en kunnen deze door slijmvliezen (en weinig bindweefsel) ook relatief ten opzichte van elkaar bewegen. Dit is zeker het geval bij de darmen. Indien door aandoeningen of ingrepen verklevingen ontstaan, wordt als het ware littekenweefsel gevormd. Dit bestaat uit bindweefsel, waarbij tussen normaal beweeglijke delen een vaste verbinding in de vorm van een vlies of streng is aangemaakt. Het is vergelijkbaar met de verstijving van bindweefsel, zoals bij reumatische sclerodermie. Indien de afzonderlijke delen in dat geval willen bewegen, zullen pijnlijke klachten ontstaan. Dit gaat veelal om de combinatie van buikholte-organen met de darmen.

Oorzaken aandoening

Het hebben van verklevingen van de baarmoeder met overige weefsel rondom, kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Denk aan de volgende beschadigingen van het baarmoederslijmvlies.

Infectie

Vaak is er sprake van een bacterie of virus, welke de slijmvliezen aantast. Het zorgt ervoor dat weefsels inwendig gaan irriteren en opzetten, waarbij de kans op verkleving toeneemt. Zeker als die gepaard gaat met kleine bloedingen. Het is noodzaak om bij een infectie altijd tijdig een anti-bioticakuur te volgen. Dit geldt eveneens indien het gaat om een SOA zoals chlamydia of gonorroe (druiper).

Operatie

Buikoperaties kunnen heftig zijn en kunnen onverhoopt veel schade aanrichten. Denk aan het aanbrengen van een spiraaltje, eierstokoperaties, of het verwijderen van vleesbomen in (embolisatie) en buiten (myoomenucleatie) de baarmoeder.

Keizersnee

Door een ongewone ligging, onvoldoende lichaamskracht, complicaties of een medische aanleiding kan de baby middels een keizersnee ter wereld komen. Daartoe wordt een opening in de buikwand gemaakt, welke achteraf weer moet herstellen. Tijdens de procedure kan potentieel veel schade aan buikweefsel en baarmoeder worden toegebracht. Het is dus de vraag hoe goed alles na de ingreep herstelt.

Curettage

Bij een verwachte miskraam wordt niet altijd gewacht tot het is voltrokken. De vrucht kan middels een ingreep snel worden verwijderd, zodat de vrouw mogelijk fysiek en emotioneel eerder kan herstellen. Het verwijderen kan echter middels de curettage enige schade aanrichten, waardoor problemen ontstaan.

Kenmerkende eigenschappen

Meest typerende van het syndroom is, dat de vrouw bruine afscheiding uit de schede heeft. Het gaat daarbij gepaard met onderbuikpijn en soms pijn tijdens de daad of plassen. Het is een teken dat baarmoederslijmvlies is aangetast, waarbij verklevingen zijn ontstaan. Naast deze twee veelal optredende symptomen leidt het ook tot andere klachten.

Endometriose

Er ontstaan buikholtebloedingen, waardoor de mate van verkleving aanvullend kan toenemen. Dit kan ook worden veroorzaakt door de menstruatie zelf. Bloed kan deels via de eileider de verkeerde kant opstromen en door de opening met het ovarium in de buikholte terechtkomen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Door toedoen van verklevingen in de eileider kan potentieel een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden veroorzaakt. De vrucht nestelt zich in de eileider en gaat aldaar groeien. Dit leidt praktisch altijd tot een miskraam dan wel moet het operatief worden verwijderd. Ook de kans op een miskraam bij een normale zwangerschap is bij het syndroom groot.

Menstruatie, onvruchtbaarheid

Er kan sprake zijn van een onregelmatige menstruatie, waarbij de bloeding langdurig kan aanhouden of het uitblijft. De periode kan ook weer aanleiding zijn voor aanvullende verklevingen. Komen verklevingen in beide eileiders voor, dan kan het betekenen dat men niet meer zwanger kan worden. Oftewel men is onvruchtbaar geworden.

Let wel dat dit de meest typerende klachten kunnen zijn. Het syndroom kan ook voorkomen als vage klachten, waarbij het niet direct valt te herkennen. Vaak wordt het pas opgemerkt, zodra men niet zwanger kan raken of als de menstruatie ontregeld is of geheel uitblijft.

Behandeling syndroom van Asherman

Strikt genomen is er geen behandeling, aangezien het verwijderen van verklevingen slechts weer tot verklevingen leidt. Voor mensen met een kinderwens bestaat de mogelijkheid om het wel te verwijderen, waarna in eerste instantie een spiraaltje wordt geplaatst. Daarnaast moeten hormonen in de juiste samenstelling worden ingenomen. Het geeft de mogelijkheid voor het baarmoederslijmvlies om goed te herstellen, waarna de vrouw zo snel als mogelijk zwanger moet worden. Let wel deze operatie hoeft niet altijd te slagen, waarbij de kans op blijvende onvruchtbaarheid reëel is. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Asherman: symptomen, oorzaak en behandelingSyndroom van Asherman: symptomen, oorzaak en behandelingHet syndroom van Asherman of de Ziekte van Asherman wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoeder, waarbij de wand…
Asherman-syndroom: Verklevingen in de baarmoederAsherman-syndroom: Verklevingen in de baarmoederBij het Asherman-syndroom ontstaan verklevingen door littekenweefsel in de baarmoeder als gevolg van een uteriene curett…
Pijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder is een vervelende klacht die in de onderbuik, rond de navel wordt gevoeld. Er zijn meerdere mogeli…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…

Lichamelijke klachten letterlijk nemenAls je ergens pijn hebt, is dit een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Natuurlijk is het beste wat je k…
Syndroom van Tietze: symptomen, oorzaak en behandelingSyndroom van Tietze: symptomen, oorzaak en behandelingPijn op de borstbeen met uitstraling naar de oksel, arm, rug en schouder, kan komen door het syndroom van Tietze. Dat is…
Bronnen en referenties
  • http://www.atriummc.nl/index.php?id=22485&view=aandoening&nummer=35803
  • http://www.mlds.nl/ziekten/150/verklevingen/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.