Pijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoeder

Pijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoeder Pijn in de baarmoeder is een vervelende klacht die in de onderbuik, rond de navel wordt gevoeld. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van baarmoederpijn. De belangrijkste oorzaak is menstruatiekrampen, welke ontstaan doordat de baarmoeder samentrekt en het opgebouwde slijmvlies loslaat. Het samentrekken van de baarmoeder ervaar je als krampjes. Er zijn ook een aantal aandoeningen die pijn in de baarmoeder kunnen veroorzaken, zoals endometriose, een vleesboom, een baarmoederpoliep of een baarmoederontsteking. Bij aanhoudende pijn in de baarmoeder, is het verstandig de huisarts te raadplegen. De huisarts zal een vraaggesprek met je voeren, je lichamelijk onderzoeken en je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld door een gynaecoloog of beeldvormend onderzoek.

Pijn in de baarmoeder

Pijn in de baarmoeder of baarmoederpijn voel je in de onderbuik, rond de navel. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van baarmoederpijn. De belangrijkste zijn:

Baarmoederpoliepen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Baarmoederpoliepen / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Poliepen in de baarmoeder

Wat zijn baarmoederpoliepen?

Baarmoederpoliepen zijn gezwellen of goedaardige uitstulpingen die zijn bevestigd aan de binnenwand van de baarmoeder en zich uitstrekken in de baarmoederholte. Overgroei van cellen in het slijmvlies van de baarmoeder, het zogeheten 'endometrium', leidt tot de vorming van baarmoederpoliepen. Deze worden ook wel 'endometriumpoliepen' genoemd. Deze poliepen zijn meestal goedaardig, ofschoon sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (kanker). Ze zijn dan een voorloper van kanker. Baarmoederpoliepen variëren in grootte van een paar millimeter tot enkele centimeters. Soms zijn ze zelfs groter dan een golfballetje. Je kunt één of meerdere baarmoederpoliepen hebben. Ze blijven meestal in de baarmoeder, maar af en toe glijden ze naar beneden door de opening van de baarmoeder (baarmoederhals) in je vagina. Na de overgang is de kans om baarmoederpoliepen te krijgen een stuk minder, omdat dan ook de oestrogeenproductie afneemt.

Symptomen

Veel vrouwen die baarmoederpoliepen hebben, vertonen geen symptomen. Als je wel klachten hebt, kunnen deze bestaan uit onder meer:
 • Onregelmatige menstruatie;
 • Tussentijds bloedverlies;
 • Heftige menstruaties; en
 • Vaginaal bloedverlies na de menopauze.

Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Baarmoederontsteking

Wat is een ontstoken baarmoeder?

Een baarmoederontsteking is vaak het gevolg van een infectie die via seksueel contact is overgedragen, zoals chlamydia of gonorroe. Het kan ook komen door uitbreiding van een ontsteking elders in het lichaam of doordat na een bevalling een deel van de placenta in de baarmoeder is achtergebleven, hetgeen een ontsteking kan veroorzaken. Een spiraaltje kan ook een (steriele) baarmoederontsteking veroorzaken.

Symptomen van een baarmoederontsteking

De belangrijkste symptomen van een baarmoederontsteking zijn lichte koorts, hoofdpijn, algehele malaise, verlies van eetlust en pijn in de onderbuik of het bekken.

Pijn in de baarmoeder door het syndroom van Asherman

Verklevingen in de baarmoeder

Het syndroom van Asherman wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoeder, waarbij de voor- en achterwand van de baarmoeder aan elkaar zijn geplakt. Het is een zeldzame aandoening. In de meeste gevallen doet het zich voor bij vrouwen die een dilatatie en curettage achter de rug hebben, een behandeling waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt weggeschrapt. Een ernstige bekkeninfectie die niet gerelateerd is aan een operatie kan ook leiden tot het Asherman-syndroom. Intra-uteriene verklevingen kunnen zich ook vormen na een infectie met tuberculose of schistosomiasis. Deze infecties zijn zeldzaam in Nederland, en complicaties in de baarmoeder zoals het Asherman-syndroom door deze infecties zijn nog zeldzamer.

Symptomen van baarmoederverklevingen
Klachten die kunnen optreden zijn bruine vaginale afscheiding, pijn in de onderbuik en menstruatiestoornissen.

Binnenkant van de baarmoeder met endometrium. Aan het einde van de baarmoederholte zijn aan beide kanten de opening van de eileider. / Bron: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Binnenkant van de baarmoeder met endometrium. Aan het einde van de baarmoederholte zijn aan beide kanten de opening van de eileider. / Bron: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Baarmoederverzakking

Wat is een verzakte baarmoeder?

Grofweg één op de vijf tot tien vrouwen krijgt vroeg of laat last van een baarmoederverzakking of baarmoederprolaps. Een baarmoederverzakking treedt op wanneer bekkenbodemspieren en ligamenten uitrekken en verzwakken, waardoor er onvoldoende ondersteuning is van de baarmoeder. De baarmoeder zakt vervolgens naar beneden en kan zelfs uit de vagina steken. Een baarmoederverzakking kan vrouwen van alle leeftijden treffen, maar het is meestal van invloed op postmenopauzale vrouwen die één of meer vaginale bevallingen hebben gehad. Verzwakking van de bekkenbodemspieren wat leidt tot een baarmoederprolaps kunnen worden veroorzaakt door:
Schade aan ondersteunende weefsels tijdens de zwangerschap en bevalling;
 • Effecten van de zwaartekracht;
 • Verlies van oestrogeen;
 • Chronisch hoesten en hard moeten persen bij de ontlasting.

Symptomen van een baarmoederverzakking

Een baarmoederverzakking varieert in ernst. Je kunt last hebben van een milde baarmoederverzakking en geen klachten of symptomen ervaren. Bij matige tot ernstige baarmoederverzakking, kun je last hebben van de volgende klachten:
 • Een zwaar gevoel of druk in het bekken;
 • Een vol gevoel in de vagina;
 • Urineproblemen, zoals urine lekkage of urineretentie;
 • Problemen met de stoelgang;
 • Pijn in de onderrug;
 • Gevoel alsof je zit op een kleine bal of alsof er iets uit je vagina komt;
 • Seksuele problemen.

De symptomen zijn 's ochtends vaak minder hinderlijk en verergeren naarmate de dag vordert.

Buikpijn bij endometriose / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn bij endometriose / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose treedt op wanneer weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Endometriose doet zich meestal voor in de eierstokken, eileiders en het bekken. In zeldzame gevallen kan het endometriumweefsel zich verspreiden naar organen buiten het bekken.

Symptomen van endometriose

Endometriose symptomen bestaan uit menstruatiepijn, hevige of zware bloedingen, bekkenpijn, buikpijn, darm- en blaasproblemen, vermoeidheid en problemen om zwanger te worden (vruchtbaarheidsproblemen).

Menstruatiekrampen

Menstruatiekrampen tijdens je ongesteldheid voel je vooral in de (onder)buik en het bekkengebied. Deze krampen ontstaan in de baarmoeder, doordat deze samentrekt om het slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder af te stoten.

Gynaecoloog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.comGynaecoloog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.com

Baarmoederpijn door vleesbomen

Wat is een vleesboom?

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder die vaak verschijnen tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw. Vleesbomen worden niet geassocieerd met een verhoogd risico op baarmoederkanker. Vleesbomen variëren in grootte van een paar millimeter tot een gezwel van vele kilo's. Je kunt één vleesboom of meerdere vleesbomen hebben.

Symptomen van vleesbomen

Veel vrouwen die vleesbomen hebben, ervaren geen klachten. Als een vrouw wel last heeft van klachten, dan worden deze beïnvloed door de locatie, grootte en aantal vleesbomen. De meestvoorkomende symptomen zijn:

Baarmoederkanker

Kwaadaardige tumor in het slijmvlies van de baarmoeder

Baarmoederkanker ontwikkelt zich vaak in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Hier te lande krijgen jaarlijks ongeveer 1.800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar als de diagnose gesteld wordt.

Symptomen van baarmoederkanker

Baarmoederkanker kan bij vrouwen die de overgang al achter de rug hebben, aanleiding geven tot ongewoon vaginaal bloedverlies. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kunnen menstruatiestoornissen of tussentijdse bloedingen wijzen op baarmoederkanker. Andere klachten die kunnen optreden zijn pijn of moeite bij het legen van de blaas, pijn bij de geslachtsgemeenschap en pijn in het bekkengebied.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan baarmoederPijn aan baarmoederPijn aan de baarmoeder kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook buiten een zwangerschap om. Zo kunnen er vleesbome…
Verzakking baarmoeder: symptomen en behandelingVerzakking baarmoeder: symptomen en behandelingDe meeste vrouwen krijgen tijdens hun leven te maken met een of meer aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorgan…
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…

Frozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouderFrozen shoulder: Aandoening met pijnlijke en stijve schouderBij frozen shoulder ontstaat een ontsteking van het gewrichtskapsel, meestal als gevolg van immobiliteit van de schouder…
Skin tear: van huidscheur tot wondSkin tear: van huidscheur tot wondEen skin tear, of ook wel huidscheur genoemd, komt vaak voor bij oudere mensen. Dit omdat hun huid brozer is dan die van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/uterine-polyps/
 • https://medlineplus.gov/ency/article/001483.htm
 • http://www.medicinenet.com/endometriosis/article.htm
 • https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/endometriosis
 • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Image Point Fr/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.