Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling

Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling Baarmoederontsteking kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken: lichte koorts; hoofdpijn; algehele malaise en gevoel van zwakte; verlies van eetlust; pijn in de rug (onderrug) en het onderste deel van de buik (onderbuik) en het bekken; pijn bij plassen en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap; abnormale vaginale afscheiding of vaginale bloedingen; onregelmatige menstruaties; jeuk in de vagina. Een ontsteking van de baarmoeder kan adequaat behandeld worden met antibiotica. Pijnstilling is ook mogelijk.

Baarmoederontsteking


Binnenkant van de baarmoeder met endometrium. Aan het einde van de baarmoederholte zijn aan beide kanten de opening van de eileider. / Bron: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Binnenkant van de baarmoeder met endometrium. Aan het einde van de baarmoederholte zijn aan beide kanten de opening van de eileider. / Bron: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De baarmoeder

Het vrouwelijke orgaan voor de voortplanting

De baarmoeder, ook wel uterus genoemd, is het inwendige, vrouwelijke geslachtsorgaan. Het is een peervormige spier, een hol en dikwandig orgaan met een stevige elastische spierwand, die meerekt met de groei van het kind. Tijdens de geboorte trekt deze spier zich samen met steeds korter wordende tussenpozen, waardoor de baby de vagina uitgeperst wordt. De baarmoeder ligt tussen blaas en rectum, diep in het kleine bekken.

De uterus heeft een lengte van 8-10 cm, is 5 cm breed en ongeveer 2,5 c. dik. Het bovenste deel is het corpus uteri en het onderste gedeelte de cervix uteri (dat is de baarmoederhals). De baarmoederholte wordt cavum uteri genoemd.

Belangrijkste functie baarmoeder

De belangrijkste functie van de baarmoeder is dat een bevrucht eitje zich innestelt en kan uitgroeien tot een kind. De binnenkant van de baarmoeder is met een slijmlaagje bedekt, die gedurende de cyclus een beetje dikker wordt met het oog op de innesteling van een bevrucht eitje. Een niet bevrucht eitje sterft af. Tijdens de menstruatie verlaat het eitje, samen met het overtollige slijm, het lichaam.

De baarmoeder is kwetsbaar

Meest kwetsbare orgaan

De baarmoeder is het meest kwetsbare orgaan van de vrouw. Het kan leiden tot stoornissen van allerlei aard, zoals baarmoederbloedingen (uterusbloedingen), baarmoederkanker (uteruscarcinoom), baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom), baarmoederslijmvlieskanker (endometrium-carcinoom), endometriose, poliepen (goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje) en vleesbomen (myomen, meestal goedaardig baarmoedergezwel).

Acuut of chronisch

Een ontsteking van dit orgaan is een veelvoorkomend verschijnsel bij vrouwen. Het kan acuut of chronisch zijn. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen endometritis, infectie van het endometrium, de binnenwand van de baarmoeder en metritis, een ontsteking aan de spierlagen van de baarmoeder.

Mogelijke oorzaken baarmoederontsteking

Een veelvoorkomende oorzaak van een ontsteking van de baarmoeder(hals) is een infectie die via seksueel contact is overgedragen, bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe. Een baarmoederontsteking kan ook ontstaan door uitbreiding van een ontsteking elders in het lichaam. Voorts kan na een bevalling soms een deel van de moederkoek of de vliezen in de baarmoeder achterblijven en deze weefselresten kunnen voor een ontsteking zorgen. Tot slot kan een spiraaltje, zoals Mirena, aanleiding geven tot een steriele baarmoederontsteking.

De klachten en symptomen van baarmoederontsteking

Acute endometritis kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken:

Bij chronische endometritis zijn de verschijnselen dezelfde, maar niet zo ernstig als in de acute vorm.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de anamnese van patiënt, diens beschrijving van de klachten en de ziekteverschijnselen. Daarnaast wordt een lichamelijk onderzoek verricht en aanvullend onderzoek, zoals microscopisch onderzoek van vaginale afscheiding of van het weefsel van de baarmoederhals.

Behandeling baarmoederontsteking

De behandeling van een baarmoederontsteking bestaat primair uit het voorschrijven van antibiotica en pijnstillers. Mogelijke complicaties van een baarmoederontsteking zijn onvruchtbaarheid of verdere verspreiding van de ontsteking. Na behandeling is een recidief niet uitgesloten.

Preventie

Aangezien onbehandelde soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen) vaak de oorzaak zijn van endometritis of baarmoederontsteking, is de beste preventie het voorkomen dat je een soa oploopt. De beste manier om een soa te voorkomen is door seksuele onthouding of door alleen seks te hebben binnen een wederzijds monogame en duurzame relatie (met iemand die geen soa heeft). In andere gevallen dien je een condoom te gebruiken tijdens de seks.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Aandoeningen hond: baarmoederontstekingAandoeningen hond: baarmoederontstekingEen baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd…
Baarmoederontsteking bij rattenBaarmoederontsteking bij rattenEen baarmoederontsteking bij ratten is zeer gevaarlijk. Je moet direct naar je dierenarts als je zoiets ontdekt. Wat is…
Pijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder: oorzaken van pijnlijke baarmoederPijn in de baarmoeder is een vervelende klacht die in de onderbuik, rond de navel wordt gevoeld. Er zijn meerdere mogeli…

Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken?Migraine: Kan voedsel migraine en hoofdpijn uitlokken?Het is wel degelijk zo dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken. Welke deze zijn worden in…
Migraine: De oorzaak van hoofdpijn en migraineMigraine: De oorzaak van hoofdpijn en migraineDe meeste onder ons worden uiteindelijk geconfronteerd met migraine. Hoe deze migraine ontstaat, wordt in volgend artike…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • Cleveland Clinic. Endometritis. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24334-endometritis (ingezien op 15-4-2023)
  • C. van Heycop ten Ham, H.J.C. Hendriks, J.H. in de Bosch, J.H.M. Schormans, J.W. van der Krans (redactie): Basisboek Pathologie, ThiemeMeulenhoff, Utrecht/Zutphen, eerste druk, tweede oplage, 2000, p. 279.
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Endometritis
  • Afbeelding bron 1: DESIDERIUS at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Trijnie Teisman, 17-02-2019
Ik heb een vraag, er is een baarmoederverzakking bij mij geconstateerd, is het normaal dat de buik daardoor ook dikker wordt?
Graag u reactie Reactie infoteur, 22-02-2019
In dit artikel wordt ingegaan op (de symptomen van) een baarmoederverzakking: https://bit.ly/2GZ56cX.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.