Vaginale afscheiding: geur en kleur (geel, bruin of groen)

Vaginale afscheiding: geur en kleur (geel, bruin of groen) Vaginale afscheiding is een volkomen natuurlijk verschijnsel en vaginale afscheiding bestaat normaal gesproken uit doorzichtig waterig vocht en slijm. Deze afscheiding wordt door de wand van de vagina en de baarmoederhals afgegeven en zo nu en dan komt daar wat van naar buiten. Vaginale afscheiding wordt ook wel 'witte vloed' genoemd. Vaginale afscheiding kan soms wat zuur ruiken, maar ook reukloos zijn. Wanneer het opdroogt, wordt het een beetje geel. Vaginale afscheiding verandert onder invloed van de maandelijkse cyclus, de pil, seksuele opwinding, zwangerschap en de overgang (de periode rond de laatste menstruatie). De kleur is niet altijd wit, maar kan ook gelig of bruinig zijn. Dit is vaak afhankelijk van de tijd van de maand. De hoeveelheid vaginale afscheiding varieert per vrouw: de ene vrouw produceert relatief weinig afscheiding, maar een andere juist wat meer.

Vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Normale vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding heeft een belangrijke functie in het vrouwelijke voortplantingssysteem. De afscheiding die door de wand van de vagina en de baarmoederhals wordt afgegeven, voert dode cellen en schadelijke bacteriën weg. Het reinigt de vagina van binnenuit op een natuurlijke manier en het helpt om infecties te voorkomen. Vaginaal vocht kan verschillen in viscositeit, kleur en geur. Dit hangt vooral samen met de mate van seksuele opwinding, de periode in de menstruatiecyclus, het gebruik van de pil, zwangerschap en overgang. Maar ook zoiets als een veranderd eetpatroon kan ervoor zorgen dat de textuur, kleur en geur van de vaginale afscheiding enigszins verandert.

Geur

Normale vaginale afscheiding kan geurloos zijn of een geur hebben. Als je afscheiding een geurtje heeft, dan heeft dit een milde niet onaangename geur. De afscheiding kan zich vermengen met wat urine, of bloed rond de menstruatie, waardoor het een andere geur kan krijgen en zichtbaar kan zijn in je ondergoed. Het is heel belangrijk om je typische geur te leren kennen om te bepalen wanneer iets verandert.

Kleur en consistentie

Aan het begin van de menstruatiecyclus is de vaginale afscheiding vaak meer droog en kleverig van aard. De afscheiding is in de eerste fase van de menstruatiecyclus romig en witachtig. Vlak voor en rond de eisprong is de afscheiding elastisch, slijmachtig, nat en transparant. Kort na de eisprong verandert de vaginale afscheiding meestal weer naar droog en kleverig. De afscheiding is wit of licht gelig.

Hoeveelheid

de meeste mensen zullen merken dat de vaginale afscheiding toeneemt gedurende de eerste fase van hun menstruatiecyclus, waarbij de meeste vaginale afscheiding aanwezig is in de dagen voor en tijdens de eisprong. Het vochtvolume neemt dan af in de eerste één tot twee dagen na de eisprong en dit houdt normaal gesproken tot het einde van de menstruatiecyclus aan.

Je zult ook merken dat je vagina meer vocht produceert als je (seksueel) opgewonden raakt.

Abnormale vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayAbnormale vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Abnormale vaginale afscheiding

Afwijkende kleur, geur of consistentie

Een vrouw kan klachten ervaren met betrekking tot haar afscheiding. Zo kan de kleur, geur of consistentie afwijken van wat voor haar gebruikelijk is. Zo kan zij meer afscheiding hebben dan normaal. Tevens kan de afscheiding brokkelig zijn. De kleur kan ook afwijken en groengeel of juist sneeuwwit zijn, of zij constateert wat bloederige afscheiding. Verder kan de geur als ongebruikelijk of zelfs vies worden ervaren. Als de kleur, geur of consistentie aanzienlijk afwijkt van wat gebruikelijk is, vooral als het gepaard gaat met vaginale jeuk of een branderig gevoel, dan zou er sprake kunnen zijn van een infectie of andere aandoening. In de meeste gevallen hoef je je over vaginale afscheiding geen zorgen te maken. Andere afscheiding dan je gewend bent, kan veelal geen kwaad. Bijna altijd gaat het in één tot drie weken vanzelf over.

Slijm in de urine?

Soms lijkt het erop dat het wat dikkere slijm uit de vagina met de urine meekomt (slijm in de urine), terwijl het in feite uit de vagina komt.

Oorzaken van bruine, gele, groene en bloederige afscheiding

Elke verstoring van de vaginale flora die veroorzaakt wordt door schadelijke bacteriën of (overgroei) van schimmels, heeft invloed op de geur, kleur en textuur van de afscheiding. Hieronder staan enkele oorzaken opgesomd die dat evenwicht in meer of mindere mate (tijdelijk) kunnen verstoren waardoor vreemde of abnormale vaginale afscheiding ontstaat.

 • Het gebruik van antibiotica;
 • Bacteriële vaginose, een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in de vagina, vooral gezien bij zwangere vrouwen of vrouwen die meerdere seksuele partners hebben;
 • Het gebruik van de pil;
  Pelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockPelvic Inflammatory Disease / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Baarmoederhalskanker;
 • Trichomoniasis, chlamydia of gonorroe of andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's);
 • Suikerziekte;
 • Als gevolg van het gebruik van zeep in de vagina kan het aantal schimmels en bacteriën toenemen, waardoor een ontsteking ontstaat;
 • Pelvic inflammatory disease (PID), een ontsteking van de organen in het kleine bekken (d.w.z. baarmoeder, eileiders, direct aanliggende weefsels en het buikvlies);
 • Schimmelinfecties.

Oorzaken vaginale afscheiding

Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding. Deze typen zijn gegroepeerd op basis van hun kleur en consistentie. Bijvoorbeeld vaginale afscheiding die groen, geel of en wit van kleur is, of bloederige afscheiding of juist schuimend (met luchtbelletjes). Enkele soorten vaginale afscheiding zijn normaal, maar andere kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening die moet worden behandeld. Wat de kleur betekent, hangt echt af van de situatie. Het is moeilijk alleen de kleur te isoleren, omdat zelfs witte vaginale afscheiding abnormaal kan zijn. Er is geen manier om een ​​diagnose te stellen op basis van de kleur alleen, maar je moet wel rekening houden met bepaalde factoren zoals je leeftijd, (seksuele) gedrag, menstruatiecyclus en andere symptomen. In grote lijken kunnen de kleuren het volgende betekenen.

Schematisch overzicht vaginale afscheiding

Zie de onderstaande schema voor meer informatie over wat een bepaalde (afwijkende) soort vaginale afscheiding zou kunnen betekenen:

Soort vaginale afscheidingWaar kan dit op duiden?Andere symptomen
Bloederige of bruine afscheiding.Onregelmatige menstruatiecyclus, of (minder vaak) baarmoederontsteking, of (nog minder vaak) baarmoederhalskanker of baarmoederkanker. Barmoederhalskanker kan naast abnormaal bloedverlies, ook bleke, waterige, roze, bruine, bloederige of stinkende vaginale afscheiding geven.Abnormaal vaginaal bloedverlies, bekkenpijn.
Troebele of gele vaginale afscheiding.Gonorroe.Toegenomen of ongewone afscheiding uit de vagina (een pusachtige geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis); een branderig gevoel bij het plassen; pijn in je buik; pijn tijdens de seks.
Schuimige, gele of groene vaginale afscheiding, met schuimbelletjes en een vieze geur.Trichomoniasis.Naast verandering in vaginale afscheiding: pijn, jeuk en ontstoken vagina; pijn bij het plassen; pijn bij het vrijen. Deze pijn komt doordat de schaamlippen en binnenkant van de vagina rood, gezwollen en pijnlijk kunnen zijn.
Roze afscheiding.Het afstoten van het baarmoederslijmvlies na de bevalling (kraamvloed).De eerste dagen na de geboorte hevig bestaat de kraamzuivering grotendeels uit rode bloedlichaampjes ('rode kraamvloed'). Na ongeveer een drietal dagen krijgt de afscheiding een witachtige kleur door het hoge aantal witte bloedlichaampjes ('witte kraamvloed'). Na ongeveer een week wordt de afscheiding dun vloeibaar ('waterige kraamvloed'). De kraamvloed kan in totaal ongeveer 4 tot 6 weken duren.
Dikke, witte, kaasachtige afscheiding.Schimmelinfectie.Zwelling en pijn rond de vulva, jeuk, pijnlijke geslachtsgemeenschap.
Witte, grijze of gele afscheiding met visachtige geur.Bacteriële vaginose.Jeuk of een branderig gevoel, roodheid en zwelling van de vagina of vulva.
Witte, grijze of gele vaginale afscheiding met visachtige geur. (Soms ook oranje afscheiding.) Soms zijn er gasbelletjes in zichtbaar in de afscheiding. Bacteriële vaginose.Jeuk of een branderig gevoel, roodheid en zwelling van de vagina of vulva. Soms heb je last van vaginale 'windjes'.

Witte afscheiding

Witte vaginale afscheiding is niet per se abnormaal. Een beetje witte afscheiding, vooral aan het begin of het einde van je menstruatiecyclus, is normaal. Als de afscheiding wordt gevolgd door jeuk en als het een dikke consistentie heeft met een kwarktextuur, kan dit betekenen dat er een schimmelinfectie is. Een melkwitte afscheiding kan dus zowel normaal als abnormaal zijn. In het laatste geval gaat de afscheiding vaak gepaard met jeuk, een vieze geur of bekkenpijn. Als er een van deze andere symptomen zijn, kan dit een teken zijn van bacteriële vaginose of een soa.

Helder en waterig

Soms kan een vrouw een heldere en waterige afscheiding hebben. Dit is volkomen normaal en kan op elk moment van de maand voorkomen. Het kan vooral optreden na intensief sporten.

Helder en elastisch

Wanneer je afscheiding helder en elastisch is of eruit ziet als slijm in plaats van water, kan dit erop wijzen dat je ovuleert. Dit is een gezonde en volkomen normale afscheiding.

Bruine of bloedige afscheiding

Als een vrouw bruine afscheiding heeft terwijl ze menstrueert of tegen het einde van je periode; dit kan normaal zijn. Een late afscheiding aan het einde van je menstruatie kan er bruin uitzien in plaats van rood. Ook onregelmatige menstruatiecycli kunnen gepaard gaan met bruine vaginale afscheiding. Sporadisch wijst een bruine of bloederige vaginale afscheiding op een vroege zwangerschap of een miskraam. Na de overgang kan een bruine vaginale afscheidingskleur soms wijzen op kanker van de vrouwelijke voortplantingsorganen. In zeldzame gevallen is bruine of bloedige afscheiding een signaal van vergevorderde baarmoederhalskanker.

Gele afscheiding

Gele vaginale afscheiding kan ook normaal zijn, maar kan mogelijk ook een teken zijn van een infectie. Over het algemeen is gele afscheiding die dik, kaasachtig of een slechte geur heeft, abnormaal. Deze vorm van vaginale afscheiding kan een indicatie zijn van een infectie die bekend staat als trichomoniasis, die vaak wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap. Hoewel veel vrouwen met chlamydia of gonorroe helemaal geen symptomen hebben, kunnen degenen die wel symptomen hebben last krijgen van gelige afscheiding.

Groene afscheiding

Een groene vaginale afscheiding is meestal abnormaal is en wijst op een infectie. Een gele of groene dikke, romige en stinkende afscheiding is niet normaal, maar kan een teken zijn van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals trichomoniasis.

Risicofactoren van abnormale vaginale afscheiding

Er zijn meerdere risicofactoren van abnormale vaginale afscheiding.

Verstoring van de vaginale flora

In een gezonde vagina zijn bacteriën, gisten en schimmels aanwezig, die tezamen én de afweer van de vagina een dynamisch evenwicht vormen. Veranderingen in vaginale afscheiding kunnen optreden als het normale evenwicht van bacteriën, gisten en schimmels in je vagina ontregeld is. Veel factoren kunnen het evenwicht van een gezonde vagina verstoren, waaronder vaginaal douchen, vrouwelijke hygiënesprays, bepaalde zepen of bubbelbaden, antibiotica, diabetes, zwangerschap of infecties.

Vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deodorant

Het gebruik van vaginale douches, -spoelingen, zeep of -deodorant kunnen het vaginale slijmvlies irriteren en de de normale balans in je vagina veranderen. Vaginaal douchen kan ook een infectie in de baarmoeder verspreiden, waardoor het risico op een ontsteking van het bekken wordt verhoogd wat kan leiden tot vaginale afscheiding. Vaginaal douchen is niet nodig om je lichaam schoon te houden. Geuren die je misschien opmerkt komen meestal van buiten de vagina, de vulva. Door dit gebied schoon te houden met zachte zeep en water, kunnen geurtjes worden voorkomen. Bij het douchen de buitenkant van de schaamlippen met lauwwarm water afspoelen, is voldoende. Weet dat de binnenkant van de vagina zichzelf reinigt.

Vaginale schimmelinfectie

De oorzaak van een vaginale schimmelinfectie blijft vaak onduidelijk. Het komt niet door besmetting, maar er is wel meer schimmel in de vagina dan er normaal thuishoort. Er zijn een aantal factoren die het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina kunnen verstoren, zoals hormonale veranderingen rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap, het grondig wassen van je vagina met zeep, het gebruik van antibiotica waardoor schimmels de kans krijgen zich uit te breiden en het gebruik van corticosteroïden. Ook hebben meisjes en vrouwen met diabetes meer kans op vaginale schimmelinfecties.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose wordt meestal veroorzaakt door Gardnerella vaginalis bacteriën. Waarom sommige vrouwen krijgen deze infectie is niet duidelijk. Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening, maar berust op een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Bacteriële vaginose veroorzaakt een dunne, witte of grijze vaginale afscheiding met een sterke visgeur.

Trichomoniasis

Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een organisme genaamd Trichomonas vaginalis. Je kunt besmet zijn en gedurende langere tijd geen last hebben van symptomen. Trichomoniasis loop je meestal op door geslachtsgemeenschap zonder condoom met iemand die besmet is.

Andere infecties

Twee seksueel overdraagbare infecties, chlamydia en gonorroe, kunnen ook abnormale vaginale afscheiding veroorzaken. Beide seksueel overdraagbare aandoeningen loop je op door onveilige seks te hebben met een besmette partner.

Huisarts raadplegen bij abnormale vaginale afscheiding / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts raadplegen bij abnormale vaginale afscheiding / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Alarmsymptomen vaginale afscheiding

Wanneer kun je het beste contact opnemen met je huisarts bij vaginale afscheiding? Neem in de volgende situaties contact op met je huisarts:
 • bij aanhoudende vaginale jeuk;
 • als je een branderig gevoel hebt bij het plassen;
 • als de afscheiding van kleur en geur verandert (wit of juist groengeel, vieze geur).
 • bij bloederige vaginale afscheiding, buiten de menstruatie;
 • bij vermoeden van een seksueel overdraagbare aandoening;
 • als de klachten gepaard gaan met pijn in de onderbuik;
 • als de klachten hinderlijk of pijnlijk zijn;
 • als er andere verschijnselen zijn die je verontrusten.

Onderzoek en diagnose

De arts zal beginnen met een uitgebreid vragen gesprek over je klachten (anamnese), waarbij hij je medische voorgeschiedenis in ogenschouw neemt. Hij kan onder meer de volgende vragen stellen:
 • Wanneer nam je voor het eerst abnormale vaginale afscheiding waar?
 • Welke kleur heeft de afscheiding?
 • Heeft het een geur?
 • Heb je last van bijkomende klachten, zoals jeuk, pijn of branderig gevoel in of rond de vagina?
 • Heb je meer dan één sekspartner?
 • Doe je aan vaginaal douchen?
 • Heb je onlangs een antibioticakuur gehad?

Gynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.comGynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com
De dokter zal daarna lichamelijk onderzoek verrichten, een uitstrijkje van de afscheiding nemen en mogelijk andere onderzoeken uitvoeren, zoals bloedonderzoek. Ook kan de huisarts je verwijzen voor verder onderzoek naar bijvoorbeeld een gynaecoloog.

Behandeling van afscheiding uit de vagina

De behandeling van abnormale vaginale afscheiding hangt af van wat het probleem veroorzaakt. Bijvoorbeeld, schimmelinfecties worden meestal behandeld met antischimmelmedicijnen die in de vagina inbrengt. Bacteriële vaginose wordt behandeld met antibioticapillen of -crèmes. Trichomonas is goed te behandelen met antibiotica. Waarschuw je seksuele partner(s), zodat deze zo nodig kunnen worden meebehandeld.

Prognose

Een vaginale afscheiding is vaak normaal, maar soms duidt de kleur, de hoeveelheid of de consistentie van de afscheiding op een onderliggende aandoening. Schimmelinfecties, soa's en bacteriële vaginose kunnen stuk voor stuk leiden tot verandering in vaginale afscheiding. De oorzaak van een abnormale vaginale afscheiding is vaak goed te behandelen, maar daarbij is het wel van belang dat er vroegtijdig een diagnose wordt gesteld om complicaties te voorkomen.

Preventie

Hier zijn enkele tips voor het voorkomen van vaginale infecties die kunnen leiden tot abnormale afscheiding:
 • Houd de vulva schoon met lauwwarm water, maar maak je vagina niet schoon: je vagina maakt zichzelf schoon. Je hoeft er dus nooit ín om de boel schoon te maken. Dit levert alleen maar irritatie, ongemak en nare geurtjes op.
 • Gebruik nooit geurende zepen en vrouwelijke producten zoals vaginaaldouche, verfrissende doekjes voor het vrouwelijk geslachtsdeel en vaginadeodorant. dat zijn de producten die vrouwen beter kunnen vermijden. Dit geld ook voor vrouwelijke sprays en bubbelbaden.
 • Droog altijd je vagina van voor naar achter om te voorkomen dat bacteriën in de vagina terechtkomen en een infectie veroorzaken.
 • Draag 100% katoenen ondergoed en vermijd overmatig strakke kleding.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van bruine afscheidingOorzaken van bruine afscheidingBruine afscheiding komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel schrikken. In…
Oorzaken van veel afscheidingOorzaken van veel afscheidingAls u last heeft van veel afscheiding kan u behoorlijk schrikken. Over het algemeen is veel afscheiding niet normaal. Ve…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…

Snuiten, hoesten, vastzittend slijm: wat zijn de oorzaken?Snuiten, hoesten, vastzittend slijm: wat zijn de oorzaken?Een lopende neus en geregeld moeten hoesten met snuiten beïnvloedt de ademhaling en kunnen als overlast worden ervaren.…
Chlamydia, Herpes en meer SOA's: de klachten en symptomenChlamydia, Herpes en meer SOA's: de klachten en symptomenEr zijn tal van verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), maar je kunt ook gewoon iets heel onschuldigs h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Attila Barabas
 • Buoyhealth. 4 Vaginal Discharge Colors: What Is Normal and What Isnít. https://www.buoyhealth.com/current/411-on-vaginal-discharge-from-gynecologist/ (ingezien op 26-3-2018)
 • Helloclue. What is "normal" vaginal discharge? https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-is-normal-vaginal-discharge (ingezien op 26-3-2018)
 • J.A.H. Eekhof e.a. (red.): Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.
 • Family Doctor. Vaginal Discharge. https://familydoctor.org/condition/vaginal-discharge/ (ingezien op 27-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb bacteriële vaginose. https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%C3%ABle-vaginose (ingezien op 27-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb een vaginale schimmelinfectie. https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-vaginale-schimmelinfectie (ingezien op 27-7-2017)
 • WebMD. Vaginal Discharge: Whatís Abnormal? http://www.webmd.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal#2 (ingezien op 27-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Alila Medical Media/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 5: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.